Ένα «μετρίως χαλαρό» σχέδιο νομισματικής πολιτικής ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης για τόνωση της ανάπτυξης, λίγες ημέρες μετά που ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε πιο ενεργητικές μακροοικονομικές πολιτικές.
Το Πεκίνο προσπάθησε πέρσι να περιορίσει την επιβράδυνση της οικονομίας, η οποία προήλθε από την κρίση στην αγορά ακινήτων, την αδύναμη εγχώρια κατανάλωση και την εκτίναξη του δημόσιου χρέους.
Οι αξιωματούχοι έχουν παρουσιάσει μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων και της χαλάρωσης των περιορισμών στην αγορά κατοικίας, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα άμεσα κίνητρα.
Η (Κεντρική) Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «θα εφαρμόσει μια μετριοπαθή χαλαρή νομισματική πολιτική... για να δημιουργήσει ένα καλό νομισματικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον για την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης».
Η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο επαναλαμβάνει τα σχέδια για μείωση των επιτοκίων και του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών, ο οποίος υπαγορεύει πόσα χρήματα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες στα ταμεία τους, αντί να τα δανείζουν ή να τα επενδύουν.
Ανέφερε επίσης ότι οι αλλαγές θα γίνουν «σε κατάλληλο χρόνο» ανάλογα με τις συνθήκες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον.
Η PBoC τόνισε την ανάγκη να εξαλειφθεί η διαφθορά - σηματοδοτώντας τη συνέχιση μιας μακρόχρονης καταστολής της διαφθοράς στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Κίνας.
Ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσει να βοηθά τις τοπικές κυβερνήσεις να επιλύσουν το πρόβλημα του χρέους τους με «χρηματοδοτική στήριξη».
Τα μέτρα αποσκοπούν στην «πρόληψη και επίλυση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων σε βασικούς τομείς, στην περαιτέρω εμβάθυνση της χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης και του ανοίγματος υψηλού επιπέδου με επίκεντρο την εστίαση, την επέκταση της εγχώριας ζήτησης, τη σταθεροποίηση των προσδοκιών και την βιωσιμότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση της τράπεζας ήρθε μετά τη σύγκληση αξιωματούχων της τράπεζας για διήμερο συνέδριο στην πρωτεύουσα.
Το Πεκίνο στόχευε σε ανάπτυξη περίπου 5% το 2024, ένας στόχος για τον οποίο ο Κινέζος Πρόεδρος έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί, αλλά πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα χαθεί οριακά.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η οικονομία της Κίνας θα έχει αναπτυχθεί κατά 4,8% το 2024 και ότι θα αναπτυχθεί κατά 4,5% το 2025.