You are here

Άλλαξε το πόθεν έσχες - Στους ελεγχόμενους οι εισαγγελείς

11/07/2024 17:03

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τις δύο προτάσεις νόμου που εκσυγχρονίζουν τον τρόπο υποβολής πόθεν έσχες από πολιτικά και δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα.

Συγκεκριμένα με ψήφους 41 υπέρ και μία εναντίον, εγκρίθηκε σε νόμο η πρόταση νόμου «Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμος του 2023».

Επίσης με 47 ψήφους υπέρ και μια εναντίον, εγκρίθηκε σε νόμο η πρόταση νόμου «Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021».

Παράλληλα η Ολομέλεια του σώματος καταψήφισε τροπολογία για την εξαίρεση του γενικού εισαγγελέα και του βοηθού γενικού εισαγγελέα από τα ελεγχόμενα δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα, ενώ ενέκρινε αριθμό άλλων τροπολογιών που αφορούν άλλες ρυθμίσεις που υποβλήθηκαν από τους βουλευτές ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ Δημήτρη Δημητρίου και Αντρέα Πασιουρτίδη, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η σχετική τροπολογία που υποβλήθηκε προφορικά από τον βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνο Μουσιούττα, ενώ πριν άλλαξε και άλλα χέρια, προνοούσε την διαγραφή από τον κατάλογο των αξιωματούχων και των δημόσια εκτεθειμένων προσώπων του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, καθώς η ρύθμιση της δήλωσης των περιουσιακών τους στοιχείων θα πραγματοποιείται κατά τον ίδιο τρόπο όπως ισχύει για τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η Ολομέλεια του σώματος καταψήφισε την τροπολογία με 9 ψήφους υπέρ, 36 εναντίο και μία αποχή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την έναρξη της συζήτησης ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών που εξέτασε τις δύο προτάσεις νόμου και βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, αφού εξήγησε το περιεχόμενο και σκοπό των προτεινόμενων νόμων, είπε ότι σήμερα η Βουλή έχει μια χρυσή ευκαιρία να ψηφίσει ένα νόμο ο οποίος να μην αφήνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις τους.

Αναφερόμενος στην καταγγελία του ανεξάρτητου βουλευτή Αντρέα Θεμιστοκλέους αναφορικά με την εξαίρεση των δικαστών, ο κ. Δημητρίου είπε ότι αυτό έγινε με απόφαση δικαστηρίου για αυτορρύθμιση τους και όχι από δική του παρέμβαση.

Σημειώνεται ότι ο κ. Θεμιστοκλέους σε ομιλία από το βήμα της Ολομέλειας άφησε σαφείς αιχμές κατά της επιτροπής Θεσμών και ειδικά του προέδρου της, για την μη συμπερίληψη συγκεκριμένων αξιωματούχων, φέροντας ως παράδειγμα τους δικαστές, την ηγεσία της ΡΑΕΚ και το διευθυντή της υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, ενώ συμπεριέλαβε το γενικό και βοηθό γενικό Εισαγγελέα.

Ο βουλευτής επίσης του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ανεβαίνοντας στο βήμα είπε ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα σήμερα με την ψήφιση του νέου πλαισίου για το πόθεν έσχες των πολιτικά και δημόσια εκτεθειμένων προσώπων.

Αναφέρθηκε σε σημαντικές νομοθεσίες που ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής το προηγούμενο διάστημα, ενώ όσον αφορά την συμπερίληψη του γενικού και βοηθού γενικού εισαγγελέα στα ελεγχόμενα για το πόθεν έσχες πρόσωπα, είπε ότι ήδη ελέγχονται από άλλη διαδικασία που προβλέπεται μέσω του Συντάγματος.

ΑΚΕΛ: Το ελάχιστον το πόθεν έσχες εισαγγελέων

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης μιλώντας από το βήμα της Βουλής, υποστήριξε τη δουλειά που έγινε από την επιτροπή Θεσμών στην οποία είναι μέλος, αναφέροντας ότι έχουν καταλήξει σε ένα κείμενο το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει τρία στάδια ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων προσώπων.

Όσον αφορά επικρίσεις για την μη συμπερίληψη ορισμένων αξιωματούχων, τις αντέστρεψε και απηύθυνε το ερώτημα γιατί αυτοί που επικρίνουν δεν τους συμπεριέλαβαν μέσω τροπολογιών.

Όσον αφορά την συμπερίληψη του γενικού και βοηθούν γενικού εισαγγελέα, αναφέρθηκε στις υπερεξουσίες που έχουν οι δύο αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι το να τους ζητείται να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν.

Εξέφρασε απορία επίσης, γιατί κάποιος που δεν έχει κάτι να κρύψει να μην θέλει να υποβάλλει δήλωση, ενώ αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατάθεσε για συμπερίληψη των ιδιοκτητών ΜΜΕ παγκύπριας εμβέλειας.

Η βουλεύτρια του ίδιου κόμματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μιλώντας επίσης από το βήμα της Ολομέλειας, εξέφρασε μεταξύ άλλων το ερώτημα εάν η Νομική Υπηρεσία είναι υπεράνω διαφθοράς.

Υπέδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν θεσμοί στο απυρόβλητο, καθώς ο προηγούμενος βοηθός γενικός Εισαγγελέας καταδικάστηκε σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση, ενώ είπε ότι εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να αναπέμψει τον νόμο, τότε αυτό θα δοκιμαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας πως αυτός είναι ο ρόλος του Κοινοβουλίου, να ψηφίζει νομοθεσίες.

Διχογνωμία στο ΔΗΚΟ

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας στήριξε την θέση ότι θα πρέπει να ελέγχονται ο γενικός και βοηθός γενικός Εισαγγελέας, σημειώνοντας πως όποιος δεν έχει κάτι να κρύψει δεν φοβάται τον έλεγχο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος όπως είπε, κατέδειξε τις αδυναμίες της κυπριακής πολιτικής σκηνής και την απαξίωση του κόσμου προς αυτή.

Παίρνοντας το λόγο η βουλεύτρια του ίδιου κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι πρέπει να εστιάσουμε στο πολιτικό μήνυμα ότι αποφασίζουμε να αλλάξουμε τη διάχυτη εντύπωση για το πολιτικό σύστημα ότι δηλαδή όλοι είναι διεφθαρμένοι και βολεμένοι. 

Πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι όσοι ασκούν εξουσία πρέπει να περνάμε από αυστηρό φορολογικό έλεγχο και αυτό είναι πολύ θετικό μήνυμα σε πολύ άσχημους καιρούς για την πολιτική.

Ο Πανίκος Λεωνίδου, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ είπε ότι πρέπει να προστατευθούν οι θεσμοί και «να μην γινόμαστε έρμαια λαϊκισμού».

 Είπε ότι πρέπει να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία, αλλά όχι να αγνοούμε το σύνταγμα. Για τη συμπερίληψη στα υπόχρεα πρόσωπα του ΓΕ και του ΒΓΕ ανέφερε ότι υπάρχουν αποφάσεις για τα όρια ελέγχου.

Κενά στους προτεινόμενους νόμους, λέει ο Σιζόπουλος

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι οι προτεινόμενες νομοθεσίες βελτιώνουν το τρόπο υποβολής της δήλωσης πόθεν έσχες, αλλά όχι στο βαθμό που θα έπρεπε.

Αναφέρθηκε σε κενά στην νομοθεσία, όπως πχ η μη συμπερίληψη των υπόλοιπων εισαγγελέων της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως ο κατάλογος των ελεγχόμενων δημόσια και πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων θα έπρεπε να είναι ένας και οι δηλώσεις να δημοσιεύονται κάθε χρόνο.

Ανέφερε ότι θα έπρεπε να απλοποιηθεί το σύστημα υποβολής της δήλωσης πόθεν έσχες και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διαπιστωθεί ότι το προτεινόμενο δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Άλλαξε πολλά χέρια η τροπολογία για Εισαγγελείς

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας, αναφέρθηκε στην πολύχρονη συζήτηση για αλλαγή του πλαισίου για την δήλωση του πόθεν έσχες, και την κατάληξη στην υποβολή της με capital statement, που όπως είπε χαρακτηριστικά «ξεσκονίζει» τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου προσώπου.

Ο κ. Μουσσιούττα αναφέρθηκε και σε προφορική τροπολογία που κατάθεσε για την εξαίρεση του γενικού και βοηθού γενικού εισαγγελέα από τα ελεγχόμενα πρόσωπα. Σημειώνεται ότι την σχετική πρόταση είχε καταθέσει προ δεκαημέρου ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος επίσης την απέσυρε, για να κατατεθεί από τον βουλευτή ΔΗΚΟ Πανίκκο Λεωνίδου, ο οποίος επίσης την απέσυρε την ύστατη από την Ολομέλεια. Η τροπολογία κατατέθηκε τελικά προφορικά από βουλευτή της ΔΗΠΑ.

Παπαδούρης: Έγινε σοβαρή δουλειά

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, μιλώντας από τα έδρανα της Ολομέλειας της Βουλής, είπε ότι η ενίσχυση του πλαισίου του πόθεν έσχες θα έπρεπε να είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια, ενώ επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέλειο σύστημα και ότι πάντα θα υπάρχουν επικρίσεις για το τρόπο υποβολής του πόθεν έσχες.

Χαρακτήρισε επίσης σοβαρή τη δουλειά που έγινε από πλευράς μελών της επιτροπής Θεσμών, για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει την δήλωση πόθεν έσχες των πολιτικά και δημόσια εκτεθειμένων προσώπων.

Της Ελένης Χαραλάμπους