Την διά νόμου κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχής των κύπριων πολιτών στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, η οποία άτυπα ήταν σε ισχύ και τα προηγούμενα χρόνια, εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.
Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκε τροποποιητικό νομοσχέδιο του περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμου, ώστε να καταργηθούν υποχρεώσεις που επιφέρει ο βασικός νόμος στους πολίτες, μεταξύ των οποίων και η υποχρεωτική ψηφοφορία.
Κατά τη συνεδρίαση, οι βουλευτές συζήτησαν μεταξύ άλλων, τον έλεγχο των στοιχείων που αφορούν πολίτες της Ένωσης, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους ή έχουν υποβάλει υποψηφιότητα σε κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο διπλής εγγραφής.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων, η κατάργηση διατάξεων του βασικού νόμου που πιθανόν να παρακωλύσουν την ομαλή διενέργεια των εκλογών στα ειδικά εκλογικά κέντρα τοuρκοκuπρίων, στην περίπτωση μαζικής συμμετοχής τους στις εκλογές.
Ακόμα προς κατάργηση οδηγείται και ο περιορισμός του χρόνου που έχουν οι κοινοτικοί εκλογείς, πριν τη διενέργεια των εκλογών, για τη διαγραφή τους από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο, αλλά και σε αναθεώρηση οι χρηματικές ποινές που συναρτώνται με προβλεπόμενα στο βασικό νόμο ποινικά αδικήματα, και η κατ' αναλογία εφαρμογή των ειδικών εκλογικών αδικημάτων που προνοούνται στο περί εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις ευρωεκλογές του Μάιου του 2019, ήταν η μία από τις πέντε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφάρμοσε την υποχρεωτική ψήφο. Συγκεκριμένα υποχρεωτική ψήφο εφάρμοσαν το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει στα κράτη μέλη την ευχέρεια να αποφασίσουν αν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι υποχρεωτικές ή όχι, με τον όρο όμως ό,τι ισχύει για τους δικούς τους πολίτες, να ισχύει και για τους λεγόμενους ενωσιακούς πολίτες.
Επισυνάπτεται το νομοσχέδιο.