Έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, σε σχέση με την αναφορά του νόμου για τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων, ακολουθούν τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη την Τρίτη, με βάση την οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προχώρησε με την αναφορά λόγω ενδεχόμενων αντισυνταγματικών διατάξεων.
Παραμένει «αιχμάλωτος» των προσδοκιών
Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου, αναφέρει ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, 20 μήνες μετά την εκλογή του, παραμένει αιχμάλωτος των προσδοκιών που καλλιέργησε μέσα από τις εξαγγελίες του. Εξελέγη με σύνθημα τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, όμως τα έργα και οι ημέρες του, φαίνεται να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση».
Ο βουλευτής υποδεικνύει ότι αναντίλεκτα είναι συνταγματικό δικαίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας η αναφορά στο Ανώτατο, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι είναι δικαίωμα των πολιτικών κομμάτων και των πολιτών να τον κρίνουν πολιτικά.
«Η ανάγκη στις μέρες μας για διαφάνεια και λογοδοσία έχει υπερκεράσει το όποιο αίσθημα εμπιστοσύνης, καλής πίστης και αρετής διαθέτει το όποιο δημόσιο πρόσωπο», παρατηρεί ο βουλευτής.
Είναι γι’ αυτό, προσθέτει, «που με νομοθεσίες και θεσμικές παρεμβάσεις επιχειρούμε να καλύψουμε κενά και διάκενα, ώστε να μην έχει την ευκαιρία οποιοσδήποτε να δρα στο περιθώριο εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου. Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η νομοθεσία που ψηφίστηκε και έγινε αναφορά στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τον ΠτΔ δεν προβλέπει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από όσα προβλέπει η νομοθεσία για τις ιδιωτικές εισφορές των πολιτικών κομμάτων που εφαρμόζεται χωρίς κανένα πρόβλημα από το 2012.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα γιατί να μην ισχύσει το ίδιο για έναν φιλανθρωπικό φορέα του οποίου προεδρεύει ένα πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, όπως η σύζυγος του εκάστοτε προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρει.
Ο κ. Γεωργίου τονίζει ότι η ανάγκη προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι κατανοητή, «πλην όμως, δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείται ο γενικός κανονισμός των προσωπικών δεδομένων ως πρόσχημα και/ή δικαιολογία για την παρεμπόδιση του πολίτη να γνωρίζει την πηγή των πόρων του Φορέα, ώστε να επιτυγχάνεται η λογοδοσία των οργάνων που το διαχειρίζονται».
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνησή του θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι, πιο μπροστά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που να παρείχαν με νομοσχέδια, κανόνες δεοντολογίας και σοβαρές πρακτικές, κάθε εγγύηση διαφάνειας σε μια νομοθεσία που αγγίζει τον ίδιο και το στενό του περιβάλλον ως πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα», υπογραμμίζει.
Εντοπίζουν πρόβλημα κυβέρνησης με διαφάνεια
Λόγο για πρόβλημα με τη διαφάνεια, κάνει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς σε σχέση με το ζήτημα, παρατηρώντας ότι η αναφορά του νόμου για τον Φορέα δεν είναι η πρώτη που αναφέρεται στο Ανώτατο.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουμά, η Βουλή ψήφισε πρόσφατα -με τις ψήφους όλων των κομμάτων και της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης- νομοθεσία για διαφάνεια στις χορηγίες ιδιωτών στον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.
«Ο κ. Χριστοδουλίδης όμως, με καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, αποφάσισε να αναφέρει τη νομοθεσία στο Ανώτατο προκειμένου να μην εφαρμοστεί», σημειώνει εξηγώντας ότι το γεγονός έρχεται να προστεθεί στην αναφορά από τον κ. Χριστοδουλίδη άλλης νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή για την υποβολή πόθεν έσχες από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό του.
«Ποιο είναι επιτέλους το πρόβλημα του κ. Χριστοδουλίδη με τη διαφάνεια;», διερωτάται καλώντας τους «ένοικους του προεδρικού να μην προσποιούνται ότι στοχοποιούνται και να δώσουν απαντήσεις» στα εξής ερωτήματα:
«- Γιατί να μην γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι είναι ιδιώτες που εισφέρουν στο ταμείο του Φορέα στον οποίο προεδρεύει η σύζυγος του κ. Χριστοδουλίδη; Τι έχουν να κρύψουν οι κυβερνώντες από τους πολίτες;
-Δεν αντιλαμβάνονται ότι -όπως ισχύει και στην περίπτωση των εισφορών στα πολιτικά κόμματα κι άλλους οργανισμούς- η διαφάνεια αποτελεί μια ισχυρή δικλείδα ασφαλείας απέναντι στη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη σύγκρουση συμφέροντος;
-Θυμάται ο κ. Χριστοδουλίδης ότι επί Αναστασιάδη ο Σαουδάραβας μεγιστάνας μετά που έκανε εισφορά στον Φορέα έλαβε παράτυπα διαβατήρια σχεδόν για όλη την οικογένειά του; Θυμάται ότι επίσης επί Αναστασιάδη άλλος Ρώσος εκατομμυριούχος μετά που έκανε εισφορά στον Φορέα δόθηκαν παράτυπα άδειες οπλοφορίας στους σωματοφύλακές του;
-Αντιλαμβάνεται ότι η στήριξη στους φοιτητές δεν μπορεί να εξαρτάται από την ελεημοσύνη μεγαλοεπιχειρηματιών και τη διαμεσολάβηση του Προεδρικού; Αντιλαμβάνονται ότι ένα σύγχρονο κράτος στηρίζει τους φοιτητές που έχουν ανάγκη με ισχυρή κρατική φοιτητική μέριμνα μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες του κράτους και των πανεπιστημίων;».