Την διαφωνία με την προτεινόμενη νομοθεσία μεταφοράς των αρμοδιοτήτων επιβολής κυρώσεων και διοικητικών μέτρων στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας, για πάταξης της παράνομης εργοδότησης αλλοδαπών και του ελέγχου των εργοδοτών, εκφράζει το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου.
Σε σημείωμα που προώθησε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου που τροποποιεί τον περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμο, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανδρέας Μορφίτης τονίζει ότι θεωρούν ανθρωπίνως αδύνατο οι λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας, παρά τις μεγάλες προσπάθειές τους, να μπορέσουν να ελέγξουν όλους τους εργασιακούς χώρους, για διαπίστωση της όποιας παρανομίας.
Ως εκ τούτου, εισηγούνται για την δραστική μείωση της παράνομης εργοδότησης, την απέλαση των ατόμων των οποίων η αίτηση για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί κατόπιν όλων των νόμιμων και εγκεκριμένων διαδικασιών.
«Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, οι απελαθέντες αφήνονται να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός του ελεγχόμενου από την Κυβέρνηση τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω έλλειψης χώρου φιλοξενίας τους», αναφέρει και τονίζει πως αυτή η τακτική εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, νοουμένου ότι σ’ αυτούς τους ανθρώπους δεν παρέχεται ούτε στέγη ούτε οποιοδήποτε επίδομα, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν είτε στην παράνομη εργοδότηση είτε να εμπλέκονται σε πράξεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα, για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
Με βάση την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που ανοίγει σήμερα νωρίς το μεσημέρι η συζήτηση τους ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών, αποσκοπεί στην ενίσχυση και βελτίωση του πλαισίου πάταξης της παράνομης εργοδότησης διαμενόντων αλλοδαπών, του ελέγχου των εργοδοτών και της πρόληψης της εκμετάλλευσης, μέσω της δυνατότητας ανάθεσης στην Υπηρεσία Επιθεωρήσεων οποιωνδήποτε καθηκόντων και εξουσιών, δυνάμει οποιουδήποτε εκάστοτε νόμου.
Σημειώνεται ότι με την σχετική τροποποίηση του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου, μεταφέρονται αρμοδιότητες επιβολής κυρώσεων και άλλων διοικητικών μέτρων στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σύμφωνα εξάλλου με την ανάλυση αντικτύπου από την εφαρμογή της προτεινόμενης νομοθεσίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που υφίστανται καθώς η αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων σε εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού, ο οποίος όμως δεν έχει την επιχειρησιακή δύναμη να ελέγξει εργοδότες.
Αντιθέτως, όπως τονίζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα Τμήματά του κατέχουν αρμοδίως το μητρώο εργοδοτών και προβαίνουν σε σχετικούς ελέγχους, συνεπώς με την ρύθμιση που τους αναθέτει την αρμοδιότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων σε εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς στην Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, θα επιλύσει την μέχρι πρότινος αδυναμία ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας.
Προστίθεται ότι αναμένεται ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα καταθέσει το δεύτερο νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που φέρει τίτλο, «Ο περί της Σύστασης Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022».
Επίσης ότι το αναφερόμενο νομοσχέδιο έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου από την Νομική Υπηρεσία και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Επισυνάπτεται το νομοσχέδιο