Ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου αποφάσισε την αναβολή της σημερινής συνεδρίας της, ως εκδήλωση σεβασμού στο πρόσωπο του τέως γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου παύθηκε χθες των καθηκόντων του.
Η σχετική απόφαση λήφθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίας, όπου είχε προγραμματισθεί να συζητηθεί η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το έργο του ψηφιακού πορτοφολιού (eWallet), στην παρουσία νυν και πρώην υφυπουργών και γενικών διευθυντών του υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
Στη συνεδρία δεν παρίστατο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Κατά την έναρξη της συνεδρίας ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας προέβη στην εισήγηση για αναβολή της συνεδρίας σημειώνοντας ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήταν ο στενότερος συνεργάτης της Επιτροπής και πως ως ελάχιστη εκδήλωση σεβασμού προς το πρόσωπο του προτείνει να αναβληθεί η συνεδρία.
Εισήγηση που υιοθέτησαν σύσσωμα τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε πως είναι το ελάχιστο που οφείλουμε εις ένδειξη σεβασμού στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι «συμμερίζομαι την απόφαση», ενώ σημείωσε πως υπήρξε πολιτική τοποθέτηση από τον ΔΗΣΥ χθες.
Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν είπε: «Η δουλειά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ήταν πολύτιμη για την επιτροπή μας. Έχουμε μπροστά μας μία απόφαση Δικαστηρίου, είναι σεβαστή».
Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε: «Είμαι το παλαιότερο μέλος της Επ. Ελέγχου. Έχω ζήσει την κάθετη αλλαγή όταν ανέλαβε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης άλλαξε τον τρόπο που δούλευε η Ελεγκτική Υπηρεσία. Η παρέμβαση του κ. Μιχαηλίδη ήταν καταλυτική για το δημόσιο συμφέρον. Έχω τοποθετηθεί δημόσια, γιατί είναι ένας άνθρωπος με τέτοια προσφορά στο δημόσιο βίο».
«Λυπούμε πάρα πολύ γιατί μετά τις τοποθετήσεις του Προέδρου του Ανωτάτου οι ίδιοι απονευρωμένοι θεσμοί του κράτους θα μείνουν ακόμα πιο αδρανείς», πρόσθεσε η κ. Χαραλαμπίδου.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι «η χθεσινή μέρα δεν ήταν καθόλου καλή ημέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα συναισθήματα που είχαμε όλοι χθες και η πλειοψηφία των πολιτών ήταν συναισθήματα έντονης απογοήτευσης και φόβου. Ο φόβος και η δημοκρατία είναι δύο έννοιες που δεν μπορούν να συμβαδίζουν».
«Διερωτώμαι πλέον με ποια εμπιστοσύνη και με ποια σοβαρότητα θα σταθούμε απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, αλλά και με ποια πίστη στο ευρύτερο σύστημα ότι μπορεί να υπάρξει διαφάνεια και να κτυπηθεί η διαφθορά», πρόσθεσε και αναφέρθηκε σε τοποθέτηση του μέσω άρθρου ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι πίσω από τη δίωξη του Γ. Ελεγκτή.
Αναφορά έκανε και στο σκάνδαλο του τερματικού του Βασιλικού το οποίο ανέδειξε ο πρώην γενικός Ελεγκτής, αλλά και στο γεγονός όπως είπε ότι με βάση τις προειδοποιήσεις και ενστάσεις του η Δημοκρατία δεν απώλεσε αρκετά εκατομμύρια από το ετεροβαρές συμβόλαιο με το διαχειριστή των κρατικών αερολιμένων.
Ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Κώστας Κώστα αναφέρθηκε στη στήριξη που βρήκε από τον γενικό Ελεγκτή στο ζήτημα που ανάδειξε στο παρελθόν για τη χειραγώγηση των τιμών των καυσίμων.
Ο κ. Κώστα επεσήμανε επίσης ότι η συνεδρία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί καθώς δεν παρευρισκόταν εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Τέλος, η ανεξάρτητη βουλεύτρια (Βολτ) Αλεξάντρα Ατταλίδου, αναφέρθηκε σε σειρά σκανδάλων, όπως των διαβατηρίων, πτητικά μέσα, άμμος του Καμπούρη, στα οποία η συμβολή του κ. Μιχαηλίδη ήταν καθοριστική για την πορεία τους.