Στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τέθηκε η στρέβλωση που προκύπτει από τη διάκριση σε βάρος των εργαζομένων οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι επιδόματος ασθενείας και ανεργίας, λόγω του ότι επιλέγουν να μη συνταξιοδοτηθούν, εφόσον συμπληρώσουν το 63ο έτος της ηλικίας τους.
Σημειώνεται ότι το δικαίωμα πρόσβασης στα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας στα πρόσωπα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας τους, αλλά δεν έχουν λάβει θεσμοθετημένη σύνταξη, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής τον περασμένο Απρίλιο. Το θέμα παραμένει ανοικτό όμως, μετά από αναπομπή των σχετικών νόμων από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Γραμματέας της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου αφού χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να αναπέμψει τους νόμους παράλογη, την κάλεσε να τη ρυθμίσει τάχιστα, καθώς παρουσιάζεται τεράστιο πρόβλημα σε διάφορους κλάδους, όπως οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή και οικοδομική βιομηχανία.
Από την πλευρά του ο Πανίκος Αργυρίδης Γενικός Οργανωτικός της ΣΕΚ ανέφερε ότι μετά από επιφυλάξεις του υπουργείου Εργασίας για κατάχρηση, τα δύο επιδόματα ανεργίας και ασθενείας διαχωρίστηκαν, προσθέτοντας ότι για το ανεργιακό επίδομα ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία για να διαπιστωθεί το κατά πόσο επηρεάζεται το ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο κ. Αργυρίδης είπε ότι στηρίζουν τη συνέχιση του διαλόγου είτε σε επίπεδο εργατικού συμβουλίου είτε Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να μελετηθούν περαιτέρω τα στοιχεία και να ληφθούν αποφάσεις.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Στέλιος Χριστοδούλου αφού ανέφερε ότι το θέμα είναι χιλιοειπωμένο, είπε ότι ή θα πρέπει να αναμένουν να ξεκαθαρίσει το ζήτημα από πλευράς νομικής Υπηρεσίας ή θα πρέπει να επανέλθει και να ψηφιστεί όπως κατατέθηκε παλαιότερα από την κυβέρνηση και μετά να προχωρήσουν σε τυχόν τροποποιήσεις και βελτιώσεις.
Από πλευράς ΟΕΒ ο κ. Χατζηκαλλής είπε ότι το θέμα θα πρέπει να ρυθμιστεί αλλά θα πρέπει να αναμένουν τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ δήλωσε ότι είναι ανοιχτοί στο διάλογο εάν υπάρχει άλλη πρόταση επίλυσης του προβλήματος.
Σημειώνεται ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία όσοι συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους χρεώνονται με πέναλτι 12%, ενώ όσοι παραμένουν χάνουν το δικαίωμα για πρόσβαση στα επιδόματα ασθενείας και ανεργίας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Φάνος Κουρουφέξης δήλωσε ότι θα πρέπει να αναμένουν την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας και μετά να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.