Όραμά μας η Λευκωσία να μεταμορφωθεί σε πρότυπο σύγχρονης, έξυπνης, προσβάσιμης, ποιοτικής και ζωντανής πόλης, με τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό στο επίκεντρο, ανέφερε στην ομιλία του τη Δευτέρα κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) περιφέρειας Λευκωσίας ο Πρόεδρός Θεόδωρος Κρίγγος.
Σύμφωνα με τον κ. Κρίγγο, παρότι το 2023 και 2024 αποτέλεσαν χρονιές υψηλών επιδόσεων του τουρισμού της Κύπρου, η Λευκωσία προσέλκυσε κατά μέσο όρο μόνο το 6% του συνολικού αριθμού περιηγητών στη χώρα, ενώ μόλις το 15% των περιηγητών που διέμεναν σε άλλες επαρχίες έχουν επισκεφθεί τη Λευκωσία.
Αναφορικά με τις κυριότερες τουριστικές αγορές για τη Λευκωσία, ανέφερε ότι η αγορά της Ελλάδας παραμένει η σημαντικότερη για την πόλη, με πέραν του 50% των συνολικών αφίξεων τουριστών, ενώ παρατηρείται αύξηση σε κρίσιμες αγορές όπως η αγγλική και η γαλλική, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική την προώθηση της Λευκωσίας σε πρόσθετες αγορές ιδιαίτερα την πολωνική και τη γερμανική, εκμεταλλευόμενοι και την ενισχυμένη συνδεσιμότητα με το αεροδρόμιο Λάρνακας.
«Η Λευκωσία, το διοικητικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της χώρας, πρέπει να προβληθεί ως σημείο όπου εταίροι από τρεις διαφορετικές ηπείρους μπορούν να συναντηθούν, να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν ειρηνικά», ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι οι νέες αναπτύξεις ξενοδοχειακών μονάδων και boutique hotels στην πόλη και οι σύγχρονες δημόσιες ψηφιακές υποδομές του Δήμου Λευκωσίας εμπλουτίζουν το στοιχείο του επιχειρηματικού τουρισμού για τη Λευκωσία, ενώ ως πρόσθετη ενέργεια μελετώνται συναφή κρατικά σχέδια, όπως το σχέδιο κινήτρων για προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.
Η εκπαίδευση αποτελεί επίσης σημαντικό λόγο επιλογής της Λευκωσίας ως προορισμού, ανέφερε ο κ. Κρίγγος, τονίζοντας ότι η Λευκωσία «είναι και πρέπει να παραμείνει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο της χώρας», και ως εκ τούτου ο εκπαιδευτικός τουρισμός αποτελεί βασική στρατηγική επιδίωξη. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε πρωτοβουλίες με στόχο την προσέλκυση ξένων πανεπιστημίων στην πόλη, όπως επίσης και τις ενέργειες του Κυπριακού Δικτύου φοιτητών Erasmus για τη διάκριση της Λευκωσίας ως του 2ου καλύτερου προορισμού της Ευρώπης για φοιτητές Erasmus το 2023.
«Τα πολιτιστικά κίνητρα, δεν αποτελούν δυστυχώς, πρωταρχικό λόγο επιλογής της Λευκωσίας ως προορισμού. Εμείς, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η Λευκωσία είναι ο κατεξοχήν πολιτιστικός προορισμός της χώρας. Θεωρούμε, πως το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Λευκωσίας είναι οι πολιτιστικές της υποδομές αλλά και η τεράστια πολιτιστική παραγωγή που λαμβάνει χώρα στην πόλη», ανέφερε.
«Η Λευκωσία, με τον αρχαιολογικό, θρησκευτικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό της πλούτο, δεν μπορεί να τυγχάνει της ίδιας προβολής με τις παραθαλάσσιες πόλεις μας, αλλά αντίθετα, χρειάζεται ξεχωριστή προβολή, με διαφορετικό ύφος, περιεχόμενο και στοχευμένες αγορές», σημείωσε ακόμη.
Ύψιστης σημασίας πυλώνα για την τουριστική και αστική ανάπτυξη, πρέπει να αποτελέσει ο τομέας των εκδηλώσεων και φεστιβάλ, είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΤΑΠ, υιοθετώντας τη στρατηγική της φεστιβαλοποίησης της Λευκωσίας και του πολιτιστικού της προϊόντος, «ενθαρρύνει τη διοργάνωση μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεων για τη δημιουργία ενός ουσιαστικού αντικτύπου στην πόλη, αντί του κατακερματισμού πόρων σε πολλές μικρές δράσεις».
Σημαντικό στοίχημα για τη Λευκωσία χαρακτήρισε την ανάληψη της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας 2030, καθώς και τη διεκδίκηση της Μεσογειακής πρωτεύουσας πολιτισμού και διαλόγου της Ένωσης για τη Μεσόγειο, για την οποία, όπως είπε, η ΕΤΑΠ ανέλαβε σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως και την επερχόμενη ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας το 2026, «τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων ετών, για την οποία χρειάζεται η συστράτευση και η θετική ανταπόκριση όλων».
«Όραμά μας η Λευκωσία να μεταμορφωθεί σε πρότυπο σύγχρονης, έξυπνης, προσβάσιμης, ποιοτικής και ζωντανής πόλης, με τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό στο επίκεντρο, διαθέτοντας ένα ανταγωνιστικό κέντρο με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και δραστηριότητες, με καινοτόμες συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και με έργα όπου η έρευνα και η καινοτομία να συναντούν τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα, μια πόλη που να την απολαμβάνουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της, μια πόλης ελκυστικής για επενδύσεις και για εργασία», υπογράμμισε
Πρόσθεσε ότι μέσα από τις ενέργειές της και έχοντας υπόψη και τους πενιχρούς προϋπολογισμούς των ΕΤΑΠ, «η ΕΤΑΠ Λευκωσίας όχι μόνο αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις αλλά ενισχύε καιι σημαντικά το ρόλο της στην ανάπτυξη της Λευκωσίας και της υπαίθρου της».
«Η Λευκωσία, η νοτιοανατολικότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα στο κόσμο, αξίζει να στέκει όρθια δίπλα στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπερήφανη για τον πολιτισμό και τη συνολική της ανάπτυξη», κατέληξε.