You are here

Το σκυρόδεμα άνοιξε ασκό – Προς αποκλεισμό εργοδότες

04/12/2024 07:37

Με δόσεις επανέρχεται η εργατική ειρήνη στον κλάδο κατασκευής έτοιμου σκυροδέματος, μετά την απόφαση χθες των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ να άρουν τα απεργιακά μέτρα στις εταιρείες εκείνες οι οποίες δήλωσαν αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης του ΥΠΕΡΓ και προχωρούν σε συνομολόγηση της.

Οι εταιρείες αυτές είναι κατά το πλείστο οι μεγάλες στον κλάδο και εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να καλύψουν πέραν του 70% της παραγωγής.

Ωστόσο, τα απεργιακά μέτρα στις υπόλοιπες εταιρείες που δεν προτίθενται να υπογράψουν και να εφαρμόσουν τη συλλογική σύμβαση θα συνεχίσουν.

Δεν είναι βέβαιο κατά πόσο το συνδικαλιστικό κίνημα θα είναι σε θέση να ελέγξει εάν θα εφαρμόζονται ή όχι τα δυναμικά μέτρα, από τη στιγμή, που οι εργαζόμενοι στις εν λόγω εταιρείες δεν είναι οργανωμένοι.

Η συμμετοχή τους στη γενικότερη απεργιακή κινητοποίηση που είχε ξεσπάσει είχε περισσότερο χαρακτήρα αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους τους που έτσι και αλλιώς είναι οργανωμένοι στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο ασκός της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων

Το θέμα που καίει και θα είναι στη προμετωπίδα των εξελίξεων στον εργατικό στίβο, αφορά στην προσπάθεια των συντεχνιών να αναχαιτίσουν, όπως υποστηρίζουν, «την εμφανή πλέον προσπάθεια μεγάλης μερίδας εργοδοτών να απορρυθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην κοινωνική συνοχή».

«Το φαινόμενο που ζήσαμε όλοι τις τελευταίες βδομάδες με τη συμπεριφορά των μελών του συνδέσμου εταιρειών κατασκευής έτοιμου σκυροδέματος δεν είναι τίποτε άλλο από την υλοποίηση της πάγιας πολιτικής της εργοδοτικής τάξης για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», δηλώνει στη StockWatch η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ΓΓ της ΠΕΟ.

«Η διάλυση του συνδέσμου των εν λόγω εταιρειών, αποτελεί δυστυχώς άσχημο σημάδι καθώς, την πρακτική αυτή δεν αποκλείεται να εφαρμόζουν στο μέλλον και άλλοι κλαδικοί σύνδεσμοι, για να παρέχουν πλήρη κάλυψη στους εργοδότες εκείνους που αρνούνται να συνομολογούν ή να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου τους», σημειώνει η κ. Χαραλάμπους.

«Κινδυνεύει ο ιστός των εργασιακών σχέσεων», τονίζει ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, «και το ΥΠΕΡΓ οφείλει ως θεματοφύλακας της εργατικής ειρήνης και της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων να παρέμβει αποφασιστικά» και προσθέτει:

«Το ΥΠΕΡΓ βρίσκεται πλέον προ των ευθυνών του και θα κριθεί από τους εργαζόμενους αυτού του τόπου πως θα διαχειριστεί ή όχι το μείζον αυτό εργασιακό ζήτημα».

«Το συνδικαλιστικό κίνημα θα «κινήσει ουρανό και γη», λέει η Σ. Χαραλάμπους και υποδεικνύει προς την εκτελεστική εξουσία και ειδικότερα προς το ΥΠΕΡΓ να μην επιτρέψουν κάλυψη, με εύσχημους τρόπους, εργοδότες που στοχεύουν και ενεργούν, όπως ισχυρίζονται, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Το πρώτο σημάδι διαφάνηκε με τους ξένους εργάτες

Υπενθυμίζεται ότι η βασική διαφωνία του συνδικαλιστικού κινήματος με το ΥΠΕΡΓ πριν και τώρα επί διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, είναι ο επίμαχος διαχωρισμός, σύμφωνα με τον οποίο, εάν το προσωπικό ενός εργοδότη είναι οργανωμένο σε συνδικαλιστική οργάνωση και τηρεί συλλογική σύμβαση, θα μπορεί να εργοδοτήσει εργαζόμενους από τρίτες χώρες μέχρι και 50% του συνόλου του προσωπικού του.

Το ποσοστό αυτό, με βάση την πρόταση του ΥΠΕΡΓ που πέρασε και από το Υπουργικό Συμβούλιο, μειώνεται στο 30% για τους εργοδότες που δεν επιτρέπουν στο προσωπικό τους να είναι οργανωμένο και δεν τηρούν συλλογική σύμβαση.

«Δεν έχει κανένα λόγο, πλέον το ΥΠΕΡΓ, μετά από τις δραματικές αυτές εξελίξεις, να μην προχωρήσει σε αυτές τις ρυθμίσεις», υποδεικνύει η ΓΓ της ΠΕΟ.

«Αυτή η επιμελής προσπάθεια μεγάλης μερίδας της εργοδοτικής τάξης επιδιώκει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος», προσθέτει.

Εξηγεί ότι τα αρχικά άρθρα όλων των συλλογικών συμβάσεων καθιστούν σαφές ότι η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων δεν αφορά μόνο το οργανωμένο προσωπικό σε συντεχνίες.

Αφορά, όπως επισημαίνει, όλους τους εργαζόμενους στον τομέα ή τον κλάδο, για να περιορίζεται η εκμετάλλευση του εργατικού αυτού δυναμικού.

«Οι βασικοί όροι των συλλογικών συμβάσεων θα πρέπει να είναι ίσοι για όλους τους εργαζόμενους», προσθέτει από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ.

«Με αυτά τα φαινόμενα, που αποσκοπούν στο ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων, οδηγείται η εργατική ειρήνη σε πολύ δύσκολους ατραπούς», προειδοποιεί ο Α. Μάτσας.

Τονίζει ότι επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε η διασύνδεση της κατακύρωσης δημόσιων συμβάσεων στους εργοδότες εκείνους που εφαρμόζουν συλλογική σύμβαση.  

«Ήρθε η ώρα να παρέμβει η πολιτεία», σημειώνουν οι δύο συνδικαλιστές ηγέτες και προειδοποιούν ότι θα κριθεί η εκτελεστική εξουσία από τα περίπου 120 χιλ. μέλη των μεγάλων και μικρών συνδικαλιστικών οργανώσεων, για το πως θα διαχειριστεί και την οδηγία της ΕΕ για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.  

Καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόζει τη ρήτρα για τον αποκλεισμό εργοδοτών από την ανάληψη δημοσίων συμβάσεων από τη στιγμή που δεν εφαρμόζουν συλλογικές συμβάσεις.

Το φλέγον αυτό θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο στις επόμενες συνεδριάσεις του ΕΣΣ.

Του Λεύκου Χρίστου