Σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου σε Baa1, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου αντανακλά το ισχυρό εγχώριο franchise και τα σταθερά χρηματοοικονομικά της μεγέθη, που υποστηρίζονται από το σταθερό λειτουργικό περιβάλλον της Κύπρου. Η Τράπεζα Κύπρου έχει προφίλ που χρηματοδοτείται από καταθέσεις και ισχυρό franchise ως η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο. Η επιβεβαίωση αντανακλά τις προσδοκίες του οίκου ότι η τράπεζα θα διατηρήσει υψηλά αποθέματα ρευστότητας και ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα, αναφέρεται, η επιβεβαίωση αντικατοπτρίζει τον μικρό, κορεσμένο τραπεζικό τομέα της Κύπρου, με υψηλό μη εξυπηρετούμενο χρέος στην οικονομία, περιορίζοντας τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης και τη χρήση του κεφαλαίου και της ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου. Υπολειπόμενοι κίνδυνοι για την ποιότητα του ενεργητικού παραμένουν επίσης για την τράπεζα, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αποθέματος κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων στα €764 εκατ. ή στο 39% του κεφαλαίου CET1 τον Σεπτέμβριο του 2024.
Η επιβεβαίωση αξιολόγησης ενσωματώνει επίσης τις επερχόμενες λήξεις και την προγραμματισμένη αναχρηματοδότηση της Τράπεζας Κύπρου, καθώς και τις υποθέσεις για περιορισμένη πιθανότητα κρατικής στήριξης.
Θετικό outlook
Στην ανακοίνωσή του ο οίκος επισημαίνει ότι οι θετικές προοπτικές αντανακλούν τις προσδοκίες για σταθερές μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για την Κύπρο, οι οποίες θα υποστηρίξουν περαιτέρω μειώσεις του σημαντικού αποθέματος κατασχεθέντων στοιχείων ενεργητικού της Τράπεζας Κύπρου, διατηρώντας πρόσφατες βελτιώσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και σταθερή κερδοφορία.
«Αναμένουμε ότι οι πρόσφατες βελτιώσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα διατηρηθούν με τη στήριξη της πτώσης των επιτοκίων, των αυστηρών κριτηρίων δανεισμού της Τράπεζας Κύπρου και της συνεχιζόμενης αντιμετώπισης των παλαιών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs)», εκτιμά ο οίκος.
Τα NPEs μειώθηκαν στο pro-forma 2,4% τον Σεπτέμβριο του 2024 (συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης πώλησης NPE, που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί), από 3,6% στο τέλος του 2023, και αναμένεται ότι θα μειωθούν στο 2% στους επόμενες 12-18 μήνες. Αναμένεται επίσης ότι οι προβλέψεις για ζημιές δανείων θα παραμείνουν σταθερές, κοντά στο πιο πρόσφατο pro-forma 96% των NPEs, από 73% στο τέλος του έτους 2023.
Ο οίκος παρατηρεί ότι ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι υπολειπόμενων περιουσιακών στοιχείων, ειδικά το ουσιώδες απόθεμα των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, αναμένεται μια συνεχής μείωση σύμφωνα με τον στόχο της Τράπεζας Κύπρου σε περίπου €500 εκατ. έως το τέλος του 2025, ή 26% του τρέχοντος CET1, υποστηριζόμενη από την ισχυρή αγορά ακινήτων.
Αναμένεται επίσης σταθερή κερδοφορία που θα υποστηρίζεται από τη μείωση του κόστους, τις ενέργειες αντιστάθμισης κινδύνου και τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας Κύπρου, αν και η κερδοφορία θα μειωθεί από τα πρόσφατα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Οι προσδοκίες ενσωματώνουν τις ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου. Προβλέπεται μέσος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ 3,2% για την περίοδο 2024-2028, λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης των τομέων υπηρεσιών υψηλής παραγωγικότητας, της συνεχιζόμενης καθαρής μετανάστευσης που υποστηρίζεται από την έδρα των εταιρειών στην Κύπρο, καθώς και τη μετεγκατάσταση εργαζομένων και τους οικογένειες και σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και ο τουρισμός.
Παράγοντες αναβάθμισης ή υποβάθμισης
Ο οίκος σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν βελτιωθεί η εκτίμηση για το εγχώριο λειτουργικό περιβάλλον και εάν μειωθούν οι υπολειπόμενοι κίνδυνοι ποιότητας του ενεργητικού, ενώ η τράπεζα διατηρεί σταθερές μετρήσεις χρηματοδότησης, ρευστότητας, κερδοφορίας και κεφαλαίου.
Δεδομένων των θετικών προοπτικών, είναι απίθανο να υποβαθμιστεί η αξιολόγηση καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου τους επόμενους 12-18 μήνες. Οι προοπτικές μπορεί να επανέλθουν σε σταθερές, εάν ο οίκος διαπιστώσει αποδυνάμωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, προσδιορίσει ότι οι πρόσφατες βελτιώσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα αντιστραφούν ή εάν αναμένεται ότι η κερδοφορία και άλλες χρηματοοικονομικές μετρήσεις θα εξασθενήσουν πέρα από αυτές των ομολόγων της με παρόμοια αξιολόγηση.