ΑΠΟΨΕΙΣ Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Ευρωπαϊκή Οδηγία CSRD

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Ευρωπαϊκή Οδηγία CSRD

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Ευρωπαϊκή Οδηγία CSRD

Στις 5 Ιανουαρίου 2023, τέθηκε σε εφαρμογή η Οδηγία για την Υποβολή Εκθέσεων Εταιρικής Βιωσιμότητας (CSRD - Corporate Sustainability Responsibility Directive), η οποία αναμένεται να επηρεάσει περίπου 50.000 εταιρείες στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτής της Οδηγίας, οι εταιρείες οφείλουν να δημοσιεύουν τις πρακτικές και τα αποτελέσματά τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Ποιος είναι ο στόχος του CSRD;
Το CSRD ασκεί πίεση στις εταιρείες να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για βιωσιμότητα, απαιτώντας από αυτές να  δημοσιεύουν τα αποτελέσματα, τους στόχους και την πρόοδό τους σχετικά με το εν λόγω θέμα. Ωστόσο, η οδηγία αυτή δεν επικεντρώνεται μόνο στις περιβαλλοντικές προσπάθειες, καθώς αναμένει διαφάνεια σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, δεοντολογίας, σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά μήκος της αξιακής αλυσίδας, μεταξύ άλλων.

Ποιες εταιρείες θα επηρεαστούν και πότε;

Τι αναμένεται να περιλαμβάνει η Έκθεση Βιωσιμότητας;

  1. Αξιολόγηση Διπλής Σημαντικότητας: Οι εταιρείες πρέπει να εντοπίσουν και να αναφέρουν τις επιπτώσεις που έχουν τα ζητήματα βιωσιμότητας στην απόδοση της εταιρείας και πώς οι δραστηριότητες της εταιρείας επηρεάζουν το περιβάλλον και την κοινωνία.
  2. Τι πρέπει να δηλώνεται στην έκθεση: Οι εταιρείες πρέπει να υποβάλουν αναφορά με βάση τα 12 Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Βιωσιμότητας (ESRS), που περιλαμβάνουν συνολικά 82 απαιτήσεις γνωστοποίησης. Ωστόσο, εκτός από ορισμένες υποχρεωτικές απαιτήσεις γνωστοποίησης που είναι κοινές για όλες τις εταιρείες, η κάθε εταιρεία αναμένεται να υποβάλει αναφορά για ζητήματα που προκύπτουν από την αξιολόγηση διπλής σημαντικότητας. Τα εξειδικευμένα πρότυπα αναφοράς ανά τομέα είναι υπό ετοιμασία, αλλά οι ημερομηνίες υιοθέτησής τους είναι δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
  3. Υποχρεωτικές και προαιρετικές γνωστοποιήσεις: Ορισμένες γνωστοποιήσεις είναι υποχρεωτικές για όλες τις εταιρείες, ενώ συγκεκριμένα δεδομένα μπορούν να παραληφθούν κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της οδηγίας, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας και τη φύση της δραστηριότητάς της.
  4. Υποχρεωτική πιστοποίηση από ανεξάρτητο ελεγκτή: Η οδηγία CSRD απαιτεί περιορισμένη πιστοποίηση (limited assurance) από ανεξάρτητο ελεγκτή για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής, ενώ από το 2029 θα απαιτείται εκτενέστερη πιστοποίηση. Αναμένεται ότι η ΕΕ θα δημοσιεύσει πρότυπα για αυτόν τον σκοπό μέχρι το 2028.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;
Η Baker Tilly Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να συμμορφωθείτε στις απαιτήσεις του CSRD και του ESG γενικότερα, μέσω προσαρμοσμένων λύσεων:

  • Αξιολόγηση Διπλής Σημαντικότητας
  • Έκθεση ESG
  • Ανάλυση κενών σε σχέση με τις απαιτήσεις του CSRD
  • Στρατηγική και στόχοι βιωσιμότητας
  • Εκπαίδευση στη βιωσιμότητα
NEWSLETTER