You are here

Σφοδρή αντίδραση στον «εκβιασμό» ΥΠΕΡΓ για το 12%

16/10/2024 13:52

Την αντίδραση της ΣΕΚ πυροδότησαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, σε σχέση με την ρύθμιση της ελάφρυνσης της αναλογιστικής μείωσης του 12% για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η αναφορά έγινε χθες, Τρίτη, στο πλαίσιο της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας. Το θέμα της αναλογιστικής μείωσης στις συντάξεις απασχολεί εδώ και καιρό χωρίς να έχει ακόμη βρεθεί η χρυσή τομή.

Ο ΥΠΕΡΓ ανέφερε ότι εάν στην ουσία δεν υπάρξει κατάληξη με κοινή απόφαση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, τότε το ζήτημα θα ρυθμιστεί στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που αναμένεται να λάβει έγκριση από την Ολομέλεια το 2026.

Μετάθεση ευθυνών και πολιτική εντυπώσεων

Σε ανακοίνωση της η ΣΕΚ σήμερα, καλεί τον ΥΠΕΡΓ «να σταματήσει να μεταθέτει τις ευθύνες του σε άλλους», υποδεικνύοντας ότι «η συνεχιζόμενη πολιτική εντυπώσεων βλάπτει τον κοινωνικό διάλογο και προσβάλλει τους κοινωνικούς εταίρους».

Η συντεχνία εκφράζει ακόμη την έντονη δυσαρέσκεια της για τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος, όπως λέει «για ακόμη μια φορά, αντί να αποδεχθεί τις σημαντικές αδυναμίες και στρεβλώσεις που περιέχονται στην τελευταία πρόταση του για ρύθμιση της αναλογιστικής μείωσης του 12%,  προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν διαφωνήσει, σε μια προσπάθεια να καλύψουν το σύνολο των επηρεαζόμενων συνταξιούχων».

«Διερωτόμαστε πραγματικά μήπως με την τακτική του ο Υπουργός επιδιώκει να μετακυλήσει το όποιο πολιτικό κόστος της ρύθμισης του 12% στο συνδικαλιστικό κίνημα», παρατηρεί η ΣΕΚ.

Παράλληλα, σημειώνει πως, το ποσό των €100 εκατ. που κατ’ επανάληψη αναφέρθηκε ο ΥΠΕΡΓ είναι παραπλανητικό καθώς δεν διασυνδέεται με την πρόταση που έχει καταθέσει η ΣΕΚ.

Η ΣΕΚ, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «είχε και συνεχίζει να έχει μια ξεκάθαρη θέση αρχής, πως, η οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να στηρίζεται στους άξονες της δικαιοσύνης και της καθολικότητας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και τη διατήρηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 65ο έτος».

Την ίδια ώρα η συντεχνία επαναλαμβάνει εκ νέου πως, η πρόταση που κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο ο υπουργός βρίσκεται έξω από το πλαίσιο αυτό και σε αντίθεση με σημαντικές κοινωνικές διαστάσεις και αξίες που συνδέονται με τη φιλοσοφία του ΤΚΑ, όπως η καθολικότητα, η αναλογικότητα, η αλληλεγγύη και η ανταποδοτικότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η πρόταση του υπουργού, δυστυχώς, παρατηρεί, παραβιάζει αυτές τις αρχές αφού καλύπτει μόνο τρεις στους δέκα επηρεαζόμενους συνταξιούχους, δημιουργεί σαφείς έμφυλες διακρίσεις γιατί δεν λαμβάνει υπόψη τις πιστώσεις για μητρότητα και για τέκνα, και δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων.

«Το γεγονός αυτό, παραμονή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, μας ανησυχεί ιδιαίτερα αφού βασική της αρχή πρέπει να είναι η εξάλειψη των ανισοτήτων, η αναλογικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη», τονίζει η ΣΕΚ.

Η συντεχνία τονίζει πρόσθετα την ετοιμότητα της να συμβάλλει σε μια καθολική και δικαιότερη ρύθμιση του 12%, και υπενθυμίζει την πρόταση που υπέβαλε από τον Ιανουάριο του 2024, «για μια πιο ισορροπημένη και σταδιακή αποκατάσταση του 12% η οποία σαφώς και θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ».

Μ.Κ.