Πάγιο αίτημα της κοινότητας Κάτω Πύργου είναι να δοθούν κίνητρα προς μεγάλους επιχειρηματίες ώστε να καταστεί συμφέρουσα μια επένδυση με ξενοδοχειακές μονάδες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, αναφέρει ο κοινοτάρχης Νίκος Κλεάνθους.
Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «μόνο με ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες υποδομές θα υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή, όμως για να μετατραπεί σε πράξη το ενδιαφέρον των επενδυτών θα πρέπει να τους δοθούν κίνητρα όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και χαλαρώσεις για να τους συμφέρει να έρθουν να επενδύσουν στην περιοχή μας. Διαφορετικά κανείς δεν έρχεται διότι λόγω των αποστάσεων η ανέγερση ενός ξενοδοχείου μπορεί να στοιχίζει διπλάσια από ότι στη Λεμεσό και τον Πρωταρά».
«Αναμένουμε» είπε, «ότι σε 2- 3 εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η μελέτη που ανέθεσε σε εμπειρογνώμονα το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής Τηλλυρίας στη βάση και των δικών μας εισηγήσεων και αναλόγως θα δράσουμε».
Επανέλαβε ότι τα ξενοδοχεία θα φέρουν την ανάπτυξη στην περιοχή και σημείωσε ότι «κύριο μέλημα μας θα είναι να μην αλλάξει ο χαρακτήρας της περιοχής με ουρανοξύστες και πύργους. Όμως θέλουμε ανάπτυξη και υποδομές, γι’ αυτό θα πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να καταστούν συμφέρουσες οι επενδύσεις και στην περιοχή μας διότι μόνο το κόστος μεταφοράς των υλικών αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα διότι είμαστε η πιο αποκλεισμένη περιοχή της Κύπρου».
Σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους το παραλιακό μέτωπο από τη Μανσούρα μέχρι τον Πύργο είναι περίπου 5 χιλιόμετρα, ενώ συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ένα από τα συγκριτικά προτερήματα της περιοχής.
Προς ολοκλήρωση η μελέτη ανάπτυξης της περιοχής
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην ετοιμασία Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της περιοχής Τηλλυρίας, έτσι ώστε να αρθεί κάπως το δικαιολογημένο αίσθημα απομόνωσης των κατοίκων που εξακολουθούν να το παλεύουν παρά τις δυσκολίες.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέθεσε τον περασμένο Ιούνιο τη διεξαγωγή μελέτης σε εμπειρογνώμονα από την Ελλάδα ο οποίος είχε επαφές με τους επάρχους Λευκωσίας και Πάφου, παράγοντες και κατοίκους της περιοχής, ενώ η αρχική κατεύθυνση της μελέτης αφορά τη βελτίωση των βασικών υποδομών της περιοχής, την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας της αυτοδιοίκησης και του συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων, την τόνωση της τοπικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Ικανοποίηση και για τουριστική κίνηση
Ο κ. Κλεάνθους σχολιάζοντας την τουριστική κίνηση εξέφρασε ικανοποίηση διότι όπως είπε, οι τέσσερις μικρές μονάδες και μερικά τουριστικά διαμερίσματα που δραστηριοποιούνται στην κοινότητα είναι πλήρη από επισκέπτες από την εγχώρια αγορά, κυρίως τη Λευκωσία, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα και άλλες περιοχές της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους τα σχέδια ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού συνέβαλαν στις καλές πληρότητες των τουριστικών μονάδων της κοινότητας του Κάτω Πύργου.