You are here

Συνολικά 140 χιλ. εταιρείες στο μητρώο δικαιούχων

12/03/2024 14:23

Περίπου 140 χιλ. εταιρείες έχουν καταχωρήσει τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων στο Μητρώο του Έφορου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΤΕΕΔΙ), δύο εβδομάδες περίπου πριν λήξει η παράταση των δύο μηνών, που έδωσε η κυβέρνηση για την ρύθμιση του ζητήματος, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι εταιρείες με βαρύτατα πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου, είχε δοθεί παράταση μέχρι 31 Μαρτίου για την καταχώρηση των πραγματικών δικαιούχων εταιρειών στο ηλεκτρονικό μητρώο του τμήματος εφόρου εταιρειών.

Ο υπουργός είχε προχωρήσει σε παραδοχές ότι έγιναν λάθη και υπήρξαν αδυναμίες κατά την επικαιροποίηση του Μητρώου, στο πλαίσιο της οποίας περίπου 200 χιλ. εταιρείες, όφειλαν να καταχωρήσουν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 τα στοιχεία που αφορούν τους πραγματικούς τους δικαιούχους, δηλαδή των φυσικών προσώπων που έχουν το τελικό ιδιοκτησιακό καθεστώς ή τον τελικό τους έλεγχο.

Παράλληλα, ο υπουργός είχε παραδεχθεί ότι η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας ήταν στο αυστηρότερο στάδιο, με ισοπεδωτική προσέγγιση, καθώς και πως η ενδιάμεση πλατφόρμα για την καταχώρηση των πραγματικών δικαιούχων δεν ήταν η καλύτερη λύση από πλευράς του Υπουργείου.

Μιλώντας σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία συνέχισε τη συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες αναφορικά με τον τρόπο υποβολής των στοιχείων των τελικών δικαιούχων (UBO), ο λειτουργός Α’ του Εφόρου Εταιρειών Στέλιος Σκουφάρης ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταχωρήσει τα στοιχεία τους περίπου 140,133 εταιρείες, από το σύνολο των 230 χιλ.

Ο κ. Σκουφάρης τόνισε ότι οι ενεργές εταιρείες υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 180 χιλ.

Ταυτόχρονα, περίπου 70 χιλ. εταιρείες είναι σε διαδικασία διαγραφής, αλλά για διάφορους λόγους δεν προχωρεί η διαδικασία.

Επεσήμανε ότι με βάση τους αριθμούς έχει συμμορφωθεί ένα μεγάλο ποσοστό των εταιρειών, ενώ σημείωσε ότι στο τέλος του μήνα, λήγει η ημερομηνία καταχώρησης των στοιχείων και πως από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει η επιβολή προστίμων.

Εξακολουθούν να εντοπίζουν προβλήματα

Βουλευτές μιλώντας ενώπιον της επιτροπής μετέφεραν πληροφορίες ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί διευθυντές εταιρειών αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τους τελικούς δικαιούχους που είτε είναι Ρώσοι, είτε Ουκρανοί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η διαγραφή τους.  

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε υπάρχει μια υπέρμετρη γραφειοκρατία και δεν υπάρχει πλήρης ψηφιοποίηση του εφόρου.

Τόνισε ότι θα πρέπει να καταργηθεί η αχρείαστη γραφειοκρατία και αναφέρθηκε σε ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η κοινοβουλευτική επιτροπή προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους κάλεσε τον έφορο εταιρειών να καταθέσει σχετικές προτάσεις, ενώ υπέδειξε ότι περίπου 20 χιλ. εταιρείες δεν υπέβαλαν ακόμη στοιχεία και κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα.

Επεσήμανε ακόμα, ότι μεγάλη μερίδα από τις 70 χιλ. εταιρείες που επιχειρούν να διαγραφούν, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με οφειλές, είτε στο δημόσιο, είτε σε τράπεζες, γι’ αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα από τον Έφορο Εταιρειών θα κλείσουν πολλές εταιρείες και θα υπάρξουν συνέπειες πρώτα και κύρια στη φήμη της Κύπρου και ακολούθως στην οικονομία.

Της Ελένης Χαραλάμπους