You are here

Έλεγχος δημοσίων για μπίζνες με ιδιώτες

12/05/2022 07:33

Το θέμα της εξασφάλισης άδειας από τους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα για τη συμμετοχή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ως μέτοχοι, διευθυντές και γραμματείς, απασχόλησε χθες την Κοινοβουλευτική Επιτροπής Θεσμών.

Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ελάχιστοι προχώρησαν σε ενημέρωση της ότι προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Παναγιώτα Κρητικού – Δημάρχου είπε ότι όσον αφορά τη δημόσια υπηρεσία, έτυχαν ενημέρωσης από τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης και το υφυπουργείο Τουρισμού, πως προέβησαν ή προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών, ενημέρωσε πως ο γενικός διευθυντής του απέστειλε εγκύκλιο στις 7 Μαΐου του 2021, σε όλα τα υπουργεία και τμήματα του δημοσίου τομέα, για υπενθύμιση της υποχρέωσης που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και λειτουργοί για εξασφάλιση της σχετικής άδειας που προνοείται από τη νομοθεσία.Σημειώνεται ότι βάσει του άρθρου 65 του νόμου περί Δημόσιας Υπηρεσίας, δεν επιτρέπεται σε δημόσιο υπάλληλο να ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα πέραν της εργασίας του στη Δημόσια Υπηρεσία.

Όσον αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανέφερε ότι έτυχαν ενημέρωσης ότι προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες προς διερεύνηση και άμεση διευθέτηση του θέματος από τη ΡΑΕΚ, Κεντρική Τράπεζα, ΑΗΚ και ΟΚΥΠΥ, από το Συμβούλιο Εγγραφής Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων και το δήμο Αγίας Νάπας ότι οι υπάλληλοι τους προέβησαν ή θα προβούν σε ενέργειες για αποξένωση των μετοχών και από το συμβούλιο Αποχετεύσεως Λάρνακας ότι διορίστηκε ερευνών λειτουργός για ενδεχόμενο πειθαρχικών παραπτωμάτων, αλλά και από τους δήμους Πόλης Χρυσοχούς και Τσερίου ότι εξασφαλίστηκε η σχετική άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημέρωσε τον περασμένο Νοέμβριο την Επιτροπή, για τα αποτελέσματα ελέγχου της, στη βάση στοιχείων που εξασφαλίστηκαν τον Αύγουστο του 2020, για μεγάλο αριθμό εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα (πέραν των 1900), οι οποίοι κατέχουν μετοχές σε μία ή περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες καθώς και για εκατοντάδες άλλους που είναι διευθυντές ή γραμματείς (πέραν των 900) σε ιδιωτικές εταιρείες.

Επίσης η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημέρωσε την Επιτροπή στις αρχές Απριλίου για τα αποτελέσματα της έρευνας της στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που διενέργησε μετά από υπόδειξη της Επιτροπής, όπου διαπιστώθηκε πως στους 71 οργανισμούς από το σύνολο των 84 (8,590 εργαζόμενοι) εντοπίστηκαν 535 περιπτώσεις υπαλλήλων που κατέχουν μετοχές σε ιδιωτικές εταιρείες, 321 περιπτώσεις που κατέχουν θέση διευθυντή, 301 περιπτώσεις κατέχουν θέση γραμματέα, ενώ κάποιοι κατέχουν συγχρόνως μετοχές ή και θέση διευθυντή ή γραμματέα.

Όσον αφορά τους υπολοίπους οργανισμούς η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε ενημερώσει την επιτροπή ότι σε 8 οργανισμούς (494 υπάλληλοι) δεν υπάρχει πρόνοια ή κανονισμοί για τη συμμετοχή των εργαζόμενων σε ιδιωτικές εταιρείες και για τους άλλους 5 οργανισμούς ότι δεν δόθηκαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν.

Η εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είχε πληροφορήσει την Επιτροπή, ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών δεν εξασφάλισε τη σχετική άδεια που προνοείται από τη νομοθεσία.

Ανέφερε επίσης ότι η υπηρεσία της είχε εισηγηθεί αρχικά να ληφθούν άμεσες ενέργειες, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και τους επικεφαλής ανεξάρτητων υπηρεσιών, για πλήρη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία.

Στην συνέχεια είπε, ότι καθ’ υπόδειξη της Επιτροπής Θεσμών τον περασμένο Νοέμβριο πως στάλθηκαν ξεχωριστές επιστολές προς όλους τους γενικούς διευθυντές και αρμόδιους φορείς τα αποτελέσματα του ελέγχου για τις δικές τους ενέργειες, στο πλαίσιο της νομοθεσίας.

ΥΠΟΙΚ: Κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων

Λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής δήλωσε ότι μετά την αποστολή της εγκυκλίου αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αιτήσεις για άδεια. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ενώ για την περίοδο 2010 -2020 δόθηκαν συνολικά 125 εγκρίσεις, για την περίοδο 2021-2022 δόθηκαν συνολικά 50 εγκρίσεις.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των αιτήσεων που απορρίφθηκαν είπε ότι ανέρχονται σε πέντε και ότι κάποιες άλλες απορρίφθηκαν μερικώς, καθώς όπως διευκρίνισε είχε ζητηθεί η άδεια τόσο για μετοχές, όσο και συμμετοχή στη διοίκηση, με τη σχετική άδεια να δίδεται κυρίως για μετοχές.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους σε πυροσβεστική και αστυνομία για τους οποίους δεν υπάρχει πρόνοια στη νομοθεσία, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι βρίσκεται σχετικό νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Περαιτέρω ενημέρωσε την Επιτροπή ότι στις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, σημειώνοντας ότι αυτό είναι υποχρέωση του κάθε υπουργείου για τους υπαλλήλους του.

Σημείωσε ότι μετά την αποστολή της εγκυκλίου από το υπουργείο Οικονομικών, τα υπουργεία ενημέρωσαν για διενέργεια εσωτερικής έρευνας.

Κανένας έλεγχος από Έφορο Εταιρειών

Από την πλευρά της η λειτουργός του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών Ελένη Κοντού, εξήγησε ότι για την εγγραφή εταιρειών ή για αλλαγές στη διοίκηση τους υποβάλλονται σχετικά έγγραφα. Πρόσθεσε ότι στο ενδεχόμενο που στα έγγραφα αυτά διαπιστώνεται ότι αξιωματούχοι ή μέτοχοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι ζητείται η σχετική άδεια.

Σημείωσε ότι δεν διερευνάται εάν δεν δηλωθεί ότι στη μετοχική ή διοικητική σύνθεση των εταιρειών συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, προχωρώντας στην αποδοχή ότι ίσως γι’ αυτό και να διαπιστώθηκε και τόσο μεγάλος αριθμός υπαλλήλων του δημοσίου και ευρύτερα του δημοσίου τομέα στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που είναι μέτοχοι, ή διευθυντές και γραμματείς σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Δημητρίου για τις ενέργειες που προβαίνουν στο ενδεχόμενο που δεχθούν καταγγελίες για υπαλλήλους του δημοσίου που είναι παράλληλα και μέτοχοι ή διπλοθεσίτες σε ιδιωτικές εταιρείες είπε ότι αποστέλλεται επιστολή με συστάσεις του Εφόρου Εταιρειών για συμμόρφωση. Απαντώντας επίσης σε άλλη ερώτηση είπε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν κινηθεί νομικά κατά των περιπτώσεων αυτών.

ΕΔΥ: Ποινική δίωξη σε μία περίπτωση

Εκ μέρους της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) αναφέρθηκε στην Επιτροπή, ότι τα τελευταία δέκα χρόνια παραπέμφθηκαν ενώπιον τους μόλις πέντε υποθέσεις, στις οποίες επιβλήθηκαν χρηματική ποινή, υποβάθμιση σε κατώτερη θέση, επίπληξη και γραπτές συστάσεις.

Δήλωσε επίσης ότι από αυτές τις υποθέσεις μόλις μία κατέληξε στα δικαστήρια. Πρόσθεσε ότι η μία περίπτωση αφορούσε πρόσωπο που ήταν μέτοχος σε εταιρεία πριν το διορισμό του στο δημόσιο και συνέχισε να είναι και άλλη περίπτωση σε δημόσιο υπάλληλο που παράλληλα ήταν και υπάλληλος σε εταιρεία της συζύγου του. Δήλωσε επίσης ότι από αυτές τις υποθέσεις μόλις μία κατέληξε στα δικαστήρια.

Επίπληξη και χρηματική ποινή επέβαλε και η εκπαιδευτική υπηρεσία σε περίπου δέκα περιπτώσεις που εντοπίσθηκαν να παρανομούν, επίσης την τελευταία δεκαετία.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ζήτησε την περαιτέρω ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, στο κατά πόσον προκύπτουν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, πιθανής διαπλοκής και διαφθοράς, καθώς και ψευδείς δηλώσεις ως προς την ιδιότητα τους στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, στις εκατοντάδες περιπτώσεις υπαλλήλων του δημόσιου και τους ευρύτερου τομέα, οι οποίοι χωρίς άδεια είναι μέτοχοι ή παράλληλα κατέχουν διευθυντικές θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες.

Της Ελένης Χαραλάμπους