Τη θωράκιση των καταναλωτών από την επιβολή καταχρηστικών ρητρών σε δανειακές συμβάσεις, αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, μετά από ενημέρωση από την Νομική Υπηρεσία, όσον αφορά αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που εκδόθηκαν τον προηγούμενο Μάιο.
Σημειώνεται ότι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επεσήμανε μεταξύ άλλων στις αποφάσεις του, ότι ο εθνικός δικαστής οφείλει να εξετάζει αυτεπαγγέλτως τον καταχρηστικό χαρακτήρα συμβατικής ρήτρας εμπίπτουσας στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 93/13 και ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να προβλέπουν κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα, προκειμένου να παύσει η χρησιμοποίηση των καταχρηστικών ρητρών.
Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας κατά τη συζήτηση του τροποποιητικού νομοσχεδίου του «περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμου», ενημέρωσε την Επιτροπή για τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, όσον αφορά πρόταση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη να εξεταστούν οι αποφάσεις του ΔΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, το Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Αντώνη Ιωάννου, ζήτησε όπως μελετηθούν οι αποφάσεις του ΔΕΕ και προβούν στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.
Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνονται από το ΔΕΕ από το 2009, χωρίς όμως «να μεταφερθούν στην Κυπριακή νομοθεσία» και εισηγήθηκε την ενσωμάτωση σχετικής πρόνοιας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι τα εθνικά μας δικαστήρια δεν εφάρμοσαν ούτε μια φορά τη σχετική δυνατότητα», προσθέτοντας ότι εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας είναι η εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας και στην Κύπρο, όχι όμως σε υποχρεωτική βάση.
Συγκεκριμένα, είπε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά, η σχετική υποχρέωση των Αρχών, σε όχι υποχρεωτική βάση, αλλά ως δυνατότητα των εθνικών δικαστών να εξετάζουν αυτεπαγγέλτως τον καταχρηστικό χαρακτήρα συμβατικής ρήτρας.
Τα μέλη της επιτροπής Ενέργειας, μετά την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, αποφάσισαν όπως σχετική πρόνοια ενσωματωθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή εξετάζει σήμερα κατ΄ άρθρον νομοσχέδιο για την πλήρη εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2161, γνωστή και ως «Νέα Συμφωνία για τους Καταναλωτές».
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ανέφερε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από τον προηγούμενο Μάιο, και ζήτησε όπως ψηφιστεί σύντομα, ώστε να αποφευχθούν κυρώσεις από την ΕΕ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σκοπός του εν λόγω νομοσχεδίου, είναι η εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2161 για την καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών.
Η υπό αναφορά Οδηγία, τροποποιεί 4 βασικές Οδηγίες και δη την Οδηγία 93/13/ΕΟΚ για τις καταχρηστικές ρήτρες, την Οδηγία 98/6/ΕΚ για την αναγραφή των τιμών των προϊόντων, την Οδηγία 2005/29/ΕΚ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και την Οδηγία 2011/83/ΕΕ για τα δικαιώματα των καταναλωτών.
Σκοπός της Οδηγίας 2019/2161, είναι η εξασφάλιση περισσότερης διαφάνειας στις διαδικτυακές αγορές, με την εισαγωγή πρόσθετων υποχρεώσεων ενημέρωσης στους εμπόρους, η απαγόρευση ορισμένων παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών και η επιβολή της εφαρμογής των κανόνων προστασίας για τους καταναλωτές με την εισαγωγή περισσότερο αποτελεσματικών και εύκολα εφαρμόσιμων στην πράξη κυρώσεων, με την επιπλέον ανάπτυξη του ήδη υφιστάμενου κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού ενίσχυσης των δικαιωμάτων του καταναλωτή και του θεσπισμένου δικαίου.