Ύστερα από 18 χρόνια, αντιδράσεων και παραπόνων, η Επιτροπή Νομικών, προχωρεί σε τροποποίηση της νομοθεσίας και οποιοσδήποτε καταγγέλλει αστυνομικό με ψευδή στοιχεία, στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς, θα είναι ύποπτος ποινικού αδικήματος.
Συγκεκριμένα, η κοινοβουλευτική επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα την κατ΄ άρθρο συζήτηση πρότασης νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου, η οποία αποσκοπεί στην αποθάρρυνση φαινομένων υποβολής ανυπόστατων καταγγελιών οι οποίες αποσκοπούν στη συκοφάντηση των μελών της Αστυνομίας Κύπρου.
Πιο αναλυτικά, η πρόταση νόμου αποσκοπεί στην τροποποίηση του περί Αστυνομίας (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων) Νόμου, ώστε να θεσπιστεί ως ποινικό αδίκημα η συμπεριφορά προσώπου το οποίο εκ προθέσεως παρέχει ψευδή, παραπλανητικά ή ανακριβή στοιχεία και υποβάλλει ψευδή, παραπλανητική ή ανακριβή κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.
Με την πρόταση νόμου, συμφωνούν οι συντεχνίες των αστυνομικών, οι οποίες δηλώνουν ότι πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση που θα συμβάλει στην προστασία κακόβουλων καταγγελιών κατά των συναδέλφων τους.
Προτείνουν μάλιστα αύξηση των ποινών, ώστε το εν λόγω αδίκημα να επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη και χρηματική ποινή μέχρι €5 χιλ. καθότι τέτοιες καταγγελίες εμπεριέχουν αλλότρια κίνητρα.
Σημειώνεται ότι η πρόταση νόμου προβλέπει την επιβολή ποινή φυλάκισης η οποία δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή η οποία δεν υπερβαίνει τις €2 χιλ. ή ακόμα και στις δύο αυτές ποινές να συντρέχουν.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι ο σκοπός της πρότασης που κατέθεσε, ήταν η αποθάρρυνση των φαινομένων υποβολής ανυπόστατων καταγγελιών εναντίον αστυνομικών για κατά φαντασίαν ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα που αποσκοπούσαν στη συκοφάντηση ή εκδίκηση μελών του αστυνομικού σώματος.
«Το 97% των υποθέσεων που υποβάλλονται στην ΑΑΔΙΠΑ απορρίπτονται», πρόσθεσε. «Σκοπός της Αστυνομίας είναι η προστασία της έννομης τάξης, των πολιτών και της κοινωνίας. Δεν μπορεί το καθήκον ενός Αστυνομικού να είναι πάρεργο ή αγγαρεία», πρόσθεσε.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο εκπρόσωπος της Ισότητας Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε ότι σε ενδεχόμενο ψήφισης της σχετική νομοθεσίας, πως η συντεχνία του θα αποσύρει τις καταγγελίες που έκανε στην GRECO.
«Με ατσαλένιο τρόπο, θωρακίζονται οι Αστυνομικοί απέναντι σε ψευδείς καταγγελίες του υποκόσμου», ανέφερε σχετικά με την πρόταση, σημειώνοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση με τις καταγγελίες κατά αστυνομικών, καταδίκασαν, ταλαιπώρησαν και εξευτέλισαν αστυνομικούς για 18 χρόνια και κανένας δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Λευτέρης Κυριάκου, δήλωσε πως ένα πάγιο αίτημα του Συνδέσμου παίρνει σάρκα και οστά.
«Πολιτικοποιούνται οι ψευδείς καταγγελίες, οι οποίες διαχρονικά ήταν ανασταλτικός παράγοντας στην εκτέλεση των καθηκόντων των Αστυνομικών, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», όπως εξήγησε.
Εξάλλου ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ, Λούκας Χρίστου, δήλωσε ότι οι ανυπόστατες καταγγελίες στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς φθάνουν στο 50% του συνόλου των καταγγελιών κατά αστυνομικών.
Ο κ. Χρίστου τόνισε ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες έχουν τεράστιο ψυχολογικό και οικονομικό κόστος για τα μέλη της Αστυνομίας.