You are here

Ν. Αντωνίου: Περιθώριο αναπτύξεων στη Λάρνακα

18/11/2024 19:00

Ανοιχτά ζητήματα, πληγές αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας Νάκης Αντωνίου την Δευτέρα.

Μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΕΒΕ Λάρνακας, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Νάκης Αντωνίου υπέδειξε ότι η εικόνα της οικονομίας είναι σχετικά θολή και συγκεχυμένη, λόγω των πολύ καλών επιδόσεων της κυπριακής οικονομίας κατά το 2023 και το 2024 και του ασταθές και ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος που επηρεάζει και προκαλεί συνεχώς απρόβλεπτες αναταράξεις.

«Ως ΕΒΕΛ, δηλώνουμε ικανοποίηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μας (γύρω στο 3% του ΑΕΠ), για τη συγκράτηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%, τη μείωση του δημόσιου χρέους στο 76% του ΑΕΠ, τη συγκράτηση της ανεργίας κάτω του 6%, την ικανοποιητική κινητικότητα του τομέα των ακινήτων, του εμπορίου, της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, και την πολύ καλή πορεία του τουρισμού (με αφίξεις και έσοδα ρεκόρ)», είπε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι όλες αυτές οι επιδόσεις μπορούν να απειληθούν και να κινδυνεύσουν τη νέα χρονιά από το ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζεται κυρίως από το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Τόνισε όπως όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διαχείριση της οικονομίας, «διότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί», και υπογράμμισε ότι σε αυτή τη φάση «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων μας, ώστε να θωρακίσουμε την οικονομία από πιθανούς εξωγενείς κινδύνους». 

Τα προβλήματα είναι πολλά και διάφορα, πρόσθεσε και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην ακρίβεια, στο ενεργειακό κόστος, στην έλλειψη ρευστότητας χρήματος στην αγορά, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού για διάφορους κλάδους, στην ανάγκη συγκράτησης των μη παραγωγικών δαπανών του κράτους, στο υψηλό κρατικό μισθολόγιο, στη γραφειοκρατία, στον αργό βηματισμό προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις κ.ά.

«Χωρίς σωστή διαχείριση των προβλημάτων αυτών, η οικονομία μας θα παραμείνει εκτεθειμένη σε κινδύνους, οι οποίοι μπορεί να προέλθουν από εξωγενείς παράγοντες», τόνισε σημειώνοντας ότι κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα, παραγωγικές τάξεις και συντεχνίες πρέπει να εστιαστούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σ’ αυτά τα προβλήματα, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις που θα επιτρέψουν στην οικονομία να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία της.

«Πληγή» οι υποδομές

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Λάρνακας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι η πόλη σήμερα παρουσιάζει μεγάλες ίσως τις περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης από άλλες πόλεις της Κύπρου.

Απέδωσε το γεγονός στο ότι η Λάρνακα τα προηγούμενα χρόνια έμεινε πίσω σε έργα υποδομής και ανάπτυξης και στο ότι τώρα η πόλη ευνοείται από το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται με την κάθοδο Ισραηλινών, Λιβανέζων κλπ.

Υπέδειξε ωστόσο ότι για να μπορέσει η πόλη να αδράξει όλες τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται, θα πρέπει να γίνουν σοβαρές αναβαθμίσεις και αναμορφώσεις σε όλους τους τομείς.            

Ειδικότερα, είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, η ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας της και ζήτησε την τάχιστη προώθηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης για ξεχωριστή ανάπλαση των δύο έργων «αφήνοντας πίσω τα όσα έγιναν για το θέμα αυτό (και για τα οποία το ΕΒΕΛ προειδοποιούσε)».

Πρόσθεσε, ότι από τις επαφές του ΕΒΕΛ, διαπιστώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές (ντόπιους και ξένους) για να συμμετάσχουν στο έργο, γεγονός που κοινοποιήθηκε και στην κυβέρνηση.

«Εμείς, ως ΕΒΕΛ, είμαστε στη διάθεση των Αρχών, για να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην έγκαιρη και σωστή υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου για την πόλη μας, γιατί τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι τεράστια για όλη τη Λάρνακα και όχι μόνον», σημείωσε.

Σε σχέση με το αεροδρόμιο, όπως είπε, το ΕΒΕΛ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για περαιτέρω αξιοποίηση του, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η πρόταση αφορά την ανάπτυξη του τομέα συντήρησης και επισκευής αεροπλάνων στο χώρο του αεροδρομίου, εξήγησε και ζήτησε από το κράτος, σε συνεργασία με την Hermes Airport, να προχωρήσουν στη δημιουργία νέων υποδομών και χώρων για να σταθμεύουν αεροπλάνα προς επισκευή και συντήρηση.

«Αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα θα δώσει νέα ώθηση στον τομέα της αεροπλοΐας (aviation) στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με προφανή οφέλη στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις της πόλης», πρόσθεσε.

Ανάγκη η δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής

Ακόμα, το ΕΒΕΛ ζητά τη δημιουργία Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα.

«Ίσως, είμαστε η μόνη πόλη της Κύπρου που δεν έχει αναπτυχθεί στον τομέα της Δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο μειονέκτημα για τη Λάρνακα», σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου.

Παράλληλα, επεσήμανε την θετική παρουσία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων που ήδη έχουν προσθέσει αξία στον τομέα της Εκπαίδευσης στην Λάρνακα δημιουργώντας τις προσδοκίες για ενίσχυση και της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης κατά τρόπο που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την Εκπαίδευση στην πόλη.

«Ο συνδυασμός ιδιωτικής και δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης φέρνει άλλες προοπτικές και ευκαιρίες, σε πολλούς τομείς της οικονομίας», επεσήμανε ζητώντας όπως η Λάρνακα μπει στον χάρτη της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, για απόκτηση πανεπιστημιακών και φοιτητικών υποδομών.

Η προοπτική αυτή θα ενισχύσει τα μέγιστα τους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογίας, της ακίνητης ιδιοκτησίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών της Λάρνακας, εξήγησε.

Πόλη προσέλκυσης επενδύσεων

Στον τομέα Ανάπτυξης Γης και στον Τουριστικό τομέα, ο κ. Αντωνίου χαιρέτισε το επιβλητικό έργο που άρχισε στο χώρο των πρώην διυλιστηρίων – δρόμο Δεκέλειας, με την επένδυση του Larnaka - Land of Tomorrow.

Το έργο αναμένεται να δώσει νέα πνοή στο επιχειρηματικό πρόσωπο της Λάρνακας αναβαθμίζοντας κατά πολύ και το τουριστικό προϊόν της πόλης, είπε ενώ θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παραλιακό μέτωπο προς τη Δεκέλεια.

Εξέφρασε ακόμη ικανοποίηση για τις επιμέρους τουριστικές αναπτύξεις που γίνονται στη Λάρνακα, είτε με την ανακαίνιση παλαιών ξενοδοχειακών μονάδων, είτε με τη δημιουργία «μπουτίκ» ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης. 

«Οι νέες μονάδες, πέραν του ότι εμπλουτίζουν τις τουριστικές υποδομές της πόλης μας, αυξάνουν και τις κλίνες που διαθέτει η Λάρνακα, στοιχείο απαραίτητο για προσέλκυση τουριστών. Αυτή τη στιγμή η Λάρνακα κατέχει το 12% του μεριδίου της Τουριστικής αγοράς και συγκεντρώνει ένα αριθμό τουριστών που υπολογίζεται στις 461,000. Αριθμοί ρεκόρ για την πόλη μας ξεπερνώντας κάθε προσδοκία», σημείωσε.

Ζήτησε την ίδια ώρα από το κράτος να συμπεριλάβει τη Λάρνακα στις τουριστικές προτεραιότητες των σχεδίων του και να δώσει επιπρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα της πόλης, λέγοντας ότι το τουριστικό μέτωπο της Λάρνακας είναι μεγάλο και μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις, για το καλό όλης της Κύπρου.

Παράλληλα, με όλα αυτά επιδιώκεται όπως είπε η δημιουργία νέων χώρων για βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές. 

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, οι υφιστάμενοι χώροι έχουν εξαντληθεί και η ζήτηση για νέους χώρους είναι αυξημένη.

«Ήδη ως ΕΒΕ Λάρνακας προσχωρήσαμε σε επιστολή μαζί με το ΕΒΕ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας επιτακτικά να συμπεριλάβει στους φετινούς προϋπολογισμούς την ανάπτυξη των Βιοτεχνικών Περιοχών Κιτίου, Ξυλοτύμβου και Δασάκι Άχνας».

Αν θέλουμε να κρατήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζωντανές, και αν πραγματικά θέλουμε να ενισχύσουμε τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, οφείλουμε να λάβουμε πρόνοια γι΄αυτές τις ανάγκες, παρατήρησε.

Τόνισε ακόμη ότι το οδικό δίκτυο της πόλης χρήζει αναβάθμισης και επιδιόρθωσης, λέγοντας ότι στερείται ενός σύγχρονου οδικού δικτύου.

Νέες επενδύσεις

Σε σχέση με το ζήτημα των νέων επενδύσεων από ξένους επιχειρηματίες, ο κ. Αντωνίου, επεσήμανε ότι λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή πολλοί Ισραηλινοί και Λιβανέζοι έχουν έρθει στη Λάρνακα και αγοράζουν ακίνητα, δημιουργούν επιχειρήσεις ή μεταφέρουν τις δικές τους επιχειρήσεις από τις χώρες τους.

Αυτό το φαινόμενο οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε, υπογράμμισε σημειώνοντας ότι το ΕΒΕΛ δίνει κάθε βοήθεια και στήριξη στους ξένους που έρχονται στη Λάρνακα.

Τόνισε ότι η Λάρνακα είναι μια πολύ υποσχόμενη πόλη καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα και δίπλα από την αναπτυγμένη τουριστική περιοχή της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, ενώ διαθέτει το κύριο αεροδρόμιο της χώρας και όμορφο και τεράστιο παραλιακό μέτωπο.

Πρόσθεσε ότι η Λάρνακα έχει ιστορία, πολιτισμό, πολλά θρησκευτικά και άλλα μνημεία καθώς και αξιοθέατα, αναφέροντας ότι η πόλη μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030, και θα είναι πανέτοιμη μέχρι το 2030 για να δείξει το νέο της πρόσωπο.

Βασικό ζητούμενο όμως είναι, όπως είπε, η διατήρηση του χαρακτήρα της πόλης και τόνισε ότι «μόνο αν αναδείξουμε την ταυτότητά μας – ακόμα και μέσω έκαστου νέου έργου - θα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα».

Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί, μεταξύ άλλων, και η θέση της Λάρνακας στον διεθνή ανταγωνισμό των πόλεων για προσέλκυση τουριστών αλλά και να ενισχύσουμε τον τομέα των επενδύσεων, του εμπορίου, των υπηρεσιών, ακόμα και της βιομηχανίας, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί σημασία στη δημιουργία των κατάλληλων έργων και υποδομών και στην προβολή της Λάρνακας στο εξωτερικό, ενώ το ΕΒΕΛ συνεργάζεται με όλα τα κυβερνητικά τμήματα και φορείς, για επίλυση των προβλημάτων και αξιοποίηση αυτών των προοπτικών.

«Το ΕΒΕΛ είναι ένα ζωντανό κύτταρο ανάπτυξης που προσπαθεί για το καλό των επιχειρήσεων μας, αλλά και της πόλης μας. Όλες οι προσπάθειες και πρωτοβουλίες μας στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην εξυπηρέτηση των μελών μας και στην ανάπτυξη και πρόοδο της Λάρνακας και Επαρχίας», επεσήμανε.

Ο κ. Αντωνίου, εξέφρασε επίσης, ελπίδα για το εθνικό ζήτημα αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις για το κυπριακό.