You are here

Ρομποτικό Σύστημα Ταξινόμησης στην Ανακύκλωση: Δυνατότητες αξιοποίησής του και σε άλλες βιομηχανίες

28/06/2023

Τα ρομποτικά συστήματα γρήγορης ταξινόμησης, που πρόσφατα αξιοποιήθηκαν για τις ανάγκες της πράξης InterRecycle, είναι αυτοματοποιημένα συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να ταξινομούν γρήγορα και αποτελεσματικά τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πράξης, τα ρομποτικά συστήματα γρήγορης διαλογής χρησιμοποιήθηκαν σε δύο εγκαταστάσεις ανακύκλωσης για τη διαλογή υλικών όπως αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικό, γυαλί και μέταλλο σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι έχει ενισχυθεί η ακρίβεια της διαλογής, αυξήθηκε η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της ανάκτησης υλικών, και φαίνεται ότι μπορούν να υπάρξουν μεσο-μακροπρόθεσμα σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Η αξιοποίηση τέτοιου είδους συστημάτων δεν περιορίζεται μόνο στον χώρο της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων. Όπως έχει αναδείξει σχετική έρευνα αρκετές βιομηχανίες έχουν ήδη αξιοποιήσει ή μπορούν να αξιοποιήσουν σε κάποιο βαθμό τέτοια συστήματα. Πιο συγκεκριμένα, ρομποτικά συστήματα γρήγορης ταξινόμησης μπορούν να αξιοποιηθούν, μεταξύ άλλων, στους παρακάτω κλάδους:

  1. Κατασκευή και παραγωγή: Στη μεταποιητική βιομηχανία, χρησιμοποιούνται ρομποτικά συστήματα γρήγορης διαλογής για την ταξινόμηση και την επιθεώρηση προϊόντων και εξαρτημάτων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην αξιοποίηση αποβλήτων κατασκευών και κατεδάφισης κτιρίων κάτι το οποίο αποτελεί σημαντικό ζήτημα και για τα δύο νησιά που συμμετέχουν στην πράξη.
  2. Logistics και διανομή: Τα ρομποτικά συστήματα γρήγορης διαλογής χρησιμοποιούνται στα κέντρα διανομής για την ταξινόμηση πακέτων και άλλων αντικειμένων για παράδοση. Μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ταχύτητας και της ακρίβειας της διαδικασίας ταξινόμησης, επιτρέποντας πιο αποτελεσματικούς χρόνους παράδοσης.
  3. Γεωργία: Στη βιομηχανία της γεωργίας, χρησιμοποιούνται ρομποτικά συστήματα γρήγορης διαλογής για τη διαλογή φρούτων και λαχανικών, καθώς και δημητριακών και άλλων καλλιεργειών. Σημαντική είναι η συνεισφορά τέτοιων συστημάτων στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ποιοτικού ελέγχου και συσκευασίας και στη μείωση του κόστους που σχετίζεται με τη χειρωνακτική εργασία.
  4. Ηλεκτρονικό εμπόριο και λιανικό εμπόριο: Τα ρομποτικά συστήματα ταχείας ταξινόμησης χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και λιανικής για την ταξινόμηση και τακτοποίηση προϊόντων για αποστολή και παράδοση. Μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας εκπλήρωσης της παραγγελίας, μειώνοντας τους χρόνους παράδοσης και βελτιώνοντας την ικανοποίηση των πελατών.

Η πράξη InterRecycle και η πιλοτική εφαρμογή των ρομποτικών συστημάτων ταξινόμησης σε Ελλάδα και Κύπρο είναι σε εξέλιξη συγκεντρώνοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με βασικό στόχο τη μέτρηση της αποδοτικότητας και των δύο βιομηχανικών μονάδων ανάκτησης υλικών.

Το InterRecycle χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A “Ελλάδα – Κύπρος” 2014-2020. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πράξης: http://interrecycle.eu/.

Corporate Sustainability and Responsibility Centre, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.