You are here

«Κρέμεται από μια κλωστή» ο κατασκευαστικός κλάδος

27/11/2024 16:38

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που συσσωρεύονται στον κατασκευαστικό τομέα, όσο παραμένει σε αδιέξοδο η εργατική διαφορά στον κλάδο του σκυροδέματος, συνεχίζουν να κρούουν οι εμπλεκόμενοι, καθώς η απεργία των εργαζομένων διανύει την τέταρτη εβδομάδα.

Οι εργολάβοι, σε ανακοίνωσή τους διαμηνύουν ότι ο κατασκευαστικός κλάδος κρέμεται από μία κλωστή.

Συγκεκριμένα, σε σημερινή ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), καλεί εκ νέου τα δυο μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους «με σεβασμό προς την Ομοσπονδία, τα μέλη της αλλά και τους εργαζομένους μας, να αντιληφθούν τη σοβαρότητα των στιγμών, τις μεγάλες οικονομικές αλλά και κοινωνικές συνέπειες από τη συνεχιζόμενη απεργία, και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής συμβιβαστικής λύσης, κάνοντας ο καθένας τη δική του υπέρβαση».

Η ΟΣΕΟΚ, προσθέτει, ως ο πυλώνας του κατασκευαστικού κλάδου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, ανάμεσα σε εργοδότες και συντεχνίες του κλάδου έτοιμου σκυροδέματος.

Σημειώνει ότι παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τόσο από την ΟΣΕΟΚ όσο και τις επανειλημμένες προσπάθειες από πλευράς του υπουργού Εργασίας για γεφύρωση των διαφορών, δεν κατέστη δυνατή η κατάληξη σε μια συμφωνία με αποτέλεσμα η επ’ αόριστο απεργία των εργαζομένων στον κλάδο να συνεχίζεται για τέταρτη συνεχή εβδομάδα.

«Ο κατασκευαστικός κλάδος, ένας κλάδος που επέδειξε σε δύσκολες συνθήκες και σε περιόδους οικονομικής κρίσης μεγάλες αντοχές, στηρίζοντας την οικονομία του τόπου, κρέμεται αυτή τη στιγμή από μία κλωστή», υπογραμμίζει καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Μετρούν τις επιπτώσεις

Σύμφωνα με την ΟΣΕΟΚ, οι αρνητικές συνέπειες στην κατασκευαστική βιομηχανία αλλά και σε ολόκληρη την οικονομία του τόπου είναι ανυπολόγιστες.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ΟΣΕΟΚ ο κατασκευαστικός κλάδος ο οποίος συνεισφέρει κατά 15% στο ΑΕΠ της Κύπρου, με σοβαρές συνέπειες στην οικονομία της χώρας, ενώ πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος, να μείνουν χωρίς εργασία χιλιάδες εργαζόμενοι τόσο στις εργοληπτικές εταιρείες όσο και σε συναφείς κλάδους της βιομηχανίας κατασκευών.

Πρόσθετα, όπως αναφέρεται έχουν ανασταλεί οι εργασίες σε μεγάλο αριθμό οικοδομικών έργων αφού η έλλειψη σκυροδέματος επηρεάζει το σύνολο των εργασιών που εκτελούνται στα εργοτάξια.

Αντίστοιχα, έχουν ανασταλεί οι εργασίες σε σειρά τεχνικών έργων αφού δεν μπορούν να εκτελεστούν εργασίες όπως κατασκευή πεζοδρομίων, δρόμων, οχετών, φρεατίων και υποδομών κ.α. με συνεπακόλουθο την ταλαιπωρία των πολιτών και την περαιτέρω επιδείνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Η αναστολή των εργασιών οδηγεί σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, επηρεάζοντας σημαντικά το χρονοδιάγραμμα επακόλουθων εργασιών, προσθέτει η ομοσπονδία λέγοντας ότι αναπόφευκτα, οι καθυστερήσεις θα οδηγήσουν στην ενεργοποίηση των σχετικών συμβατικών ρητρών οδηγώντας σε πληρωμές προστίμων και σημαντικές ζημιές.

Επιπλέον, κάθε μέρα που περνά με τα απεργιακά μέτρα σε εφαρμογή, πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες σε σκυρόδεμα, παρατηρεί. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και μετά τη λήξη των απεργιακών μέτρων, να απαιτηθεί πολλαπλάσιος χρόνος για να επανέλθει η ομαλότητα και να μπουν ξανά τα έργα σε τροχιά υλοποίησης».

Χωρίς θετικό αποτέλεσμα οι εκκλήσεις

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών έστειλε έκκληση προς εργοδότες και εργαζόμενους για τερματισμό της κρίσης στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου σκυροδέματος απεργούν για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, καθώς δεν επιτεύχθηκε κοινά αποδεκτή συμφωνία.

Την ίδια ώρα, χθες το βράδυ με ανακοίνωση του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Σκυροποιών, εξέφρασε έντονη ανησυχία και απογοήτευση καθώς η απεργία προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην οικοδομική βιομηχανία και κατ' επέκταση στη γενικότερη οικονομία της Κύπρου.

Ο σύνδεσμος κάλεσε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να παρέχει την απαραίτητη προστασία στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος, προειδοποιώντας ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν το προσωπικό σε αναγκαστική άδεια.

Σε ανακοίνωση του το συμβούλιο καλεί εργαζόμενους και εργοδότες στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος να αναλογιστούν το μεγάλο κόστος που δημιουργεί η διαφορά τους και να την γεφυρώσουν το συντομότερο.

«Σε μια περίοδο, που χρειάζεται να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση και να υπάρξει τουλάχιστον μια σταθεροποίηση στις τιμές έχουν παγώσει αρκετά κατασκευαστικά έργα», προσθέτει.

Καλεί επίσης το υπουργείο Εργασίας και τον ΥΠΕΡΓ, Γιάννη Παναγιώτου, «να καταβάλει το άπαν των δυνάμεών του και να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει συνεννόηση των δύο πλευρών και να τερματιστεί η κρίση, που πλέον αφορά μεγάλο μέρος της οικονομίας».

Την Δευτέρα το βράδυ ο κ. Παναγιώτου απέστειλε εξάλλου, γραπτή επιστολή προς τα εμπλεκόμενα μέρη και τους ζήτησε, να αποδεχθούν την συνέχιση των προσπάθειών του υπουργείου για επίλυση της διαφοράς.

Τόνισε ότι το «ζητούμενο δεν είναι η επίρριψη ευθυνών, αλλά η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης».

Την Τρίτη, εκ μέρους των εργοδοτών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών, Στέλιος Γαβριήλ, υπέδειξε ότι ο σύνδεσμος αποδέχθηκε το νέο ουσιαστικά κάλεσμα του ΥΠΕΡΓ.

Σε δηλώσεις του χθες ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΟΙΜΣΕΚ-ΣΕΚ), Στέλιος Τσιαπουτής, επεσήμανε από την άλλη ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει την επαναφορά του άρθρου 19 της συλλογικής σύμβασης που αφορά στον τρόπο αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης.

Της Μαρίας Κυριακίδου