ΑΠΟΨΕΙΣ Απόρριψη του νομοσχεδίου περί αποκεντρωμένων τεχνολογιών

Απόρριψη του νομοσχεδίου περί αποκεντρωμένων τεχνολογιών

Απόρριψη του νομοσχεδίου περί αποκεντρωμένων τεχνολογιών

Η Νομική Υπηρεσία έθεσε μπλόκο στο νομοσχέδιο για τις αποκεντρωμένες τεχνολογίες χρησιμοποιώντας ως επιχειρήματα την αντισυνταγματικότητα και τον νομοθετικό πλεονασμό που διαπιστώθηκε από τη Γενική Εισαγγελία, εγείροντας ερωτήματα στον νομικό και τον επιχειρησιακό τομέα.

Ανασκόπηση

Τον Ιούνιο του 2018, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Συνεργασία Τεχνολογίας Blockchain και το Δεκέμβριο του 2018, μαζί με άλλα έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψε την κοινή Δήλωση των χωρών του Νότου της Μεσογείου για την Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού (Declaration of the Southern Mediterranean Countries on Distributed Ledger Technologies) για την ενίσχυση της συνεργασίας στον ψηφιακό τομέα. Αυτό οδήγησε στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής Blockchain για την προώθηση και ορθή εφαρμογή της Τεχνολογίας Κατανεμημένου Καθολικού και της τεχνολογίας blockchain τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Ύστερα από διαβουλεύσεις τοπικών φορέων με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, προτάθηκε το νομοσχέδιο με τίτλο “ο περί τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού νόμος του 2021”.

Επιχειρήματα της Νομικής Υπηρεσίας και του ΥΠ. ΟΙΚ.

Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, αφού επανεξέτασε νομοθετικά το εν λόγω νομοσχέδιο λαμβάνοντας υπόψιν και τη συλλογή των σχολίων του 2021, πρόσφατα αποφάσισε να το κρίνει ως αντισυνταγματικό, μπλοκάροντας έτσι την εφαρμογή του.

Το κύριο επιχείρημα στο οποίο στηρίχθηκε η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, για την απόφαση αυτή αφορά τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, οι οποίες κρίθηκαν ως πλεονασματικές ως προς άλλες υφιστάμενες νομοθεσίες, με το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν περιορισμούς.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Οικονομικών στηρίχθηκε τόσο στην απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, όσο και στο επιχείρημα ότι ο προς ψήφιση ευρωπαϊκός κανονισμός MiCA από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, θα καλύπτει αρκετά ζητήματα γύρω από τις τεχνολογίες blockchain και τα κρυπτονομίσματα, ακυρώνοντας έτσι την όποια χρησιμότητα του νομοσχεδίου του 2021.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του blockchain εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους καθώς, όπως υποστηρίζουν, το νομοθετικό πλαίσιο του 2021 για τις τεχνολογίες blockchain αναμενόταν να εκσυγχρονίσει και να εξομαλύνει τη λειτουργία τους.

Επιπλέον, νομικοί κύκλοι και ιδιώτες επισημαίνουν ότι ο αναμενόμενος ευρωπαϊκός κανονισμός MiCA δεν καλύπτει όλες τις νομικές πτυχές, καθώς αφορά περισσότερο τις εποπτικές αρχές και όχι τις επιμέρους νομοθεσίες που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας ως αναγκαίο ένα εθνικό πλαίσιο ενιαίας πολιτικής που δεν θα επηρεάζει τις υπόλοιπες νομοθεσίες.

Προοπτικές

Ο κανονισμός MiCA, ο οποίος αφορά την προστασία των επενδυτών και τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας επιτρέποντας παράλληλα την καινοτομία και ενισχύοντας την ελκυστικότητα του τομέα των κρυπτοστοιχείων, αναμένεται να ψηφιστεί εντός λίγων εβδομάδων από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και να τεθεί σε εφαρμογή από τα κράτη μέλη εντός 18 μηνών, άρα όχι νωρίτερα από το τρίτο τρίμηνο του 2024. Ελλείψει εναλλακτικού εθνικού νομοσχεδίου και οποιασδήποτε σχετικής πρωτοβουλίας, το κανονιστικό πλαίσιο γύρω από τις τεχνολογίες blockchain στην Κύπρο θα συνεχίσει ως έχει μέχρι την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κανονισμού, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό για τις εταιρείες τεχνολογίας.

Αναλυτής ανάπτυξης επιχειρήσεων για ψηφιακή αναβάθμιση.

NEWSLETTER