Υπεύθυνη στάση από τους απεργούς στον τομέα των κατασκευών και της υγείας, ζητά η κυβέρνηση.
Κληθείς να αναφερθεί στις απεργίες που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι «όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις που δεν έχουν στο επίκεντρο το καλώς νοούμενο συμφέρον του συνόλου της κοινωνίας ή που λειτουργούν ανασταλτικά στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας».
«Εμείς καλούμε για ακόμη μια φορά από αυτό το βήμα, τους πάντες, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων σε πνεύμα σύνεσης και συναίνεσης και να επιδείξουν εκείνη την υπεύθυνη στάση που επιβάλλουν και οι καιροί και οι συνθήκες», τόνισε.
«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μη ρισκάρουμε τα όσα η κυπριακή κοινωνία με κόπους και μόχθους έχει πετύχει», επεσήμανε.
Αντικειμενικός και δίκαιος ο ρόλος της κυβέρνησης
Στον τομέα του έτοιμου σκυροδέματος, σημείωσε, έχουν υποβληθεί μεσολαβητικές προτάσεις από τον Υπουργό Εργασίας ώστε να μπορέσουν να αποφευχθούν ενδεχόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις στη βιομηχανία.
Χθες ο Υπουργός Εργασίας απευθύνθηκε ξανά προς τον εργοδοτικό Σύνδεσμο και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ζητώντας τους να επιβεβαιώσουν την προθυμία, πρόθεση και διάθεση τους να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση διότι αυτό είναι το απαιτούμενο.
«Η Κυβέρνηση σε αυτή τη διαφορά έχει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο και αυτόν εκτελεί και θεσμικά και αντικειμενικά και δίκαια», τόνισε.
Έγιναν διευθετήσεις στον τομέα της Υγείας
Σημείωσε ότι ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας, έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις σε αυτές τις 48 ώρες που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία των ιατρών των δημόσιων νοσηλευτηρίων, δόθηκαν οδηγίες χθες όπως όσα έκτακτα περιστατικά βρίσκονταν χθες στα ΤΑΕΠ να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση σήμερα. Κατά τη διάρκεια της απεργίας τα ΤΑΕΠ θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τα επείγοντα περιστατικά από προσωπικό ασφαλείας και όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού εξωτερικών ιατρείων, οι ενδοσκοπήσεις και επεμβάσεις και άλλα θα επαναπρογραμματιστούν.
«Θα πρέπει να διαχωρίσουμε την υπεύθυνή στάση που θα πρέπει όλοι να επιδείξουν ιδιαίτερα σε ένα νευραλγικό τομέα όπως είναι η Υγεία. Αυτό που πλήττεται μέσα από αυτή την απεργία είναι οι ίδιοι οι ασθενείς αλλά και το κύρος των δημόσιων νοσηλευτηρίων μας που ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την αναβάθμιση τους και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό τους. Θυμίζω ότι την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος συζήτησε με τον ΟΚΥπΥ το αναπτυξιακό πλάνο του Οργανισμού για την επόμενη τριετία ύψους €128 εκατ. ώστε να μπορέσουν οι κρίσιμες αυτές υποδομές να εμπλουτιστούν, με έμφαση στα ΤΑΕΠ», σημείωσε.
«Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας που στόχο και επίκεντρο έχουν τον ασθενή είτε αφορούν τη για πολλά χρόνια συζήτηση για τη σύσταση του Συνήγορου του Ασθενούς είτε για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τα κέντρα αποκατάστασης, διότι θέλουμε η πρόσβαση στον τομέα Υγείας να αντιστοιχεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», συμπλήρωσε.
«Δεν μπορεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος να μην υπάρχει πρόσβαση στην υγεία ούτε για μια ώρα, ούτε να κοστολογηθεί η ανθρώπινη ζωή. Η πίστη στον ασθενή είναι θεμελιώδες ηθικό καθήκον όλων μας, Πολιτείας και γιατρών που υπηρετούν ένα ύψιστο λειτούργημα και οι απεργίες σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο και να λαμβάνουν υπόψη τους κρίσιμους τομείς που δεν πρέπει να επηρεάζουν, όπως είναι τα επείγοντα περιστατικά και οι μονάδες εντατικής θεραπείας», τόνισε.
«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τις ευθύνες τους απέναντι στους χρόνιους ασθενείς, σε όσους είχαν σήμερα προγραμματισμένες επεμβάσεις ή χημειοθεραπείες. Πρέπει αυτό να το σταθμίσουμε».
«Εμείς καλούμε για άλλη μια φορά να επιδείξουν υπεύθυνη στάση. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα και με δηλώσεις του Εκπροσώπου της ΠΑΣΥΚΙ, ο ανεξάρτητος οίκος θα έκανε τη μελέτη για το 2023 και το αποτέλεσμα θα ήταν δεσμευτικό για τις δύηο πλευρές. Εμείς θέλουμε σε αυτή την προσπάθεια και τον διαμεσολαβητικό ρόλο που έχουμε να καλέσουμε για ακόμη μια φορά να τηρηθεί εκείνη η υπεύθυνη στάση και όλοι μαζί να καταλήξουν σε ολιστική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει και το 2024 και το 2027, αλλά και που θα έχει στόχο την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων», κατέληξε.
Προσδοκίες για λύση στα ξενοδοχεία
Σε ότι αφορά τον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας , ανέφερε ότι «εξ όσων έχουμε ενημερωθεί την ερχόμενη βδομάδα είναι προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση και εκεί είναι που ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κατάληξη».