Γ. Γιαγλής, Unic: Θεαματική ανάπτυξη μέσω καινοτόμων τεχνολογιών
Στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της τεχνολογίας Blockchain, αναφέρεται ο Διευθυντής του Institute for The Future του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Γιώργος Γιαγλής.
Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Γιαγλής σημειώνει ότι από το 2009, η τεχνολογία blockchain έχει βρει πολλαπλές εφαρμογές, με πρώτη (και πιο γνωστή ως σήμερα) αυτή των ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin.
«Σύντομα έγινε αντιληπτό ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, πέραν των ψηφιακών νομισμάτων, όπως για την ηλεκτρονική μεταφορά άλλων μέσων που εμπεριέχουν αξία (μετοχές, ομόλογα, τίτλους ιδιοκτησίας κλπ). Έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) έδωσαν πλέον τεράστια ώθηση στην τεχνολογία και δημιούργησαν ένα ολόκληρο οικοσύστημα με πεδίο εφαρμογών στο τραπεζικό σύστημα, στο σύστημα υγείας, την ενέργεια, την έκδοση ακαδημαϊκών τίτλων ή τίτλων ιδιοκτησίας κλπ», σημειώνει.
«Πρόσφατη εξέλιξη και ενδιαφέρον πεδίο προς εξερεύνηση αποτελεί ο τρόπος με τον οποίον η τεχνολογία αυτή μπορεί να συνδυαστεί με άλλες καινοτόμες τεχνολογίες π.χ. τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things), μηχανική μάθηση (machine learning). Ο συνδυασμός των τεχνολογιών αυτών θα αποτελέσει την λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και αναμένεται να οδηγήσει σε θεαματική και εκθετική ανάπτυξη», τονίζει.
Στη συνέντευξή του ο κ. Γιαγλής αναφέρεται ακόμη στα χειροπιαστά οφέλη για τις επιχειρήσεις από τη χρήση της τεχνολογίας blockchain.
Της Γεωργίας Χαννή
Η συνέντευξη
-Τι είναι η τεχνολογία blockchain, με απλά λόγια;
-H τεχνολογία blockchain (όρος που αποδίδεται στα ελληνικά ως “αλυσίδα συστοιχιών”) πρωτοεισήχθη το 1993. Το 2008, ο Satoshi Nakamoto (ψευδώνυμο αγνώστου ατόμου ή οργανισμού) εξέδωσε το κείμενο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Bitcoin θεμελιώνοντας το πρώτο ψηφιακό νόμισμα και την πρώτη πρακτική εφαρμογή του blockchain.
Πρόκειται για μια τεχνολογία επαναστατική, η οποία αλλάζει ήδη τα δεδομένα σε πάρα πολλούς τομείς της οικονομίας. Ουσιαστικά, το blockchain λειτουργεί ως μια δημόσια βάση καταγραφής δεδομένων, που σε συνάρτηση με άλλες τεχνολογίες εξασφαλίζει την ασφαλή και διάφανη επεξεργασία και καταχώριση στοιχείων από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο.
Με πολύ απλά λόγια, πρόκειται για ένα μητρώο αποθήκευσης δεδομένων και πληροφοριών σε συνδεόμενα μεταξύ τους κρυπτογραφημένα τμήματα (blocks), με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας συνεχούς αλυσίδας, όπου κάθε αλλαγή/ εξέλιξη επηρεάζει τις επόμενες καταχωρήσεις- δημιουργώντας έτσι ένα αξιόπιστο ιστορικό και στην πράξη περιορίζοντας την ανάγκη για μια «κεντρική αρχή».
-Πόσο αναγκαία κρίνεται η επιμόρφωση του κοινού για την τεχνολογία blockchain;
-Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μέχρι το 2025 το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα βασίζεται στην τεχνολογία του Blockchain. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γνώσεις blockchain είναι στην κορυφή της λίστας δεξιοτήτων που αναζητούν οι εργοδότες σε υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο (σύμφωνα με τη σχετική κατάταξη του LinkedIn για το 2020) και ότι η ζήτηση για θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το blockchain αναμένεται να συνεχίσει να παρουσιάζει τεράστια αύξηση, η επιμόρφωση στην τεχνολογία blockchain κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι η τεχνολογία blockchain, πυροδοτεί μια τεχνολογική επανάσταση αντίστοιχη με εκείνη του διαδικτύου. Θεωρώ ότι άτομα με εκπαίδευση στην τεχνολογία blockchain θα είναι περιζήτητα, στον τομέα των χρηματοοικονομικών, του λιανικού εμπορίου, της υγείας, της ναυτιλίας, της ενέργειας και σε μια σειρά από άλλες βιομηχανίες τις οποίες η επανάσταση του blockchain πρόκειται να επηρεάσει τα επόμενα χρόνια.
-Σε ποιους τομείς οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να εφαρμοστεί με μεγαλύτερη επιτυχία η τεχνολογία blockchain;
-Από το 2009, η τεχνολογία blockchain έχει βρει πολλαπλές εφαρμογές, με πρώτη (και πιο γνωστή ως σήμερα) αυτή των ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin. Σύντομα έγινε αντιληπτό ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, πέραν των ψηφιακών νομισμάτων, όπως για την ηλεκτρονική μεταφορά άλλων μέσων που εμπεριέχουν αξία (μετοχές, ομόλογα, τίτλους ιδιοκτησίας κλπ). Έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) έδωσαν πλέον τεράστια ώθηση στην τεχνολογία και δημιούργησαν ένα ολόκληρο οικοσύστημα με πεδίο εφαρμογών στο τραπεζικό σύστημα, στο σύστημα υγείας, την ενέργεια, την έκδοση ακαδημαϊκών τίτλων ή τίτλων ιδιοκτησίας κλπ.
Πρόσφατη εξέλιξη και ενδιαφέρον πεδίο προς εξερεύνηση αποτελεί ο τρόπος με τον οποίον η τεχνολογία αυτή μπορεί να συνδυαστεί με άλλες καινοτόμες τεχνολογίες π.χ. τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things), μηχανική μάθηση (machine learning). Ο συνδυασμός των τεχνολογιών αυτών θα αποτελέσει την λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και αναμένεται να οδηγήσει σε θεαματική και εκθετική ανάπτυξη.
-Ποια τα χειροπιαστά οφέλη για τις επιχειρήσεις από τη χρήση του blockchain;
-Η διαφάνεια, η σταθερότητα και η ασφάλεια στις αλληλεπιδράσεις και τις συναλλαγές μέσω Blockchain αποτελούν μεταξύ άλλων τους ακρογωνιαίους λίθους της πρωτοποριακής τεχνολογίας καθώς και εμφανή πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων, πέραν των χρηματοοικονομικών, όπως ο τουρισμός, οι εφοδιαστικές αλυσίδες, ο τομέας της ασφαλιστικής αγοράς καθώς και του real estate. Αναφέρω ενδεικτικά δύο παραδείγματα: η εταιρεία- κολοσσός «Walmart» έχει εντάξει το Blockchain στα συστήματά της, με αποτέλεσμα μία διαδικασία που αφορά εντοπισμό προϊόντων που μολύνθηκαν από βακτήριο και διαρκούσε επτά ημέρες, να ολοκληρώνεται σήμερα σε μόλις 2,2 δευτερόλεπτα! Το δεύτερο παράδειγμα έρχεται από την Ουκρανία, όπου πριν λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε η πρώτη αγοραπωλησία ακινήτου παγκοσμίως μέσω Blockchain. Ο διάσημος υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων και ιδρυτής του TechCrunch, Michael Arrington πούλησε ένα ακίνητο στην περιοχή του Κιέβου στηριζόμενος στο Βlockchain Ethereum σε συνεργασία με την Propy, την νεοφυή επιχείρηση που εξειδικεύεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων μέσω Βlockchain.
-Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας παρέχει προγράμματα εκπαίδευσης για την τεχνολογία blockchain;
-Είμαστε περήφανοι που το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί στην εκπαίδευση και στην έρευνα στα κρυπτονομίσματα και στην τεχνολογία blockchain. Το κορυφαίο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Blockchain και τα Ψηφιακά Νομίσματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προσφέρεται πλέον και διά ζώσης, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Το συμβατικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα είναι βασισμένο στο πρώτο στο είδος του εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου, το οποίο προσφέρεται ήδη από το 2014. Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη για επιστήμονες και στελέχη στον τομέα της επαναστατικής αυτής τεχνολογίας.
Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε επαγγελματίες που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την τεχνολογία και να αποκτήσουν ακαδημαϊκή πιστοποίηση στο blockchain.
Είμαστε το πρώτο πανεπιστήμιο παγκοσμίως που προσφέρει μαζικό ανοιχτό διαδικτυακό μάθημα στις βασικές πτυχές της τεχνολογίας blockchain, και το οποίο έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 45.000 φοιτητές, από πάνω από 110 χώρες. Φέτος, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για ακόμη μια φορά πρωτοπορεί με την δημιουργία ενός νέου μαζικού ανοικτού διαδικτυακού μαθήματος στο DeFi (Αποκεντρωμένη Χρηματοοικονομική/Decentralized Finance) και στο οποίο έχουν εγγραφεί ήδη πέραν των 5000 φοιτητών.
-Τι έχουν να προσφέρουν στον εκπαιδευόμενο;
-Σε ότι αφορά το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα, η ευέλικτη δομή και κατευθύνσεις του προγράμματος τριών εξαμήνων, επιτρέπουν σε φοιτητές από κλάδους όπως οικονομικά, χρηματοοικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων, νομική και πληροφορική να συνδέσουν τις προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες τους με τον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων και του blockchain. Οι φοιτητές θα επωφεληθούν από μια ολιστική κάλυψη του πεδίου, συμπεριλαμβανομένων μαθημάτων χρηματοοικονομικών και οικονομίας, διοίκησης επιχειρήσεων και επιστήμης των υπολογιστών, όλα επικεντρωμένα σε υπάρχουσες και αναδυόμενες εφαρμογές, όπως η Αποκεντρωμένη Χρηματοοικονομική (Decentralized Finance – DeFi) και το asset tokenization.
Γενικότερα, συμμετέχοντας σε ένα από τα προγράμματα μας, οι φοιτητές γίνονται μέρος μιας αποκλειστικής ομάδας ειδικών στους τομείς των επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικών και πληροφορικής με εξειδικευμένη γνώση, εμπειρία, και ευρεία κατανόηση των χρηματοοικονομικών, νομικών και τεχνολογικών πτυχών του blockchain καθώς και του πώς αυτές θα μεταβάλουν την κοινωνία και την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.
-Γιατί να επιλέξει κάποιος το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας; Ποια η κατάταξή του διεθνώς;
-Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί στην εκπαίδευση και στην έρευνα στα κρυπτονομίσματα και στην τεχνολογία blockchain, αφού υπήρξε το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που προσέφερε πτυχίο στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο και εξέδωσε ακαδημαϊκά πιστοποιητικά και τίτλους σπουδών στο Blockchain, ενώ, αξιοποιώντας την τεχνολογία αυτή, προσφέρει άμεση ηλεκτρονική πιστοποίηση γνησιότητας όλων των τίτλων σπουδών που παρέχει. Το Πανεπιστήμιο συμβουλεύει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα blockchain, ως ακαδημαϊκός επικεφαλής του EU Blockchain Observatory and Forum, και διατηρεί συνεργασίες με πολλά οικοσυστήματα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων για κοινή έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας. Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος μας, μετά το πέρας των σπουδών τους, προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 92% των αποφοίτων μας απασχολούνται εντός έξι μηνών από την αποφοίτησή τους, με το 54% από αυτούς να εργοδοτούνται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο των σπουδών τους.
Σε ότι αφορά την διεθνή κατάταξή του, τα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings 2022 κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα 601-800 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο τοποθετείται ανάμεσα στα 250 καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έκτο μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων της Κύπρου και της Ελλάδας.