You are here

«Μαύρη Δευτέρα» στις διεθνείς αγορές

05/08/2024 17:45

Ασταμάτητη είναι η πτώση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, καθώς συνεχίζονται οι απώλειες που καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες από την περασμένη Πέμπτη.

Η Wall Street άνοιξε την εβδομάδα στο «κόκκινο», με την ημέρα να χαρακτηρίζεται ως «Μαύρη Δευτέρα» για τις αγορές που κατρακυλούν υπό το βάρος των ανησυχιών για ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Παράγοντες της αγοράς και αξιωματούχοι της Federal Reserve, προειδοποιούν ότι εάν η ομοσπονδιακή τράπεζα δεν δράσει επιθετικά με τις μειώσεις επιτοκίων, το σενάριο ύφεσης μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Σημειώνεται ότι η Fed θα πραγματοποιήσει ακόμη τρεις συνεδριάσεις την τρέχουσα χρονιά, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μειώσεις στα επιτόκια κατά 1,25 μονάδες βάσης.

Οι βασικότεροι δείκτες καταγράφουν σήμερα μεγάλες ζημιές.

Ειδικότερα, ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ COMPOSITE υποχωρεί κατά 3,65% και ο S&P/TSX COMPOSITE κατά 2,18%.

Ο βιομηχανικός δείκτης DOW JONES σημειώνει ζημιές 2,39%, ο S&P 500 στο -3,05% και ο NYSE COMPOSITE απώλειες 2,71%.

Ελεύθερη πτώση καταγράφεται για την μετοχή της Nvidia 10,8%, ενώ το σερί ζημιών συνεχίζεται για την Intel κατά 10%.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Intel κατέγραψε βουτιά 26,3% την Παρασκευή και την μεγαλύτερη της ημερήσια πτώση από το 1982 λόγω των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε που ήταν χειρότερα απ’ ότι αναμενόταν.

Η μετοχή της Amazon υποχώρησε κατά 8,9% λόγω επίσης χειρότερων αποτελεσμάτων από τις εκτιμήσεις, ενώ η μετοχή της Apple σημείωσε άνοδο 0,5%.

Βαθαίνει η βουτιά των ευρωπαϊκών δεικτών

Στις ευρωαγορές, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν να κινούνται αρνητικά κατά τις απογευματινές συναλλαγές.

Ο Euro Stoxx 50 Pr υποχωρεί κατά 2,07% ο γερμανικός DAX ακολουθεί με ζημιές 2,31% και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες 2,35%.

Ο γαλλικός CAC 40 σχηματίζει ζημιές 1,91%, ενώ στο -2,10% συναλλάσσεται ο IBEX 35 και στο -2,32% ο Stoxx 600.

Πιο συγκρατημένες ήταν οι ζημιές για τα εμπορεύματα κατά τις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας.

Για τον χρυσό παρατηρείται πτώση 1,58% και για το αργό πτώση 0,94%.

Ωστόσο, οι απώλειες για το αργό επεκτάθηκαν σήμερα, λόγω των ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ, αλλά και των εντεινόμενων φόβων για επέκταση της πολεμικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Από τις εξελίξεις, επηρεάζονται και τα κρατικά ομόλογα με το δεκαετές ιαπωνικό να έχει υποχωρήσει σε χαμηλό επίπεδο από τον Απρίλιο.

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετές ομολόγου βρίσκεται στο 3,68%.

Ανεξέλεγκτη πτώση στις ασιατικές αγορές

Στις ασιατικές αγορές οι δείκτες σημείωσαν ανεξέλεγκτη βουτιά.

Οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους σε ασφαλή καταφύγια, όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο, με τα σενάρια για ύφεση στις ΗΠΑ και ενδεχόμενων επιθετικών μειώσεων στα επιτόκια, ώστε να διασωθεί η ανάπτυξη, να ενισχύονται.

Η καθοδική πορεία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, εμβαθύνθηκε την Δευτέρα με ζημιές 12,40% για τον ΝΙΚΚΕΙ 225 και 12,23% για τον TOPIX Tokyo.

Για τον HANG SENG σχηματίστηκαν απώλειες 1,46%, για τον CSI 300 ζημιές 1,21% ενώ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 3,70%.

Στο -3% έκλεισε εξάλλου την Παρασκευή, ο MSCI AC ASIA Pacific.

Σε εφαρμογή η νομοθεσία για ΑΙ

Στον τομέα της τεχνολογίας, ο Manager, Regulatory Compliance and Fund Services της Grant Thornton Κύπρου, Γρηγόρης Φυλακτού, καταγράφει την εφαρμογή της πρώτης νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύει να αντιμετωπίσει του κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και θέτει την Ευρώπη σε ηγετικό ρόλο σε ότι αφορά τη ρύθμισή της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μιλώντας στη StockWatch, επεσήμανε ότι η νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ κατά την 1η Αυγούστου 2024 και θα εφαρμοστεί σταδιακά, μέχρι να αποκτήσει πλήρη ισχύ στα επόμενα δύο χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε, έχει εισαγάγει το Σύμφωνο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Pact), που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της συμμόρφωσης με την νομοθεσία εκ των προτέρων της πλήρης εφαρμογής της, βοηθώντας έτσι στην μετάβαση στο νέο κανονιστικό πλαίσιο.

«Συνολικά, ενώ η ισχύουσα νομοθεσία παρείχε κάποια προστασία, η νέα νομοθεσία αναμένεται να αντιμετωπίσει τις ειδικές προκλήσεις που σχετίζονται με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ενώ στόχος είναι να προσαρμόζεται στις μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις που θα προκύψουν», σημείωσε.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας, ακολουθεί τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στις διεθνείς αγορές περί φούσκας στον τομέα τεχνητής νοημοσύνης, μετά από τα εταιρικά αποτελέσματα τεχνολογικών κολοσσών που δεν ήταν αντίστοιχα των προβλέψεων.

Μεγάλες ζημιές και στα crypto

Η καθοδική πορεία που καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα κρυπτονομίσματα.

Το Bitcoin υποχώρησε στο επίπεδο των $51 χιλ. νωρίτερα την Δευτέρα και πλέον καταγράφει ζημιές 9,80%.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα βρίσκεται μέχρι στιγμής στις $53,632.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο σε θέματα τεχνολογίας Blockchain, DeFi, AI και CASPs, Παναγιώτη Κουσσή, το Bitcoin βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, σπάζοντας το όριο των $60 χιλ. δολαρίων την Κυριακή.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη StockWatch, παρατηρεί ότι το Bitcoin βρέθηκε υπό έντονη πίεση πωλήσεων αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές μείωσαν το ρίσκο τους μετά την πτώση περίπου 6% στην ιαπωνική αγορά μετοχών, Nikkei, την περασμένη Παρασκευή.

Επισημαίνει ότι ακόμα και μετά την πρόσφατη πτώση, το Bitcoin παραμένει κολλημένο σε ένα μεγάλο εύρος.

«Παρόλο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί η κατεύθυνση της εξόδου από αυτό το εύρος, οι υποστηρικτές του Bitcoin παραμένουν αισιόδοξοι», προσθέτει, σημειώνοντας ότι όσοι κατέχουν πάνω από 1.000 Bitcoins πρόσθεσαν 84 χιλ. Bitcoins τον Ιούλιο.

Επίσης, όπως εξηγεί, σχεδόν 64 χιλ. Bitcoins έφυγαν από υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος προς τα ανταλλακτήρια τις τελευταίες 30 ημέρες, το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, σύμφωνα με δείκτη της Glassnode.

«Η αδυναμία του Bitcoin έχει τραβήξει αρκετά altcoins χαμηλότερα, υποδεικνύοντας ότι οι αγοραστές μένουν στο περιθώριο. Ωστόσο, καθώς το Bitcoin πέφτει πιο κοντά στον πάτο του εύρους του, είναι πιθανό οι αγοραστές να παρέμβουν. Αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μια ανάκαμψη σε επιλεγμένα altcoins», υπογραμμίζει ο κ. Κουσσής.

Για το Ethereum, σχηματίζονται μεγαλύτερες ζημιές 12,92%.

Της Μαρίας Κυριακίδου