Ακροβασίες λαϊκισμού: Πως καταστρέφεται μια χώρα
Δεν θα ασχοληθώ με την ουσία της σύγκρουσης βουλευτών με τα πανεπιστήμια. Φρονώ ότι οι πρώην πρέπει να τηρούν σιγή στα τρέχοντα θέματα των οργανισμών που κάποτε ηγούντο.
Θα ασχοληθώ όμως με ένα πολύ ανησυχητικό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που αναδεικνύει η αντιπαράθεση: Μια μοναδική ικανότητα να εστιάζουμε την προσοχή στα ασήμαντα που πουλούν αντί στα σημαντικά που κάνουν τη διαφορά. Διότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας απαιτούν πολιτική και όραμα, τεχνογνωσία και σοβαρότητα. Είναι με μια λέξη, δύσκολα. Ενώ τα ασήμαντα είναι εύκολα και κάνουν και τους πιο ανίκανους να εμφανίζονται οτι έχουν συγκροτημένη πολιτική. Μέχρι βέβαια να γίνει το μπαμ… βλέπε Μαρί, βλέπε οικονομία, βλέπε παντού…
Αλλά καθώς το πολιτικό σύστημα επιδίδεται σε λαϊκιστικές ακροβασίες προς τέρψη των πολιτών, τα προβλήματα συσσωρεύονται και το σύστημα ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους να τους τα φορτώσει: Από τους «ναινέκους» στους «καλοταϊσμένους πανεπιστημιακούς». Δεν είναι βεβαίως οι ναινέκοι που έθεσαν στους πολίτες τα αδυσώπητα διλήμματα του 2004, ούτε οι πανεπιστημιακοί που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2013. Και όμως με αυτούς ασχολούμαστε όποτε είναι βολικό.
Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς αποκαλύπτει η αντιπαράθεση της Βουλής με το Πανεπιστήμιο.
Μετά την ερασιτεχνική απόπειρα για κατάργηση της Ιατρικής Σχολής μόλις τρία χρόνια μετά που η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα τη λειτουργία της και ενώ οι φοιτητές έγραφαν εισαγωγικές εξετάσεις, η ίδια ομάδα βουλευτών πρωτοστατεί στην πλήρη αποδόμηση του πανεπιστημίου. Γιατί; Διότι έτσι οι Βουλευτές μπορούν να προσποιηθούν οτι ανταποκρίνονται στο κοινωνικό αίτημα για νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών. (Αλήθεια, ποιο πραγματικό πρόβλημα έλυσε ένα απερίσκεπτο σταύρωμα και ένα βιαστικό ξε-σταύρωμα;).
Όταν όμως επικεντρωνόμαστε σε αυτά που πουλούν χάνουμε τα σημαντικά.
Οι ίδιοι Βουλευτές ανάλωσαν βδομάδες το 2010 διαστρεβλώνοντας την Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για θέματα του πανεπιστημίου, ενώ οι προειδοποιήσεις της για εκρηκτικά στο Μαρί λίγες σελίδες πιο πριν, έμειναν ορφανές από το ευγενές κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον. Γιατί αλήθεια πήδηξαν από την σελ. 54 «όπου εγκυμονούν κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσης και καταστροφής...από πυρίτιδα διαφόρων ειδών» στη σελ. 545 όπου παρατηρούνται «καθυστερήσεις στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων ορισμένων έργων;».
Γιατί σήμερα ασχολούνται με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα του πανεπιστημίου αντί με τις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων; Γιατί ξεχνάνε να πουν στους πολίτες οτι για τα μεν ερευνητικά προγράμματα η ΕΕ ασκεί εξαντλητικούς ελέγχους ενώ για τα οικονομικά των κομμάτων η επιτροπή GRECO υποδεικνύει ότι ούτε τα πλέον στοιχειώδη δεν τηρούνται: Διαφάνεια για να αποτρέπεται το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος;
Διότι ικανοποιούνται με λαϊκιστικές ακροβασίες: Περνάμε γρήγορα στα θέματα που «πουλούν» -διότι ποιος ενδιαφέρεται για 98 διογκωμένα εμπορευματοκιβώτια ή για ακρωνύμια όπως GRECO; Εξάλλου δεν βολεύει να μάθουν οι πολίτες οτι GRECO=Ομάδα Εργασίας Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς!
Βεβαίως μέχρι το καλοκαίρι του 2011 το Πανεπιστήμιο είχε διορθώσει πολλές από τις «ελλείψεις και αδυναμίες» που παρατήρησε η Γεν. Ελέγκτρια. Τα εκρηκτικά στο Μαρί, ωστόσο, εξακολουθούσαν να παραμένουν ορφανά από βουλευτικό ενδιαφέρον. Και η Κύπρος έμεινε ορφανή από ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ορφανές έμειναν δυστυχώς και πολλές οικογένειες.
Καθώς λοιπόν οδηγούν τη χώρα σε αυτή την καταστροφική πορεία ας απαντήσουν στους πολίτες που πληρώνουν και τον δικό τους μισθό (τους «καλοταΐζουν» όπως θα έλεγε κάποιος από αυτούς):
- Θα παραθέσουν τα υποτιθέμενα και μάλλον ανύπαρκτα στοιχεία για παρακολουθήσεις τηλεφώνων στο Πανεπιστήμιο που ισχυρίστηκαν το 2010;
- Θα καταθέσουν τεκμήρια για τα εμφυτεύματα των πανεπιστημιακών και τις πλαστικές τους εγχειρήσεις που τώρα ισχυρίζονται;