Φ. Ρουσουνίδης: Οι κύπριοι να θέσουν στο κάδρο και την Κύπρο
Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, εξηγεί γιατί οι κύπριοι θα πρέπει να θέσουν στο κάδρο των διακοπών τους και τα κυπριακά ξενοδοχεία.
Σε συνέντευξη στη StockWatch, ο κ. Ρουσουνίδης, χαρακτηρίζει τη ρωσική αγορά στυλοβάτη της φετινής τουριστικής σεζόν με μια πληρότητα που ξεπερνά το 40% και ευτύχημα το ότι η Κύπρος παραμένει στην πορτοκαλί κατηγορία της Βρετανίας.
Παράλληλα, εξηγεί γιατί θεωρεί τα ορεινά θέρετρα ως ένα κρυμμένο θησαυρό και γιατί τα επόμενα χρόνια θα προσελκύουν τουρισμό από το εξωτερικό και το εσωτερικό.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, διαβλέπει επίσης ότι ο Αύγουστος θα κλείσει με μια πληρότητα της τάξης του 55% ενώ η συμβολή του εγχώριου τουρισμού θα ξεπεράσει το 10% για το 2021 υπογραμμίζοντας ότι η εμπειρία που απέκτησαν πέρσι και φέτος οι κύπριοι κάνοντας εγχώριο τουρισμό θα τους ωθήσει να θέσουν στο κάδρο των διακοπών τους και τα κυπριακά ξενοδοχεία.
Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Ρουσουνίδης καταθέτει την πρόβλεψη του για το πότε θα επιστρέψει στην κερδοφορία η ξενοδοχειακή βιομηχανία και για το πότε θα οι πληρότητες θα αγγίξουν αυτές του 2019.
Επαναλαμβάνει ότι ο στόχος για φέτος είναι να μειωθεί η έκταση της ζημιάς του 2020 η οποία ήταν μια καταστροφική χρονιά για την τουριστική βιομηχανία.
Η συνέντευξη
-Πώς διαγράφεται η εικόνα στις πληρότητες των ξενοδοχείων φέτος σε σχέση με το 2020;
-Η μέση πληρότητα του Ιουλίου κινήθηκε μεταξύ του 25% και 30% ενώ οι μέσες πληρότητες του Αυγούστου αναμένεται ότι θα κλείσουν γύρω στο 55%.
-Σε σχέση με το 2019 που κυμαίνονται οι πληρότητες;
-Σίγουρα είναι πολύ μακρύς ο δρόμος για να φθάσουμε στις πληρότητες του 2019, ευελπιστούμε όμως εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά και δεν έχουμε οποιαδήποτε επιδημιολογική ανατροπή μπορεί να αγγίξουμε το 25% με 30% του 2019, ενδεχομένως και περισσότερο. Τα πάντα όμως βρίσκονται υπό την αίρεση της πανδημίας και τις συνθήκες που ισχύουν στις διάφορες αγορές τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Επαναλαμβάνω ότι κατ’ ουδένα λόγο δεν καλύπτονται οι ζημιές του 2020 και του 2021. Το 2020 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία ενώ ο στόχος μας για το 2021 ήταν να καταστεί μια χρονιά καλύτερη από την περσινή για να μειώσουμε όσο γίνεται την έκταση και της φετινής ζημιάς.
-Εάν από τη νέα χρονιά όλα πάνε κατ’ ευχήν, σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να επανέλθει σε τροχιά κερδοφορίας η ξενοδοχειακή βιομηχανία;
-Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και το 2022 γίνει η αρχή της επανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας θεωρώ ότι σε βάθος τριών με τεσσάρων ετών θα μπορούμε να μιλούμε για πληρότητες και νούμερα προ κορωνοϊού ώστε να αρχίσουμε να καλύπτουμε σταδιακά τη ζημιά των δύο τελευταίων χρόνων.
Στυλοβάτης του τουρισμού φέτος η Ρωσία
-Η Κύπρος στην τελευταία αναθεώρηση της λίστας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ( ECDC), παρέμεινε στο βαθύ κόκκινο, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις;
-Οπωσδήποτε πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο δεν συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης εντούτοις όμως φαίνεται ότι άρχισαν να βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και εάν καλώς εχόντων των πραγμάτων καταφέρουμε να εξαιρεθούμε από την κόκκινη κατηγορία του ECDC, ενδεχομένως να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και να εκμεταλλευτούμε τουριστικά και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Παρόλα αυτά το ευτύχημα για εμάς είναι ότι παραμένουμε στην πορτοκαλί κατηγορία της Βρετανίας η οποία προϋποθέτει ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα τίθενται σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους έτσι σε συνδυασμό και με τη στήριξη της ρωσικής αγοράς που αποτελεί τη φετινή χρονιά το κύριο στυλοβάτη του τουριστικού προϊόντος μας με πληρότητες που ξεπερνούν το 40%, ελπιστούμε ότι μπορούμε να δημιουργούμε ένα πλαίσιο για μια υποφερτή χρονιά το 2021.
-Η Ρωσία όπως έχετε πει αποτελεί τον στυλοβάτη της φετινής τουριστικής σεζόν, σε τι ποσοστό κυμαίνεται. Υπάρχουν κρατήσεις και για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο;
-Η ροή τουριστών από τη Ρωσία εκτός απροόπτου φαίνεται ότι θα συνεχίσει και Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ήδη υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρατήσεων για τους δύο αυτούς μήνες που θα βοηθήσει στην επιμήκυνση της σεζόν. Διαχρονικά ο τουρισμός από Βρετανία και Ρωσία παρατείνουν τη σεζόν με τον Οκτώβριο να είναι πολύ δυνατός μήνας. Οι συγκεκριμένοι μήνες ενισχύονται και από την αγορά των Σκανδιναβικών χωρών, την Πολωνία, την Ουκρανία και Γερμανία αρκεί τα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί μας να παραμείνουν σταθερά.
Οι κύπριοι να βάλουν στο κάδρο τα εγχώρια ξενοδοχεία
-Οι Κύπριοι φέτος επέλεξαν την Κύπρο για τις διακοπές τους, πόσο απέδωσε το σχέδιο κινήτρων της κυβέρνησης;
-Τα σχέδια του υφυπουργείου Τουρισμού συνέβαλαν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση διότι πρώτη φορά στα χρονικά της Κύπρου παρέχεται η ευκαιρία στους ντόπιους τουρίστες να έχουν επιδοτημένες διακοπές από τον Ιούνιο μέχρι τέλος Νοεμβρίου ακόμη και τους μήνες αιχμής (Ιούλιο και Αύγουστο) με πάρα πολύ χαμηλές τιμές που δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους για τις ξενοδοχειακές μονάδες.
Πιστεύω ότι ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους συμπατριώτες μας να μπορέσουν να δουν ότι μπορούν να κάνουν διακοπές στα κυπριακά ξενοδοχεία τα οποία είναι πολύ καλύτερα από πολλών άλλων ανταγωνιστικών προορισμών, οι προσφερόμενες υπηρεσίες αναβαθμισμένες και εξίσου καλές.
Συνεπώς ελπίζω ότι η εμπειρία της περσινής και φετινής χρονιάς θα συμβάλει ώστε να θέσουν στο κάδρο των διακοπών τους από τούδε και στο εξής και την Κύπρο.
-Η συμβολή της εγχώριας αγοράς στο ποσοστό πληρότητας πόσο αυξήθηκε σε σχέση με 2019;
-Η συμβολή του εγχώριου τουρισμού το 2019 ήταν της τάξης του 5% έως 6%. Το 2020 ανήλθε στο 10% και φέτος αναμένεται ότι θα ξεπεράσει και το 10%, λόγω και της παράτασης μέχρι και το Νοέμβριο του σχεδίου του υφυπουργείου Τουρισμού το οποίο αναμένεται ότι θα εκμεταλλευτούν οι κύπριοι και το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο για τις διακοπές τους ή και για τα Σαββατοκύριακα δίνοντας ακόμη μια καλή ανάσα στην εγχώρια αγορά.
Κρυμμένος θησαυρός τα ορεινά θέρετρα
-Τα ορεινά θέρετρα είχαν και αυτά την τιμητική τους φέτος;
-Τα ορεινά θέρετρα θεωρώ ότι είναι ένας μικρός κρυμμένος θησαυρός, μια εναλλακτική λύση για διακοπές.
Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι αρκετά ξενοδοχεία έχουν ανακαινιστεί ή βρίσκονται στη διαδικασία ανακαίνισης και αναζωογόνησης των ορεινών θέρετρων. Τα ορεινά θέρετρα τα οποία σήμερα αποτελούν μια παρθένα αγορά στο σύντομο μέλλον θα αποτελούν πόλο έλξης τουριστών τόσο από το εξωτερικό όσο και από εσωτερικό.
Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου του υφυπουργείου Τουρισμού μέχρι το 2030, το οποίο προϋποθέτει την αναβάθμιση των ορεινών θέρετρων θα καταστούν η καλύτερη επιλογή και για χειμερινό τουρισμό.
Σε τρεις πυλώνες το ηθικό δίδαγμα της πανδημίας
-Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα της πανδημικής κρίσης;
-Κατ’ αρχήν ότι δεν πρέπει να κάνουμε προβλέψεις εκ του ασφαλούς. Δεύτερο ότι πρέπει να έχουμε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά ώστε να αντιδρούμε άμεσα στις δύσκολες καταστάσεις και τρίτο δίδαγμα είναι ότι θα πρέπει να αξιολογούμε τα δεδομένα σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα και βραχυπρόθεσμα.
Ταυτόχρονα όμως η πανδημία ανέδειξε και κάποιες διαχρονικές αδυναμίες όπως η εξάρτηση μας από συγκεκριμένες αγορές για παράδειγμα τη Βρετανία και την ανάγκη προσέλκυσης τουριστών από άλλες αγορές και άλλα είδη τουρισμού όπως θεματικό τουρισμό, αθλητικό, ιατρικό, θρησκευτικό, ορεινό και άλλους εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού. Ανέδειξε επίσης την ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης αυτών των πρακτικών ώστε να στηρίξουν το τουριστικό προϊόν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.
-Πώς κρίνεται την προσπάθεια του υφυπουργείου Τουρισμού για την καθιέρωση νέας εθνικής στρατηγικής;
-Οπωσδήποτε χαιρετίζουμε την προσπάθεια που γίνεται από τον υφυπουργό Τουρισμού είμαστε σε επικοινωνία σχεδόν σε καθημερινή βάση διότι είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι και να στηριχθεί η βιομηχανία.
Άλλωστε μπορούμε να πούμε ότι τα δυο χρόνια της πανδημίας ήταν ένα τεστ της συνεργασίας του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το οποίο στέφθηκε με επιτυχία.
Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να αναμένουμε ότι θα γίνουν θαύματα διότι για να ανοίξουν καινούργιες αγορές προϋποθέτει χρόνο και χρήμα συνεπώς πρόκειται για ένα εγχείρημα το αποτελέσματα του οποίου θα δούμε μεσοπρόθεσμα και όχι άμεσα.
-Η Κύπρος μπορεί να ξεφύγει από τον τουρισμό του ήλιου και της θάλασσας;
-Παρόλο που πυκνά συχνά ακούγονται φωνές ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από τον τουρισμό του ήλιου και της θάλασσας εντούτοις να πω ότι όχι μόνο θα πρέπει να επιμείνουμε στον ήλιο και τη θάλασσα αλλά και να κτίσουμε στα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα της χώρας μας. Άλλωστε έχουμε τις περισσότερες βραβευμένες παραλίες στην Ευρώπη.
Μετά από μια πανδημική κρίση ο τουρίστας επιστρέφει εκεί που περνούσε καλά και στην Κύπρο περνούσε καλά στις όμορφες παραλίες μας, κάτω από τον ήλιο μας, τη θάλασσα και τα ξενοδοχεία μας. Άρα, από τη βάση αυτή θα πρέπει να ξεκινήσουμε να κτίζουμε την εθνική τουριστική στρατηγική της Κύπρου.
Της Ηρώς Ευθυμίου