Ο ρόλος και η δράση της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ανθρώπινου Δυναμικού του CIFA
Ο ρόλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου (CIFA) επικεντρώνεται στη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών του Συνδέσμου. Η Επιτροπή ασχολείται με την προετοιμασία του Κώδικα Πρακτικής και των Δεοντολογικών Προτύπων για τους Διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων και τις Αρχές Διαχείρισης Κινδύνων, που βασίζονται στην ήθος, τη γνώση και τις ικανότητες των μελών του Συνδέσμου. Την ίδια στιγμή διασφαλίζει ότι τα μέλη του CIFA τηρούν αυτές τις αξίες.
Στόχος της Επιτροπής είναι να διατηρεί και να εμπλουτίζει το υψηλό επίπεδο του κλάδου των συλλογικών επενδύσεων στην Κύπρο ώστε ο ρόλος της να είναι εφάμιλλος αντίστοιχων Επιτροπών διεθνώς. Η Επιτροπή παρακολουθεί και αξιολογεί τον τρόπο προσέγγισης των αντίστοιχων Συνδέσμων σε πρακτικές κατάρτισης και θα αποστέλλει προτάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο του CIFA για την υλοποίηση και εφαρμογή τους.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC) και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στη διατήρηση της δεοντολογίας και της ακεραιότητας εντός του κλάδου, ενώ θα συνεργάζεται μαζί τους και για την προώθηση της Κύπρου ως αξιόπιστου προορισμού για Επενδυτικά Ταμεία.
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Επαγγελματικούς Συνδέσμους μέσω της συνομολόγησης Μνημονίων Συνεργασίας (MοUs) με στόχο να βοηθήσει τον CIFA να ενισχύσει, να δημιουργήσει και να αυξήσει την τεχνογνωσία που βασίζεται σε επιστημονικές προσεγγίσεις.
Το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για το 2023 όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του CIFA περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Μία εκπαίδευση για τα μέλη του CIFA ανά τρίμηνο με διακεκριμένους ομιλητές και εμπειρογνώμονες σε θέματα που θα προτείνονται είτε από τα μέλη της επιτροπής, είτε από τις άλλες επιτροπές του συνδέσμου ή/και από το Συμβούλιό του και που αφορούν τις τρέχουσες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα (ESG, AML, EU Taxonomy, Cross Border Distribution κτλ).
Η Επιτροπή θα εργαστεί για τη σύνταξη του Κώδικα Πρακτικής & Δεοντολογικών Προτύπων του CIFA σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Πρότυπα και σε στενή συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.
Το Chartered Financial Analyst (CFA Institute), το Chartered Institute for Securities and Investment (CISI)), κυπριακά Πανεπιστήμια καθώς και άλλοι πάροχοι προγραμμάτων είναι πολύτιμοι εταίροι του CIFA στην προσπάθεια για διατήρηση υψηλού επιπέδου κατάρτισης στον κλάδο των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, ώστε να είναι ισότιμος αντίστοιχων φορέων σε διεθνές επίπεδο. Στόχος της Επιτροπής είναι να προχωρήσει στη συνομολόγηση κι άλλων Μνημονίων Συνεργασίας με διαπιστευμένους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς φορείς για τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστεί μαζί τους για έρευνα και συλλογή δεδομένων των συμμετεχόντων στην αγορά στον κλάδο των κεφαλαίων.
Η Επιτροπή θα συνεργάζεται με το Διοικητικό Συμβούλιο του CIFA για την ανάπτυξη πρωτοβουλίας σε θέματα Χρηματοοικονομικής Παιδείας με έμφαση τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό όσον αφορά τα Συλλογικά Επενδυτικά Σχέδια και στον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων.
Η Επιτροπή θα συνεργάζεται επίσης με τις άλλες Επιτροπές του CIFA για τον σχεδιασμό έρευνας, η οποία θα αναλύει το ανθρώπινο δυναμικό του τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Κύπρο, ξεκινώντας από τον εργασιακό ρόλο των μελών του CIFA. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται στη συνέχεια θα συγκεντρωθούν σε μια βάση δεδομένων όπου θα φιλτραριστούν, θα αναλυθούν και θα παρουσιαστούν στα μέλη και στους ενδιαφερόμενους φορείς.
Η Επιτροπή Ανθρώπινου Δυναμικού & Εκπαίδευσης του CIFA αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
Αιμίλιος Τανούσης (Πρόεδρος)
Μάριος Σιαθάς (Μέλος)
Ξένια Νεοφύτου (Μέλος)
Evgeni Tarakanov (Μέλος)
Άννα Φιλιώτη (Μέλος)
Μαγδαλένα Δράκος (CIFA - Σύμβουλος)
Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ανθρώπινου Δυναμικού CIFA, Manager Wealth Management, Τράπεζα Κύπρου.