Τον κώδωνα του κινδύνου για τα δεδομένα που επικρατούν σε ότι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων, έκρουσε σήμερα η επίτροπος περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η κ. Θεοδοσίου, έκανε αναφορά σε «άκρως ανησυχητικά» δεδομένα, που έχουν ως αποτέλεσμα η Κύπρος να κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο.
«Δυστυχώς βρισκόμαστε πολύ κοντά στον κίνδυνο να επιβληθεί πρόστιμο στην Κύπρο διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στόχους για τα ποσοστά αποβλήτων που μπορεί να παράγει μια χώρα και τη διαχείριση τους».
Εξέφρασε, ωστόσο την πεποίθηση ότι «υπάρχει θέληση» και ότι «με τις στρατηγικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα αντιμετωπιστούν εντός του 2025 αυτά τα προβλήματα».
Επικαλούνται το κόστος οι δήμοι
Η κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε ειδικότερα, στα προβλήματα της διαχείρισης των αποβλήτων από τους δήμους λέγοντας ότι «παρατηρούνται προβλήματα στην διαχείρισή τους από τους δήμους, οι οποίοι επικαλούνται συνεχώς το ψηλό κόστος».
Υπογράμμισε ότι «το κόστος αποκατάστασης μια παράνομης χωματερής είναι πολύ πιο ψηλό από τη λειτουργία της νόμιμης διαχείρισης αποβλήτων».
Σημείωσε ότι «πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνεργαστούν έτσι ώστε η διαχείριση να είναι πρακτική και αποτελεσματική, διότι ο μεγαλύτερος όγκος αποβλήτων προέρχεται από τις αστικές και περί αστικές περιοχές».
Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του δήμου Κουρείου στον οποίο λειτουργεί νόμιμα ο σκυβαλότοπος στο Βατί και σε παρακείμενη περιοχή μια παράνομη χωματερή απόρριψης μπαζών και διερωτήθηκε γιατί ο δήμος δεν έχει επέμβει για να σταματήσει την παρανομία.
Οι προτεραιότητες της επιτρόπου
Παραθέτοντας, τις προτεραιότητες του γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος , η κ. Θεοδοσίου είπε ότι «επικεντρωνόμαστε στην αειφόρο ανάπτυξη μέρος της οποίας είναι και η διαχείριση αποβλήτων και για να είμαστε δημιουργικοί αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε με κάποια μοντέλα που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή επιτροπή και την ΟΥΝΕΣΚΟ».
Ψηλά στις δράσεις του γραφείου, όπως είπε, είναι και η εξέταση της ακτογραμμή διότι η Κύπρος πλήττεται από φαινόμενα ερημοποίησης των εδαφών και από τη διάβρωση της ακτογραμμής.
«Δεν πρέπει να σηκώνουμε τα χεριά ψηλά και να λέμε άτι είναι φυσικό φαινόμενο η διάβρωση. Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στις ενέργειες του ανθρώπου», επεσήμανε.