Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη για την Δημοκρατία, από την ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δηλώνει ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, την ώρα που κόμματα εκφράζουν επιφυλάξεις για πρόνοιες της προτεινόμενης νομοθεσίας.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Υφυπουργείου, ο κ. Ιωάννου είπε ότι στόχος είναι η χάραξη και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Πρόσθεσε ότι με την θέσπιση της σχετικής νομοθεσία θα τεθούν κάτω από ένα ενιαίο φορέα όλα τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες, που έχουν την ευθύνη για τη μετανάστευση και το άσυλο υπό την ομπρέλα ενός Υφυπουργείου.
Σημείωσε ότι εκτός θα βρίσκεται η Αστυνομία, για συνταγματικούς λόγους, η οποία ωστόσο θα συνεργάζεται με το υφυπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Πρόσθεσε ότι το Υφυπουργείο θα υπογράφει μνημόνια συναντίληψης ή συνεργασίας με το Υφυπουργείο Πρόνοιας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία και άλλους δημόσιους φορείς.
Ανέφερε ότι η ίδρυση του υφυπουργείου Μετανάστευσης αναμένεται ότι θα συμβάλει στην αποτροπή των παράτυπων ροών και πάταξη των δικτύων των διακινητών προσώπων, καθώς και στην εφαρμογή και υλοποίηση αποτελεσματικών διαδικασιών επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών που απώλεσαν το δικαίωμα παραμονής τους στην Κύπρο.
Επίσης, αναμένεται να συμβάλει στην επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τις αιτήσεις ασύλου, στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας, στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας και στην προώθηση πολιτικής για ασυνόδευτα ανήλικα.
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε περαιτέρω, ότι οι αφίξεις μεταναστών στην Κύπρο μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες κατά 50%, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι επιστροφές μεταναστών στις χώρες τους.
Παρατηρήσεις σχετικά με τις πρόνοιες για στελέχωση του Υφυπουργείου διατυπώθηκαν από πλευράς συνδικαλιστικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ υπογράμμισε την ανάγκη να στελεχωθεί το νέο Υφυπουργείο με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, σημειώνοντας ότι σήμερα στην Υπηρεσία Ασύλου, η οποία θα μεταφερθεί στο Υφυπουργείο, εργάζονται κατά πλειοψηφία άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ο εκπρόσωπος του κλάδου, πρόσθεσε ότι δε θεωρούν σωστό να αποδυναμωθεί μία υπηρεσία για να δημιουργηθεί το Υφυπουργείο.
Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Ισότητα της Αστυνομίας Νίκος Λοϊζίδης, έκανε λόγο για ασάφειες και κενά στο νομοσχέδιο, όσον αφορά τα θέματα στελέχωσης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, πάντως, ο κ. Λοϊζίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε από τους βουλευτές η αξία της μόνιμης παρουσίας της αστυνομίας στο Υφυπουργείο, όπως είπε. Σε ερώτηση κατά πόσο η συντεχνία αντιτίθεται στην πρόταση αυτή, ο ίδιος πρότεινε να διπλασιαστεί ο αριθμός των προσλήψεων, για να μπορεί να υπάρχει μόνιμο προσωπικό της Αστυνομίας στο Υφυπουργείο.
Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζει η πτυχή της ένταξης των μεταναστών, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν και γκρίζες ζώνες για τον ρόλο της Αστυνομίας. Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει προβληματισμός για τον τρόπο λειτουργίας των υφυπουργείων , οι οποίες εκφράζονται εδώ και χρόνια, όπως είπε, σχεδόν από το σύνολο των μελών του Κοινοβουλίου.
«Επειδή κατά διαστήματα έχει γίνει επίκληση γνωματεύσεων της Νομικής Υπηρεσίας εμείς ζητήσαμε σήμερα να κατατεθούν αυτές οι γνωματεύσεις, διότι η αμιγώς νομική μας άποψη είναι ότι με τον τρόπο που εφαρμόζονται οι ξεχωριστές νομοθεσίες για τα Υφυπουργεία, με τον τρόπο που δρουν οι αρμόδιοι και συναρμόδιοι Υφυπουργοί, δεν τηρείται ούτε το γράμμα ούτε το πνεύμα του νόμου, αλλά πόσω μάλλον το ίδιο το γράμμα του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.
Προβληματισμό αναφορικά με θέματα δομής, ένταξης υπηρεσιών κάτω από το Υφυπουργείο και τα μνημόνια συναντίληψης εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, ο οποίος και δήλωσε ότι θα αναμένουν την κατ’ άρθρο συζήτηση για να τοποθετηθούν.
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει συζητηθούν και να διευκρινιστούν έχοντας κατά νου ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης διαφέρει κατά πολύ με τις αρμοδιότητες άλλων Υφυπουργείων, λόγω της ζεύξης των διαφόρων τμημάτων, είτε λόγω της ευαισθησίας, είτε λόγω της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των δράσεων μας».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η ίδρυση του Υφυπουργείου θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο είναι από τα σημαντικότερα της χώρας.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι η ίδρυση του υφυπουργείου θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πρόκειται να αναλάβει το Υφυπουργείο το ΕΛΑΜ, απάντησε ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις, αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πολλά από όσα εφαρμόστηκαν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ήταν θέσεις του ΕΛΑΜ.
Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, υπογράμμισε κατά τη συνεδρίαση το ζήτημα της στελέχωσης της υπηρεσία ασύλου κυρίως με προσωπικό αορίστου και ορισμένου χρόνου, ενώ το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης του Υφυπουργείου έθεσε στη συνεδρίαση και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.