Την διενέργεια έρευνας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και για το έργο της της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, γνωστού ως Great Sea Interconnector (GSI), πέραν του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό, εισηγείται ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, βουλευτής ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης.
Σε δηλώσεις αναφορικά με τον προγραμματισμό έκτακτης συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας την ερχόμενη Τρίτη, εν μέσω των θερινών διακοπών, ώστε να τεθούν στο μικροσκόπιο τα τεκταινόμενα σχετικά με τα δύο μεγαλεπήβολα ενεργειακά έργα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πέραν του μισού δισ. ευρώ, στο οποίο θα πρέπει να τεθούν οι ασφαλιστικές δικλίδες ότι δεν θα έχει παρόμοια κατάληξη με αυτή του τερματικού.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κινέζικη κοινοπραξία εταιρειών ανακοίνωσε την μονομερή απόφασή της να αποχωρήσει από το έργο του τερματικού, ενώ αμφίβολο είναι ακόμα εάν προτίθεται να παραδώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία την πλωτή μονάδα «Προμηθέας» που βρίσκεται στην Σαγκάη, ή αν θα χρειαστεί η Δημοκρατία να προβεί σε ενοικίαση άλλης πλωτής μονάδας, μέχρι να τελεσφορήσει η διαδικασία διαιτησίας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δικαστήριο του Λονδίνου.
Όσον αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου οι εξελίξεις αναμένονται σε δύο μέτωπα.
Από τη μία αναμένεται να διαφανεί εάν η ΡΑΕΚ θα αναθεωρήσει την απόφαση της να απορρίψει την πρόταση του φορέα υλοποίησης του έργου ΑΔΜΗΕ, για χρέωση από τώρα των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, με ένα ειδικό τέλος επί της κατανάλωσης, ώστε να ανακτά τα έξοδα του.
Από την άλλη, αναμένεται η τελική απόφαση της κυβέρνησης για την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας υλοποίησης του έργου, με ποσό €100 εκατομμυρίων.
Ανεξάρτητη έρευνα για συμπεράσματα και ευθύνες
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, ότι σκοπός της έκτακτης συνεδρίας είναι η ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector.
Ξεκαθάρισε ότι η έκτακτη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής δεν προγραμματίσθηκε με αφορμή την χθεσινή πληροφόρηση ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα με την υποψία απάτης στις προσφορές, κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ και διαφθοράς, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί πίσω ποσό ύψους €101 εκατ., που έλαβε ήδη η Δημοκρατία από τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).
«Πρέπει να υπάρξει μια ανεξάρτητη έρευνα, προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα και να αποδοθούν οι ευθύνες», ανέφερε σχετικά με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ενώ επεσήμανε ότι ο στόχος της συνεδρίας είναι να εξεταστεί η πορεία και κατάληξη των δύο ενεργειακών έργων που μπήκαν σε περιπέτειες, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός για την υλοποίηση τους.
Κληθείς να απαντήσει στο τι έχει να προσφέρει η Βουλή στην συγκεκριμένη φάση των έργων, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι θέλουν να ενημερωθούν, καθώς άλλα τους λέχθηκαν αναφορικά με το τερματικό και άλλη είναι η κατάληξη. Ανέφερε ότι θα ζητηθεί επίσης ενημέρωση για τα σενάρια στα οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση για το έργο, καθώς είναι ζωτικής σημασίας η ολοκλήρωση του, όπως τόνισε
Όσον αφορά το έργο του καλωδίου, είπε ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να τους δοθεί η μελέτη του ΑΔΜΗΕ που διενεργήθηκε προς τεκμηρίωση των απαιτήσεών του απέναντι στην κυβέρνηση και την ΡΑΕΚ, χωρίς ωστόσο να την έχουν λάβει μέχρι σήμερα.
Επανέλαβε τοποθέτηση του ότι ασκούνται πιέσεις στην ΡΑΕΚ για να αλλάξει την απόφαση της για απόρριψη των αιτημάτων του ΑΔΜΗΕ και κατάθεσε την θέση ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα πρέπει να προβεί σε έρευνα και για το συγκεκριμένο έργο, καθώς αφορά χρηματοδότηση πέραν του μισού δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ευθύνες στα της διαχείρισης έργων
«Στα της διαχείρισης σήμερα, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και θα πρέπει το βάρος να μην μετακαλείται στους καταναλωτές», τόνισε, σχολιάζοντας τον ισχυρισμό ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου τάσσεται υπέρ του έργου διασύνδεσης ασκώντας πιέσεις στην ΡΑΕΚ.
Πρόσθεσε ότι στόχος της Βουλής είναι η πρόληψη έναντι λανθασμένων επενδύσεων, οι οποίες τροχοδρομούνται και από πλευράς της παρούσας κυβέρνησης.
Δήλωσε ότι σε όποια συμφωνία γίνει, οι εργολάβοι των δύο έργων θα πρέπει να δεσμευθούν όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους και τα κονδύλια που θα απαιτηθούν, ώστε να υπάρξει κατανομή του ρίσκου και της αβεβαιότητας.
Τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός και μελέτη για την υλοποίηση των έργων.
Σημειώνεται ότι στην έκτακτη συνεδρία της επιτροπής ενέργειας, έχει κληθεί να παραστεί ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.
Κλήθηκαν επίσης να συμμετέχουν μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, τα μέλη της Ανώτερης Διοίκησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) και της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ).