You are here

Ακροβασίες λαϊκισμού: Πως καταστρέφεται μια χώρα

12/08/2013
Δεν θα ασχοληθώ με την ουσία της σύγκρουσης βουλευτών με τα πανεπιστήμια.  Φρονώ ότι οι πρώην πρέπει να τηρούν σιγή στα τρέχοντα θέματα των οργανισμών που κάποτε ηγούντο.

Θα ασχοληθώ όμως με ένα πολύ ανησυχητικό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που αναδεικνύει η αντιπαράθεση: Μια μοναδική ικανότητα να εστιάζουμε την προσοχή στα ασήμαντα που πουλούν αντί στα σημαντικά που κάνουν τη διαφορά.  Διότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας απαιτούν πολιτική και όραμα, τεχνογνωσία και σοβαρότητα.  Είναι με μια λέξη, δύσκολα.  Ενώ τα ασήμαντα είναι εύκολα και κάνουν και τους πιο ανίκανους να εμφανίζονται οτι έχουν συγκροτημένη πολιτική.  Μέχρι βέβαια να γίνει το μπαμ… βλέπε Μαρί, βλέπε οικονομία, βλέπε παντού…

Αλλά καθώς το πολιτικό σύστημα επιδίδεται σε λαϊκιστικές ακροβασίες προς τέρψη των πολιτών, τα προβλήματα συσσωρεύονται και το σύστημα ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους να τους τα φορτώσει: Από τους «ναινέκους» στους «καλοταϊσμένους πανεπιστημιακούς».  Δεν είναι βεβαίως οι ναινέκοι που έθεσαν στους πολίτες τα αδυσώπητα διλήμματα του 2004, ούτε οι πανεπιστημιακοί που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2013.  Και όμως με αυτούς ασχολούμαστε όποτε είναι βολικό.

Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς αποκαλύπτει η αντιπαράθεση της Βουλής με το Πανεπιστήμιο.

Μετά την ερασιτεχνική απόπειρα για κατάργηση της Ιατρικής Σχολής μόλις τρία χρόνια μετά που η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα τη λειτουργία της και ενώ οι φοιτητές έγραφαν εισαγωγικές εξετάσεις, η ίδια ομάδα βουλευτών πρωτοστατεί στην πλήρη αποδόμηση του πανεπιστημίου. Γιατί; Διότι έτσι οι Βουλευτές μπορούν να προσποιηθούν οτι ανταποκρίνονται στο κοινωνικό αίτημα για νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών.  (Αλήθεια, ποιο πραγματικό πρόβλημα έλυσε ένα απερίσκεπτο σταύρωμα και ένα βιαστικό ξε-σταύρωμα;).

Όταν όμως επικεντρωνόμαστε σε αυτά που πουλούν χάνουμε τα σημαντικά.

Οι ίδιοι Βουλευτές ανάλωσαν βδομάδες το 2010 διαστρεβλώνοντας την Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για θέματα του πανεπιστημίου, ενώ οι προειδοποιήσεις της για εκρηκτικά στο Μαρί λίγες σελίδες πιο πριν, έμειναν ορφανές από το ευγενές κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον.  Γιατί αλήθεια πήδηξαν από την σελ. 54 «όπου εγκυμονούν κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσης και καταστροφής...από πυρίτιδα διαφόρων ειδών» στη σελ. 545 όπου παρατηρούνται «καθυστερήσεις στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων ορισμένων έργων;».

Γιατί σήμερα ασχολούνται με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα του πανεπιστημίου αντί με τις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων; Γιατί ξεχνάνε να πουν στους πολίτες οτι για τα μεν ερευνητικά προγράμματα η ΕΕ ασκεί εξαντλητικούς ελέγχους ενώ για τα οικονομικά των κομμάτων η επιτροπή GRECO υποδεικνύει ότι ούτε τα πλέον στοιχειώδη δεν τηρούνται: Διαφάνεια για να αποτρέπεται το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος;

Διότι ικανοποιούνται με λαϊκιστικές ακροβασίες: Περνάμε γρήγορα στα θέματα που «πουλούν» -διότι ποιος ενδιαφέρεται για 98 διογκωμένα εμπορευματοκιβώτια ή για ακρωνύμια όπως GRECO; Εξάλλου δεν βολεύει να μάθουν οι πολίτες οτι GRECO=Ομάδα Εργασίας Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς!

Βεβαίως μέχρι το καλοκαίρι του 2011 το Πανεπιστήμιο είχε διορθώσει πολλές από τις «ελλείψεις και αδυναμίες» που παρατήρησε η Γεν. Ελέγκτρια.  Τα εκρηκτικά στο Μαρί, ωστόσο, εξακολουθούσαν να παραμένουν ορφανά από βουλευτικό ενδιαφέρον.  Και η Κύπρος έμεινε ορφανή από ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ορφανές έμειναν δυστυχώς και πολλές οικογένειες.

Καθώς λοιπόν οδηγούν τη χώρα σε αυτή την καταστροφική πορεία ας απαντήσουν στους πολίτες που πληρώνουν και τον δικό τους μισθό (τους «καλοταΐζουν» όπως θα έλεγε κάποιος από αυτούς):

  1. Θα παραθέσουν τα υποτιθέμενα και μάλλον ανύπαρκτα στοιχεία για παρακολουθήσεις τηλεφώνων στο Πανεπιστήμιο που ισχυρίστηκαν το 2010;

  2. Θα καταθέσουν τεκμήρια για τα εμφυτεύματα των πανεπιστημιακών και τις πλαστικές τους εγχειρήσεις που τώρα ισχυρίζονται;


Όχι βέβαια.  Διότι γνωρίζουν ότι όλα αυτά είναι επινοήματα φαντασίας.

Αυτό που δεν είναι επινόημα φαντασίας είναι οι πολυσέλιδες εκθέσεις προς την ΕΕ για τα ερευνητικά προγράμματα.  Ισχυρίζονται ότι «κανείς δεν ξέρει που πάνε τα χρήματα». Μόνο αυτοί δεν γνωρίζουν...διότι δεν τους ενδιαφέρει να γνωρίζουν.  Όπως δεν τους ενδιέφεραν τα εκρηκτικά στο Μαρί.  Μέχρι βέβαια που εξερράγησαν...  Προσφέροντας τους και πάλι την ευκαιρία να κάνουν το μόνο που ξέρουν: Να ξεσπάνε ενάντια σε βολικούς αντιπάλους.

Και πίσω από το ιδιαίτερο μένος βρίσκεται η ενοχή ορισμένων βουλευτών για την «αμαρτωλή ιστορία» με τα υπέρογκα ενοίκια του πανεπιστημίου στη Λεμεσό –όπως τα χαρακτήρισε η πρύτανης του πανεπιστημίου η οποία, να σημειωθεί, δεν ήταν πρύτανης όταν υπογράφτηκαν τα συμβόλαια.  Ενώ αυτοί επιτίθενται στην πρύτανη εμείς ας αντιληφθούμε και το ποιός πράγματι ευθύνεται: Κομματικά διορισμένη πανεπιστημιακή ηγεσία διοχέτευε δημόσιο χρήμα στην πόλη ομοϊδεάτη Δημάρχου με έγκριση της κυβέρνησης και της Βουλής.  Τι έκαναν οι σημερινοί πρωτοστατούντες εναντίον των πανεπιστημίων; Τίποτα βέβαια.  Διότι η μεν μία είναι Λεμεσιανή βουλευτής του τότε συγκυβερνώντος κόμματος και ο έτερος είναι επίσης βουλευτής Λεμεσού. Δηλαδή;  Με δημόσιο χρήμα βόλεψαν την πόλη τους για ανάγκες που δεν είχε το πανεπιστήμιο μέσα από διαπλεκόμενους κομματικούς διορισμούς.  Τώρα που η κομματοκρατία οδήγησε τη χώρα στην χρεωκοπία τους φταίνε οι Πρυτάνεις - του μεν ΤΕΠΑΚ αν και δεν ήταν τότε πρύτανης, του δε Πανεπιστημίου Κύπρου για αμαρτίες άλλων.

Κάτι τέτοια κάνει το πολιτικό σύστημα και αυτό είναι το «μεγάλο φαγοπότι»! Δεν είναι η χρηματοδότηση της έρευνας το φαγοπότι διότι αυτή επιστρέφεται στο πολλαπλάσιο με τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Και για να μην ξεχνάμε ότι σημαντικά μπορεί να είναι και τα μικρά:

Η χώρα δεν καταστρέφεται από τον πανεπιστημιακό που με πλήρη διαφάνεια συμπληρώνει το μισθό του με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Πλουσιότεροι γινόμαστε όλοι από αυτό - έστω και αν κάποιοι ζηλεύουν.  Η χώρα καταστρέφεται από το Βουλευτή που δεν πληρώνει τα πρόστιμα υπερβολικής ταχύτητας λόγω προεδρικής χάρης! Μέχρι να πληρώσει ο κ. Βουλευτής δεν έχει κανένα ηθικό έρεισμα να κάνει υποδείξεις στους πανεπιστημιακούς με τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μια χώρα σώζεται ή καταστρέφεται από τις αξίες της.  Και δεν είναι οι αξίες των πανεπιστημίων που κατέστρεψαν την Κύπρο, αλλά όσοι θεωρούν το ψεύδος και την προχειρότητα σταθερές αξίες της πολιτικής διαδικασίας.

ΥΓ Για τους συναδέλφους πανεπιστημιακούς: Προς τιμή τους κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για τις περικοπές μισθών.  Όφειλαν όμως! Διότι το να περικόπτεις το ευρύτερο δημόσιο με μέσο όρο γύρω στο 12% αλλά να περικόπτεις τους τομείς απ' όπου αναμένεις τη νέα οικονομία να αναδυθεί με 20% και 30% είναι (ακόμη μια) αδιέξοδη άσκηση λαϊκισμού.  Κατανοώ όμως τη δυσκολία να ανοίξει κάποιος πολλά μέτωπα με όλους εκείνους τους «παλιάτσους της πολιτικής» που με τις ακροβασίες τους ξεσκεπάζουν τα «μεγάλα φαγοπότια».

O Σταύρος Α. Ζένιος είναι μέλος του προεδρείου της πρωτοβουλίας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.  Είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών. 

 Αναρτήθηκε στο μπλογκ zenios.wordpress.comστις 10 Αυγούστου 2013.
29 σχόλια
John on 12/08/2013
Δυστυχώς έχετε απόλυτο δίκαιο στο ότι η πολιτική μας ηγεσία (και τα ΜΜΕ) αρέσκοντε να ασχολούντε με πιασάρικα θέματα και προτιμούν να δουν μείωση μισθού κάποιου παρά να διασφαλίσουν έσοδα εκατομμυρίων ή αποφυγή μιας καταστροφής.
Ίσως αν εκοιτάζαν τον φάκελλο του συγκεκριμένου βουλευτή να μην επέτρεπαν στον κάθε ένα να εκλέγεται βουλευτής και μετά να αποφεύγει να πληρώνει τα προστίματα του. Ο συγκεκριμένος φυσικά θα αποτύγχανε και οποιοδήποτε τεστ νοημοσύνης. Τι να περιμένεις από τον κάθε κρυφό που μισεί τον εαυτό του και εκφράζετε για τους ομοφυλόφιλους χαρακτηρίζοντας τους κτηνοβάτες. Φυσικά κάτι περισσότερο γνωρίζει από εμάς για να τα λέει ο συγκεκριμένος.

Ο άλλος ο εργοδηγός που εφώναζε στους παρατηρητές ότι λαϊκίζουν μέσα στη βουλήμ, και μετά εδήλωσε ότι όλοι γίναμε σοφότεροι; Πραγματικά δεν αντρέπουντε τίποτε νομίζουν ότι όλοι εν ηλίθιοι μέσα σε τούτη τη χώρα.
Ίσως να διερευνούσε το θέμα ο πρύτανης του πανεπιστημίου για να κινηθεί νομικά εναντίων συγκεκριμένων βουλευτών που με ψευδής παραστάσεις προέτρεψαν τη κυπριακή βουλή να ψηφίσει το σταύρωμα, ή ακόμα και αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση; Κάποτε κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή
... on 12/08/2013
Excellent article. The political system is really good at generating meaningless issues (e.g. the limos, the salaries of academics, etc.) to avoid discussing the really serious problems.

Just take a look at the politicians' rush to convince us about the "social face" of the coops, to hide their mismanagement, corruption or fraud.
IoannisTakis on 12/08/2013
Η καλύτερη απάντηση στους κακεντρεχείς επικριτές σας (μην τους συγχύζετε με τους καλοπροαίρετους) είναι η πιο ενεργή συμμετοχή σας στα κοινά με την διατύπωση -ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ- σαν αποτέλεσμα της έρευνας σας συγκεκριμένων προτάσεων και πρακτικών εισηγήσεων για βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του Κυπριακού κράτους σε διάφορα επίπεδα και τομείς.

Υ.Γ. Ανκαι κατανοώ την ουσία της τοποθέτησης σας για την μείωση του 20%-30% της μισθοδοσίας σας δεν είναι η ώρα για να ανοιχθεί αυτή η συζήτηση. Εγώ θεωρώ ότι οι ικανοί και οι άξιοι και αυτοί πάνω στους οποίους θα βασιστεί η κοινωνία και η οικονομία για να μπορέσουν να επανέβρουν τον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, ακριβώς επειδή διαθέτουν αρχές και αξίες θα συνεχίσουν να προσπαθούν με τον ίδιο ζήλο ανεξαρτήτως του "'άδικου" του αυξημένου ποσοστού μείωσης σε σχέση με τον δημόσιο τομέα.... αλλά πολύ μειωμένου σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα που έχει κουρέψει τους μισθούς των ανώτατων στελεχών του μέχρι και 50%... και αυτοί συνεχίζουν ίσως και με μεγαλύτερο ζήλο να επαναφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε τροχιά ανάπτυξης.
Costas on 12/08/2013
Από τα πιο τολμηρά άρθρα σε ύφος και γλώσσα που έχω διαβάσει του καθηγητή Σταύρου Ζένιου. Πολύ ορθά τοποθετημένα. Είναι καιρός που τα πράγματα έπρεπε να υποθούν με το όνομα τους. Η κοινωνία απαιτεί περισσότερες παρεμβάσεις από τους ακαδημαϊκούς και λιγότερες από τους ανεύθυνους αν όχι αισχρούς βουλευτές που δεν μπορούν να μιλήσουν ή να εκφραστούν χωρίς να λιδορήσουν και να ψευδολογήσουν για να πετυχούν το σκοπό τους.
αθηνα on 12/08/2013
Κύριε Πρύτανη,παρόλο που δέν θα διαφωνήσω με την ουσία του άρθρου σας,εν τούτοις να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω σε δύο σημεία.Πρώτον,μα και βέβαια οι προκλητικά ψηλοί μισθοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα,συνέτειναν στη χρεωκοπία του κράτους.Γιατί είναι καλά γνωστό ότι οι αμοιβές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,είναι διπλάσιες ή τριπλάσιες απο της Ελλάδας.Και μπορεί να μιλάμε όλοι για κούρεμα [bail-in],αλλά τα δανεικά της Τρόικα,πλήν του Συνεργατισμού, δέν πηγαίνουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,αλλά στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.Μόνο επι εποχής Χριστόφια,το χρέος αυξήθηκε κ ατά 5 δις.Δεύτερον,μπορεί μερικοί βουλευτές της Λεμεσού,και δεν είμαι Λεμεσιανή,να ευνόησαν τη κατασπάθιση δημόσιου χρήματος στη περίπτωση του ΤΕΠΑΚ,αλλά είναι ενδιαφέρον που συντάσσεστε με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ που δεν ήθελαν κανένα έλεγχο στα κονδύλια του ΤΕΠΑΚ.Φαίνεται ότι ισχύει η παροιμία ότι ''εδώ είναι της παπαδιάς τα ξύλα''.
... on 12/08/2013
Good points. The system has a great capacity to turn minor into major issues and to keep major issues out of sight.

But this is the job of academics, to focus on major issues.

Citizens all around the world have learned to expect less from politicians and more from academics.

So let me turn the prof's question around: Were academics focused on major issues when banks were being looted in the past five years?
Alkis Irakleous on 13/08/2013
Στο πανεπιστήμια βλέπουμε πολλές από τις συνηθισμένες κυπριακές και ελλαδικές νοοτροπίες, με ακαδημαϊκό λούστρο. Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε με ψηλούς μισθούς για το προσωπικό του και δόθηκε και η ευχέρεια για επιπλέον επίδομα για εξαιρετικά άτομα. Το ότι κανόνισαν να παίρνουν όλοι το επίδομα ήταν εξαπάτηση της κοινωνίας. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ποιότητα και απόδοση των καθηγητών, όμως ο μισθός τους είναι βασικά ανάλογος των ετών υπηρεσίας! Το ότι η Βουλή μείωσε τους μισθούς για τους νεοεισερχόμενους είναι τραγικό, διότι θα έχει σαν αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται μετριότεροι οι οποίοι πάλι με τα χρόνια θα παίρνουν τεράστιους μισθούς και οι οποίοι ως μέτριοι δεν θα θέλουν να δουν τον καλύτερο τους.
Νικόλας on 13/08/2013
Καλωσορίζουμε κ Ζένιο την επιστροφή σας από το βασίλειο της σιωπής που ακολούθησε το διορισμό σας στο Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας.

Προσβλέπουμε στις παρεμβάσεις σας πέραν των περιόδων που προηγούνται διορισμών καθώς και θεματολογίας που άπτεται της τσέπης σας....

Επι τη ευκαιρία, γιατί χρειάστηκε ολόκληρη η τραγωδία στο Μαρί για ν αφυπνιστούν οι ακαδημαϊκοί μας από τον ύπνο του δικαίου; Που ήταν την περίοδο που προηγήθηκε της συγκεκριμένης τραγωδίας (παράλληλα όμως πολλών άλλων) να κρούουν τον κώδωνα;
Anon on 13/08/2013
Dr. Zenios,

Congratulations on speaking up. You touch on some very valid points. The truth is out there in plain sight, unfortunately demand for it is not.

"When you see that trading is done, not by consent, but by compulsion - when you see that in order to produce, you need to obtain permission from men who produce nothing - when you see that money is flowing to those who deal, not in goods, but in favors - when you see that men get richer by graft and by pull than by work, and your laws don't protect you against them, but protect them against you - when you see corruption being rewarded and honesty becoming a self-sacrifice - you may know that your society is doomed."
-- Ayn Rand

"The duty of a patriot is to protect his country from his government."
--Thomas Paine

Perhaps it is time the people of Cyprus step up against the corrupt, crooked establishment......unfortunately I have little hope. The road to serfdom is well paved.
Σταύρος Α. Ζένιος on 13/08/2013
Προς ..

πολύ σωστά -και έξυπνα- αντιστρέφεις την ερώτηση. (Δες και την Ερώτηση της Βασίλεισας στο LSE στο τέλος της απάντησης μου.)

1. Είναι γεγονός οτι η ακαδημαική κοινότητα γενικά αφυπνίστηκε μετά τις 11-7-11. Όταν θεωρείς οτι όσοι είναι στο τιμόνι γνωρίζουν τι κάνουν ο καθένας ασχολείται με τα δικά του.

2. Μετά τις 11-7-11 όσοι ασχολήθηκαν με τα θέματα ασχολήθηκαν με ουσιώδη και όχι με πιασάρικα. Και μάλιστα πολλές προειδοποιήσεις τους που αγνοήθηκαν αποδείχτηκαν σωστές.

3. Οπωσδήποτε όμως δεν φταίει ο ωκεανολόγος επιβάτης του Τιτανικού που δεν σταμάτησε τον καπετάνιο από υπερβολική ταχύτητα στην περιοχή των πλεούμενων παγόβουνων. Υπέθετε οτι ο καπετάνιος θα λάμβανε τα μέτρα του. Δυστυχώς!

4. Ωστόσο ΠΟΛΛΑ είχαμε πεί και γράψει από πριν και παραθέτω ορισμένα στην σχόλιο μου προς το Νικόλα.

http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/4782758/The-Queens-tough-question-about-the-credit-crunch-has-not-been-answered.html
αθηνα on 13/08/2013
Μα ο ωκεανολόγος επιβάτης του Τιτανικού κ.Ζένιε μου,ήταν ένας απλός τουρίστας που ταξίδευε αμέριμνος για το Νέο Κόσμο.Εκτός και αν θέλετε,που δεν το νομίζω, να θεωρούμε την ακαδημα'ι'κή κοινότητα του τόπου,περίπου σαν τουρίστες πολυτελείας.
Σταύρος Α. Ζένιος on 13/08/2013
Προς Νικόλα:

ενδιαφέρον να θεωρείς οτι θα "σιωπούσα" για να μου ζητηθεί εθελοντική προσφορά σε ένα Συμβούλιο που ο ίδιος εισηγήθηκα να γίνει το 2001 και πίεζα όλους τους υπηφίους Προέδρους από τότε (βλ. περιοδικό ΕΝΔΕΙΚΤΗΣ, Οκτ. 2001, σελ. 2-4) . Οι αξίες που καθοδηγούν την συμπριφορά μας είναι προφανώς πολύ διαφορετικές.

Επί της ουσίας όμως και σε συνέχεια προς τον σχολιαστή "..":

1. Αν είχαμε το Συμβούλιο από το 2001 θα ε'ιχαμε και πολλές προειδοποιήσεις! Διότι θα υπήρχε ένα ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟ σώμα ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ με ΕΓΥΚΡΕΣ πληροφορίες. Διαφορετικά, λίγα να περιμένουμε χωρίς θεσμούς...

2. Σε άρθρο δημοσιευμένο το 2002 μίλησα για την ανάγκη αναβάθμισης της ικανότητα διαχείρισης κινδύνων της ΧΩΡΑΣ στο σύνολο της, και εξηγούσα γιατί οι τράπεζες από μόνες τους δεν θα μπορούσαν. Πολλά θα είχαμε προλάβει -μια απο τις εισηγήσεις μάλιστα θα γίνει τώρα μέσω μνημονίου...μετά που την πάθαμε. (Βλ. Section 7 εδώ: https://www.researchgate.net/publication/255752504_The_Risks_of_the_Cyprus_and_Athens_Stock_Exchanges).

3. Η τραγωδία της ΗΛΙΟΣ είχα πολλές από τις ίδιες παθολογίες που μας οδήγησαν στο Μαρί και στην παρούσα οικονομική κρίση. Έγραψα γι' αυτά από το 2005. (Βλ. Η Αλογόμυγα. Σκέψεις για ένα σύγρονο πανεπιστήμιο στην Κύπρο, Αθήνα: Παπαζήσης, σελ. 455-457).

"Ή μήπως έχουμε αδρανήσει όλοι εμείς –οι ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες της κυπριακής κοινωνίας– επιτρέποντας να αναπτυχθεί στη χώρα μας το «κουμπάρος μάνατζμεντ»
όπου όλα τα πιο πάνω είναι δυνατόν να συμβούν;

Και κλείνω με ένα σχετικό, και πιο σαφές ερώτημα: Γιατί είμαστε η μόνη (σύγχρονη;) χώρα που επιτρέπει σε κρατικούς αξιωματούχους να αναλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις σε
ιδιωτικές εταιρείες τις οποίες, ως αξιωματούχοι του κράτους, είχαν την ευθύνη να ελέγχουν και να εποπτεύουν για λογαριασμό μας;"

Και πολλά πιο πρόσφατα στο Stockwatch.....

Ακούει κανείς? Ή περιμένουμε τους ακαδημαικόυς να γράψουν για το Α θέμα για να τους ρωτήσουμε γιατί δεν έγραψαν για το Β?

Έτσι Νικόλα, ούτε δέχομαι ούτε ανέχομαι τέτοιους υπαινιγμούς και μάλιστα ανωνύμως....Είναι μέρος της ρητορικής μιας ευρύτερη απαξίωσης των πάντων, είτε ευθύνοταν είτε όχι....για να ξεχάσουμε αυτούς και αυτά που πράγμαται ευθύνονται.
... on 13/08/2013
Prof, why did it take Mari for econ or finance professors to figure out that there was something terribly wrong with the banking system? I am sorry, but I am not into metaphors - I prefer absolute clarity - and I might be missing your point.
Σταύρος Α. Ζένιος on 13/08/2013
Προς ..

Η απάντηση είναι εν μέρη αυτό που είπαν οι καθηγητές του LSE στην ερώτηση της Βασίλισσας: How come no one saw it coming?

Ωστόσο, η πρώτη προειδοποίηση για τα προβλήματα της χώρας είναι από τον Ιαν. 2011 στο Stockwatch, από πανεπιστημιακό. Ακολούθησαν και πολλές άλλες. Καθώς και οι προειδοποιήσεις να ζητήσουμε γρήγορα βοήθεια (ο Διοικητής της ΚΤ σήμερα το είπε!!!).

Δες τι έλεγα το 2002 για risk management: την εισήγηση για risk management bureau με state-of-the-art τεχνολογία.... και τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του financial liberalization. Η φράση hot money ακούστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο το 2002 από τον Ron Dembo και Harry Markowitz που είχαμε φέρει σε συνέδριο στην ΚΤΚ....Άκουσε κανείς???

Όχι αγαπητέ .., για κάποιον που είπε τόσα πολλά τόσες πολλές φορές και αγνοήθηκαν δεν δέχομαι εύκολα το «Γιατί δεν μας είπες για τα ΟΕΔ της Τρ. Κύπρο, ή τα συνδεδεμένα δάνεια του Βγενόπουλου ή το ELA της Κεντρικής......


Ναι – είτε ΔΕΝ ψάξαμε τα συγκεκριμένα και μας ξέφυγαν είτε δεν υπήρχε πληροφόρηση.

Δες κάτι ΠΟΛΥ συγκεκριμένο που δεν μας ξέφυγε και το είπα: μην βάλετε χρήματα στην Λαϊκή πριν γίνει διερεύνηση....δεν σου αρέσουν οι μεταφορές αλλά είπα «μην ρίξεις νερό στην μπανιέρα πριν βουλώσεις τις τρύπες». Ε, πάνε τα 1.8 δις......

Οχι Αθηνά – δεν είμαστε τουρίστες πολυτελείας ούτε όμως είμαστε Διοικητές της ΚΤ, ή Υπουργοί Οικονομικών, ή Διευθυντές Τράπεζας....ούτε καν μεγαλομέτοχοι δεν είμαστε! Αν κάτι έρθει στην αντίληψη μας το μελετούμε και σχολιάζουμε....

Έτσι οπωσδήποτε ΔΕΝ μπορώ να δεχτώ την κριτική οτι εμείς φταίμε που δεν το είδαμε. Όπου είχαμε οπτικό πεδίο και είδαμε και είπαμε.....όπου δεν είχαμε από εκεί που καθόμασταν δεν είδαμε και άρα ούτε είπαμε.
on 14/08/2013
Dear Mr Zenios,

On the point you are making to athina

Οχι Αθηνά – δεν είμαστε τουρίστες πολυτελείας ούτε όμως είμαστε Διοικητές της ΚΤ, ή Υπουργοί Οικονομικών, ή Διευθυντές Τράπεζας….ούτε καν μεγαλομέτοχοι δεν είμαστε! Αν κάτι έρθει στην αντίληψη μας το μελετούμε και σχολιάζουμε….


I would like to say that UCY academics were part of the board of directors of Banks (for BOCY i am certain) and the Risk Management Commitees of COOPS.

In effect you (plural for academics) have not commented when you should as per your comment above.

In our disapointment, at least for now, the people consider the academics as part of the establishment.

At least to that extent academics did not act.
... on 13/08/2013
Prof, thank you for taking the time to respond. I understand your frustration and share most of your thoughts.

Yes, there were many warnings in this blog about the economy, but almost no one saw the bank bubble. for most, problems were largely of fiscal nature. i guess almost no one saw the banking mari that was ready to explode.

It is hence not comforting at all to know that there was a lecture that many academics attended about hot money but no one talked about it when it was around.

Again, i am not saying its academics' fault. the uni of cy is in many ways a beacon of light.

I just expect academics to be at least as self-reflective as they expect the rest of society to become.
Σταύρος Α. Ζένιος on 13/08/2013
Dear ..

I do not fully discount the fact that we did not clearly see the banking bubble as you say. We did not. Not that it was difficult to see, simply we did not look there...if we had the signals were extremely strong.

However, the "hot money" talk and the report I posted was not "just a lecture". I explained the need to setup state-of-the -art risk management procedures to prepare for deregulation and explained why our banks could not do it by themselves. I spoke to people about it, we had a few meetings of bankers, I spoke at an event at CIIM where MPs were panelists with me on this topic -Stavros Evagorou I am sure was there, I think Averof Neophytou was the DHSY but not 100% sure about that. I talked to the Governor (Mr Afxentiou I think in those days...we got him to sponsor the event that's how far we managed to go....).

Eggs on the wall all around....Frustrations indeed!

Thanks for taking the time to comment...
Trianon on 14/08/2013
Why would any of our incompetent/corrupt politians and establishment at that, listen to the "hot money" talk? After al it suited everybody. The government could continue to plug its intatiable budget deficit. The bankers, the offshore industry, the developers and all associated with the building industry could only rub their hands in glee.

The bells and whistles were there. The property bubble was fanned to strotospheric proportions.

The point is that as on many other occassions, our polititians and governments have prooven to be huge failures. The absence of good healthy impartial policy discussion in broad daylight must surely have contributed to this.
In this basket you must thow in the extremely accomodating MME and you have a recipe for disaster.

In a nutshell, loud mouthed politians have been allowed by the voters to hijack the policy and economic agenda. All they had to do was to blame the other guys. Fix a few of your cronies in the bureaucracy and electoral success is assured.

No vision and no long term planning required here.

The rest is history as they say.
Κυριάκος Π. on 14/08/2013
Δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας να διαφωνήσει με το ότι θα πρέπει να είμαστε προμηθείς παρά επιμηθείς.Το ζήτημα είναι βεβαίως τι έκαναν πριν την όποια καταστροφή οι ακαδημαϊκοί (αυτοί δηλαδή που λόγο επιστημονικής κατάρτισης και όχι ενημέρωσης μπορούσαν να εντοπίσουν τον κίνδυνο), αλλά όλοι οι άλλοι τι κάναμε; Ο καθένας από το δικό του πόστο. Από τον πολιτευτή και τον βουλευτή, που συνδιαμορφώνει, ή θα έπρεπε να συνδιαμορφώνει τις πολιτικές, τον δημοσιογράφο που θα έπρεπε να ελέγχει την εξουσία, τον τραπεζικό υπάλληλο που έβλεπε πράγματα και θάματα να συμβαίνουν, το πολίτη σε τελική ανάλυση που καταδέχθηκε να υποβιβαστεί σε οπαδό.
The Invisible Hand on 16/08/2013
Φίλε Σταύρο

Για να καταλάβουμε τη συμπεριφορά των λαϊκιστών που διαχειρίζονται τα κοινά τα τελευταία 50 χρόνια στη Κύπρο, αλλά και το μονοπώλιο που έχουν εξασφαλίσει οι λαϊκιστές στην εξουσία, πρέπει να ενδιατρίψουμε στη κλασική μελέτη του Ευάγγελου Λεμπέση για τη "Τεράστια Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω"

http://users.uoa.gr/~nektar/arts/prose/evangelos_lempesis_idiots.htm

Αν τη διεβάσουν και οι επικριτές σας στο μπλόγκ θα καταλάβουν πόσο λίγα μπορούν να συνεισφέρουν οι ακαδημαϊκοί σε μια κοινωνία που δημοκρατικά εκλέγει "τούβλα".

Με προβληματίζει λίγο η λέξη "ναινέκος". Ειναι ανορθογραφία του ονόματος του τουρκοπροσκυνημένου αγωνιστή του 1821 Δημήτριου Νενέκου; Ή ατυχές καλαμπούρι του Τάσσου για το "Ναι";
Exposure on 17/08/2013
Dear Stavro,

If you are truly serious about the independence of UCY you should suggest along with other academics in the University the privatization of the institution. The best universities in the world are private and I do not see a reason why UCY/CUT should be public. Once private you will be paid as much as society is willing to pay you either in form of tuition or grants etc. (I wonder how much will that be in the present economic situation)
In fact in the US(which you should very well know) the best paid academics are found in mostly private Universities and not public/state.
Additionally you should press for changing the teaching language so that the University can attract paying students from abroad and increase the competition for academic positions as well. Or you prefer to be the big fish in the small lake.

Hence you should first tidy up your nest and then look at others. The Cypriot society does not look up to UCY/CUT academics and it is nobodies fault besides the academics themselves.
αθηνα on 19/08/2013
Exposure,αν περιμένεις ότι θα δεχτούν οι ακαδημα'ι'κοί μας την πρόσκληση-πρόκλησή σου,τότε θα περιμένεις πολύ.Διότι ποιός καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι τόσο ηλίθιος,που να παίρνει ήδη μισθό και άλλα ωφελήματα ενός καλού ιδιωτικού πανεπιστημίου του εξωτερικού,και να μπεί σε περιπέτειες ιδιωτικοποίησης,με την φρούδα ελπίδα ότι ένα αγγλόφωνο ίδρυμα,θα ελκύσει στο μεσομακροπρόθεσμο μέλλον, ξένους φοιτητές.
Άλκης Ηρακλέους on 19/08/2013
Αν τα κυπριακά πανεπιστήμια κατάφερναν να μεταδώσουν στους αποφοίτους τους ένα ήθος εργατικότητας και ψηλού επιπέδου προσφοράς και απαιτήσεων, αν κατάφερναν να προσφέρουν μια εκπαιδευτική/ερευνητική εμπειρία έξω από τα κυπριακά πλαίσια της ικανοποίησης με τη μετριότητα, αυτό θα ήταν αρκετή προσφορά. Η ενασχόληση με τρέχοντα θέματα και προβλήματα είναι σε μεγάλο βαθμό παγίδα για ένα πανεπιστήμιο.
αθηνα on 20/08/2013
Μα πως να επιτευχθεί αυτό το ιδανικό,όταν η ακαδημα'ι'κή μας κοινότητα έχει συγχίσει την αυτονομία των πανεπιστημίων με την ασυδοσία σε όφελος των ιδίων των πανεπιστημιακών.Θα δυσκολευτεί πολύ ο κ.Ζένιος,που προσωπικά έχει όλη μου την εκτίμηση,να δικαιολογήσει τα οδοιπορικά της πρυτάνεως του ΤΕΠΑΚ. Το έωλο επιχείρημα ότι αυτά αποφασίστηκαν επι της προηγούμενης πρυτανείας,προκαλεί θυμηδία,αν όχι κάτι χειρότερο.
ARGYRIA on 19/08/2013
A country is destroyed when those running it do not accept responsibility for creating a corrupt system.

A country is destroyed when the government misuses the taxpayers' money, wasting it on favors. (e.g. excessive salaries and benefits for state university professors...)

A country is destroyed when there is no fiscal accountabiilty (e.g. excessive salaries for government employees..)

A country is destroyed when there is no sound legal system to prosecute the bankers for unethical banking practices and the corrupt politicians who took advantage of these practices.

A country has no chance as long as its people act like adolescents out of control.

A country has no chance as longs as its politicians pay lip-service and act contrary to the welfare of the country.

This country is totally destroyed.
Only when its citizens and its institutions mature will this country have a chance to true prosperity. Until then we are circling deeper into the abyss of denial acting out the traits of our shadow selves (greed, ego, ignorance, deceit). Citizens reflect the values of the government and vice versa. Time to grow up!
Haris Zachariades on 20/08/2013
The public universities must present an economically feasible medium term program for becoming manifestly internationally competitive in the coming years. The pool from which the Universities draw their personnel and graduate students is too limited for them to maintain a positive momentum.
The Universities must also become more independent. There exist tendencies for parochiality within a greek domain, which is natural, since parochiality brings a certain comfortability. These forces must be resisted by the top academics.
Επιλήσμων on 09/09/2013
Λίγο εκτός θέματος, αλλά μάλλον επίκαιρον.

Με ικανοποίηση παρακολουθώ την αδυναμία των ΜΜΕ και μερικών άλλων επιφανών ανδρών, να εμπλακούν επιτυχώς στη διαπλοκή γιά την σύνθεση του νέου Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι η Βουλή, συνεχίζοντας την εχθρική της στάση προς τον Διοικητή, προχώρησε στον διορισμό της "τριανδρίας".

Κανείς δεν είναι σίγουρος γιά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, και από "πηγές" άκουσα ότι κάποιοι καταφεύγουν σε χαρτορίχτες, χειρομάντεις, μέχρι και καφετζούδες.

Το ποίημα του Καβάφη είναι σχετικό.

ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Δεν είδαν, επί αιώνας, τέτοια ωραία δώρα στους Δελφούς
σαν τούτα που εστάλθηκαν από τους δύο τους αδελφούς,
τους αντιζήλους Πτολεμαίους βασιλείς. Αφού τα πήραν
όμως, ανησυχήσαν οι ιερείς γιά τον χρησμό. Την πείραν
όλην των θα χρειασθούν το πως με οξύνοιαν να συνταχθεί,
ποιός απ' τους δυό, ποιός από τέτοιους δυό να δυσαρεστηθεί.
Και συνεδριάζουνε την νύχτα μυστικά
και συζητούν των Λαγιδών τα οικογενειακά.

Αλλά ιδού οι πρέσβεις επανήλθαν. Χαιρετούν.
Στην Αλεξάνδρεια επιστρέφουν, λεν. Και δεν ζητούν
χρησμό κανένα. Κι' οι ιερείς τ' ακούνε με χαρά
(εννοείται, που κρατούν τα δώρα τα λαμπρά),
αλλ' είναι και στο έπακρον απορημένοι,
μη νοιώθοντας τι η εξαφνική αδιαφορία αυτή σημαίνει.
Γιατί αγνοούν που χθες στους πρέσβεις ήλθαν νέα βαρυά.
Στην Ρώμη δόθηκε ο χρησμός, έγειν' εκαί η μοιρασιά.

Κ. Καβάφης [1918]
Επιλήσμων on 10/09/2013
erratum

Στην Ρώμη δόθηκε ....., εγειν' εκεί η μοιρασιά.
Σάββας Τταντής on 09/09/2013
Μετά απο 5 μήνες οι moody's ήρθαν να συμφωνήσουν με τις εκτιμήσεις μου, αυτοί μας είπαν σήμερα οτι το δημόσιο χρέος μεχρι τέλος του 2016 οτι θα είναι 140% σε σύγκριση με το 143% που ανάφερα εγώ πριν 5 μήνες.....πιο κάτω ακολουθά το άρθρο......

Πάμε για πολύ χειρότερες μέρες, η ανεργία , το δημοσιονομικό έλλειμα, το δημόσιο χρέος θα είναι οπως αναφέρονται στο πιο κάτω άρθρο.....

.Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2013-2017 ΘΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΕ ΠΑΓΙΔΑ ΧΡΕΟΥΣ
(Σάββας Τταντής 2 Μαιου 2013)

. Με βάση τα σημερινά δεδομένα της Κυπριακής οικονομίας , το κράτος μας θα εισέλθει σε παγίδα χρέους εντός του 2013. Τα δομικά προβλήματα της Κυπριακής οικονομίας, τα μεγάλα προβλήματα των τραπεζών μας σε συνδιασμό με το έγκλημα του Eurogroup με το Bail in, θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στα δημόσια οικονομικά στα επόμενα χρόνια. Με To Bail in , κάναμε ακριβώς το αντίθετο απο αυτό που χρειαζόταν η οικονομία μας αυτήν την περίοδο, περιορίσαμε αντι να αυξήσουμε την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Επίσης, η απόφαση για σπάσιμο της Λαικής , μιας συστημικής για την οικονομία Τράπεζας θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την ρευστότητα και θα μειώσει την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.
Οι εκτιμήσεις μου για τα δημόσια οικονομικά για τα επόμενα χρόνια είναι ώς ακολούθως… ΚΥΠΡΟΣ 31-12-2013
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ =650 ΕΚ
ΤΟΚΟΙ ΠΛΗΡΩΤΕΟΙ = 600 ΕΚ
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ = 1250ΕΚ.
ΑΕΠ = 15.5 ΔΙς
ΕΛΛΕΙΜΑ/ΑΕΠ= 8%
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ= 18 ΔΙΣ (Α)
ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ=116%
ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΡΟΙΚΑ 4.7 ΔΙΣ.(Β)
ΑΝΕΡΓΙΑ = 17-18%
(Α) Στο δημόσιο χρέος συμπεριλαμβάνεται η κεφαλαιωποιηση των ΣΠΕ 2.1 δις και 400 εκ για Ελληνικη Τράπεζα. Δέν έχω υπολογίσει την ευθύνη που έχουμε για την κεφαλαιωποιηση της Πειρεώς και της Αλφα. (ελπίζω να μην πληρώσουμε και για αυτές παρόλο που η ευθύνη ειναι δική μας)
(Β) 10 ΔΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΉ ΒΟΉΘΕΙΑ. 2.5 ΔΙς θα πάνε για ΣΠΕ και Ελληνική. 2.1 δις για όμολογα που λήγουν Ιούνιο και Ιούλιο και 700εκ για Ελλειμα εώς το τέλος του έτους.Υπόλιπη διαθέσιμο βοήθεια 4.7 δις.
ΚΥΠΡΟΣ 31-12-2014
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ =750 ΕΚ
ΤΟΚΟΙ ΠΛΗΡΩΤΕΟΙ = 500 ΕΚ
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ = 1250ΕΚ.
ΑΕΠ = 15 ΔΙς
ΕΛΛΕΙΜΑ/ΑΕΠ= 8.5%
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ= 19.3 ΔΙΣ
ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ=129%
ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΡΟΙΚΑ 2.5 ΔΙΣ.
ΑΝΕΡΓΙΑ =20%
ΚΥΠΡΟΣ 31-12-2015
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ =700 ΕΚ
ΤΟΚΟΙ ΠΛΗΡΩΤΕΟΙ = 450 ΕΚ
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ = 1150ΕΚ.
ΑΕΠ = 15 ΔΙς
ΕΛΛΕΙΜΑ/ΑΕΠ= 7.5%
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ= 20.5 ΔΙΣ
ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ=137%
ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΡΟΙΚΑ 1.5 ΔΙΣ.(Α)
ΑΝΕΡΓΙΑ =22%
(Α) Το αργότερο εώς τα μέσα του 2015 την ΑΗΚ και η ΑΤΗΚ θα τις πουλήσουμε, δεν θα έχουμε επιλογή. Απο αυτές υπολογίζω οτι το κράτος θα πάρει 1 δις. Αυτο το 1 δις είναι υπολογισμένο στα διαθέσιμα μετρητά/βοήθεια απο την Τροικα και υπολογισμένα στο δημόσιο χρέος. Δεν τα υπολόγισα στο δημοσιονομικό έλλειμα γιατι είναι μη επαναλαμβανόμενα εισοδήματα.
ΚΥΠΡΟΣ 31-12-2016
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ =500 ΕΚ
ΤΟΚΟΙ ΠΛΗΡΩΤΕΟΙ = 400 ΕΚ
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ = 900ΕΚ.
ΑΕΠ = 15 ΔΙς
ΕΛΛΕΙΜΑ/ΑΕΠ= 6%
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ= 21.5 ΔΙΣ
ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ=143%
ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΡΟΙΚΑ 0 ΔΙΣ.
ΑΝΕΡΓΙΑ =22%
Οι πιό πάνω υπολογισμοί μου είναι ένα συντηριτικό και είναι το αισιόδοξο μου σενάριο. Υπολόγισα οτι το ΑΕΠ μας δέν θα μειωθεί κάτω απο 15 δις πράγμα το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουμε. Το ασιόδοξο σενάριο ακολούθησα και για το δημοσιονομικό έλλειμα του 2013. Δεν έχω επίσης υπολογίσει τυχόν άλλη βοήθεια που μπορεί να χρειαστουν οι τράπεζας μας λόγο ύφεσης και μη εξυπηρετούντων δανείων….
Η Κύπρος χωρίς να πουλήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία εκτός απο ΑΗΚ/ΑΤΗΚ δέν βγάζει το 2017.
Τέλος του 2016 η Κύπρος θα χρωστά πολύ περισσότερα απο οτι χρωστά σήμερα ενώ η ανεργία θα βρίσκεται σε πολύ ψηλότερα απο τα σημερινά επίπεδα.
Η ΤΡΟΙΚΑ στο μνημόνιο υπολογίζει οτι το πρωτογενές έλλειμα μας για το 2013 θα είναι 395 εκ και το ΑΕΠ 16.5 ΔΙΣ. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε τόση μικρή μείωση στο ΑΕΠ φέτος……..απο εκεί και πέρα στα υπόλοιπα χρόνια οι υπολογισμοί της Τροικας πάνε ολοι λαθος…
Η Κυβέρνηση αυτήν την στιγμή πρέπει να κάνει τα ακόλουθα…
1. Επιθετική μείωση των κρατικών δαπανών κατά 500-700εκ.
2. Μεγάλα κίνητρα για ξένες επενδύσεις στην Κύπρο. Χωρις ξένα κεφάλαια δεν έχουμε την δυνατότητα για ανάπτυξη της οικονομίας με βάση την σημαρινή μας δομή.
3. Μετά την επιβαιβεωτική διάτρηση, δημιουργία θυγατρικής και εισαγωγής της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (βλέπε προηγούμενο άρθρο μου)
4. κλπ κλπ
Το κράτος πρέπει άμεσα να σταματήσει τα ελλείματα του, οσο αυτά συνεχίζονται τοσο πιο πολύ θα αυξάνεται το δημόσιο χρέος σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα. Το κράτος έχει εισέλθει σε μια παγίδα χρέους απο την οποία δύσκολα θα εξέλθει . Πρέπει άμεσα να γίνουν τομές στην οικονομία μας , πρέπει να ξεκινήσουμε να κινούμαστε πιο γρήγορα , τα τελευταία χρόνια κινούμασταν αργά. Θα ζήσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις, τα κοινωνικά προβλήματα θα είναι τεράστια ,δεν είμαστε πάτο ακόμα. Η Κύπρος θα αλλάξει και εάν εμείς δεν την αλλάξουμε απο μόνοι μας προς το καλύτερο κινδυνευουμε να μας επιβάλουν οι πιστωτές και άλλες ερασιτεχνικές λύσεις και εραστιχνικα πειράματα παρόμοια με το Bail in…….
Με αυτήν την ευκαιρία θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλό πάσχα να έχετε και καλό κουράγιο σε όλους και ειδικά στους συμπατριώτες μας που αυτές τις Αγιες μέρες υποφέρουν λόγο της κρίσης…..

Σάββας Τταντής Λογιστής/ελεγκτής-Χρηματιστής