Νέα Οικοσυστήματα γύρω από τη Χρηματοοικονομική Τεχνολογία
Η δημιουργία, η ανάπτυξη, και η εξάπλωση των εταιριών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTechs) αποτελούν το βασικό μοχλό και την κινητήρια δύναμη του ψηφιακού μετασχηματισμού στην εποχή μας.
Οι FinTechs δεν έχουν απλά μετασχηματίσει τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Έχουν μετασχηματιστεί και οι ίδιες.
Η εξέλιξη του τομέα, από μικρό οικοσύστημα τεχνολογικής αναβάθμισης της εμπειρίας του πελάτη, σε παγκόσμιο πολυσύνθετο μόρφωμα πολλαπλών στόχων, δεν είναι πλέον εύκολο να οριστεί. FinTechs είναι οι ψηφιακές τράπεζες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που προσφέρουν κάποιο App, π.χ. στεγαστικών δανείων, οι πλατφόρμες ηλεκτρονικών πληρωμών, περιλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων, οι πλατφόρμες του ηλεκτρονικού εμπορίου και της χρηματοδότησης του, οι εξειδικευμένες προτάσεις στα ασφαλιστικά, στα επενδυτικά, στη διαχείριση των κινδύνων με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης….Είναι όλα αυτά.
Κάποιες FinTechs επέλεξαν να ανταγωνιστούν για να επικρατήσουν, κι άλλες να συνεργαστούν προσφέροντας λύσεις στις υφιστάμενες χρηματοοικονομικές εταιρείες. Η πολυμορφία, οι εναλλακτικές στρατηγικές, το μέγεθος και το εύρος του οικοσυστήματος των FinTechs, οδήγησε στην ανάπτυξη οικοσυστημάτων γύρω από αυτές. Ένα τέτοιο οικοσύστημα είναι αυτό που ενεργεί ως κανάλι συνεργασίας μεταξύ των FinTechs και των χρηματοοικονομικών οργανισμών.
Το οικοσύστημα των FinTech Connectors
Οι FinTech Connectors είναι οργανωμένοι φορείς που έχουν σαν στόχο τη στήριξη και την καθοδήγηση των FinTechs για επιτυχή συνεργασία με μεγάλες, πολύπλοκες ή εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές εταιρείες. Η πρόσβαση σε τέτοιους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς δεν είναι καθόλου εύκολη. Η πλοήγηση στο χώρο της χρηματοοικονομικής αγοράς είναι πολύπλοκη. Ο ρόλος των Connectors δεν είναι η απλή σύσταση.
Οι Connectors δεν είναι ομοιογενή σύνολα. Σαν νεοφερμένοι φορείς, βρίσκονται σε διαρκή ανάπτυξη κι εξέλιξη. Θα αναφερθώ, σαν παράδειγμα, στις συνδεδεμένες εταιρείες FinTechConnex (www.fintechconnex.com) και FinTechAxis (www.fintechaxis.com) και στο δίκτυο Connectors Club που αυτές έχουν δημιουργήσει, και στο οποίο είμαι Μέλος. Σαν νέο (ομολογουμένως) μέλος έχω την ευκαιρία να παρακολουθώ από κοντά τις διεργασίες στο οικοσύστημα του εν λόγω Connector και να αντιλαμβάνομαι τη σημαντικότητα του ρόλου του σαν καταλύτη της ψηφιακής μετάβασης. Και είναι αυτή την εικόνα, εμπειρία και συμπεράσματα που μεταφέρω σήμερα.
Η FinTechConnex επικεντρώνεται στην πλοήγηση των FinTechs, στην αξιολόγηση των προτάσεων τους και, τελικά, στην παροχή πρόσβασης στις χρηματοοικονομικές εταιρίες. Για το σκοπό αυτό η FinTechConnex αξιοποιεί (νυν και πρώην) ανώτερα στελέχη μεγάλων ή/και διεθνών τραπεζών/χρηματοοικονομικών εταιρειών ως Μέλη του δικτύου Connectors Club. Πρόκειται για 75 + στελέχη, προερχόμενα κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, προς τα οποία γίνονται παρουσιάσεις από FinTechs. Μέσα από την παρουσίαση παρέχεται ανατροφοδότηση για την προτεινόμενη λύση/προϊόν, γίνεται συζήτηση, και στην πορεία το προϊόν αναπροσαρμόζεται και αναβαθμίζεται αν κρίνεται σκόπιμο. Με άλλα λόγια η FinTech έχει την ευκαιρία (χωρίς οποιοδήποτε κόστος) να παρουσιάσει και να συζητήσει την πρόταση της με έμπειρα στελέχη που καλύπτουν όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στη συνέχεια, για όσους από τα Μέλη ενδιαφέρονται να συστήσουν τη FinTech σε κάποιο οργανισμό, υπάρχει μηχανισμός συστάσεων και συνεργασίας.
Η συνδεδεμένη εταιρεία FinTechAxis αποτελεί πλατφόρμα υποστήριξης των FinTechs, προς τις οποίες δίνεται πρόσβαση, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων παρόχων υπηρεσιών και παρατηρητών. Τέτοιες υπηρεσίες είναι οι συνήθεις επαγγελματικές υπηρεσίες (συμβουλευτικές, λογιστικά, νομικά, ανθρώπινο δυναμικό κλπ.), τραπεζικές, εξεύρεσης κεφαλαίου, προβολή, εργασιακοί χώροι, και άλλες. Ενώ το οικοσύστημα του FinTechConnex είναι κλειστό κύκλωμα ως προς τα Μέλη του Connectors Club, το FinTechAxis είναι εντελώς ανοικτό κύκλωμα, διαφορετικής φύσης οικοσύστημα, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιθυμούν. Ο κάθε πάροχος υπηρεσιών στηρίζεται και καθοδηγείται από την ομάδα της FinTechAxis ως προς τη διαμόρφωση και παρουσίαση της πρότασης του. Το όφελος για τον κάθε πάροχο δεν περιορίζεται στη στενό οικονομικό όφελος που προκύπτει από την παροχή υπηρεσιών. Στο οικοσύστημα αυτό οι συμμετέχοντες παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται καλύτερα πως εξελίσσεται οι χρηματοοικονομική τεχνολογία, ποιες είναι οι τάσεις, ποιοι είναι οι παίκτες. Είναι ένας κόσμος όπου μπορούν να αναπτυχθούν νέες συνεργασίες, όπου οι συμμετέχοντες αποκτούν ορατότητα, όπου διαμορφώνονται νέες ευκαιρίες κι αγορές.
Οι Connectors για την Κύπρο
Οι Κυπριακές χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται μ’ αυτές, οι Κυπριακές FinTechs και οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται μ’ αυτές, μπορούν να επωφεληθούν με τη συμμετοχή τους σε κοινότητες από Connectors.
Είναι πλέον παραδεκτό ότι η πρόσβαση στην τεχνολογία και η γρήγορη μετάβαση στη ψηφιακή οικονομία αποτελούν απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η αξιοποίηση των FinTechs σαν εργαλεία του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι διεθνείς συνεργασίες, και ενδεχόμενα η ένταξη και η συμμετοχή της Κύπρου σε μεγαλύτερα σχήματα υψηλότερης τεχνολογίας, αποτελεί σημαντική προοπτική προς αξιοποίηση. Πόροι από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης & Ανθεκτικότητας θα μπορούσαν να διατεθούν για το στόχο αυτό.
Δρ. Χρ. Πατσαλίδης, Οικονομολόγος