You are here

Παραδέχονται αδυναμία επιμήκυνσης τουριστικής περιόδου

07/10/2024 14:25

Τη διαχρονική αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, πέραν της χρονικής περιόδου Μαΐου –Οκτωβρίου, παραδέχεται το υφυπουργείο Τουρισμού.

Η εν λόγω αδυναμία μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη παθογένεια που διαπιστώνεται στον τομέα τουρισμού στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του υφυπουργείου Τουρισμού για την χρονική περίοδο 2025 – 2027, η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας έφτασε στο 12,9% το 2023, ενώ επέφερε έσοδα €2,99 δισ., στα οποία δεν περιλαμβάνονται στα έσοδα από τον εγχώριο τουρισμό.

Εντούτοις, εκτιμάται πως ο τομέας αντιμετωπίζει συγκεκριμένες πολυετείς παθογένειες, οι οποίες όπως τονίζεται, πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεγιστοποίηση της απόδοσης της τουριστικής βιομηχανίας, προς όφελος της κυπριακής οικονομίας.

Όπως σημειώνεται, οι παθογένειες πηγάζουν κυρίως από το γεγονός ότι το τουριστικό προϊόν της χώρας εδραζόταν για πολλά χρόνια, σχεδόν αποκλειστικά, στο ομόκεντρο δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα».

Επίσης, εκτιμάται πως θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, καθώς επίσης βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστικών προορισμών και υποδομών σε όλους.

Εμπλουτισμός, αναβάθμιση, προβολή

Το υφυπουργείο έχει καθορίσει ως βασικούς στόχους, προς αντιμετώπιση των πιο πάνω, τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, καθώς επίσης την προβολή του.

Για την επίτευξη των στόχων, το υφυπουργείο Τουρισμού εκπόνησε και υλοποιεί την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030, που αφορά τη χρονική περίοδο από το 2020 μέχρι το 2030, η οποία ενώ υλοποιείται, ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η επικαιροποίησή της, καθώς και η επέκταση της περιόδου ισχύος της μέχρι το 2035.

Το υφυπουργείο σημειώνει ότι επιδιώκει, επίσης, τη βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου, με χώρες από τις οποίες υπάρχουν δυνατότητες για προσέλκυση τουριστών.

Στο ίδιο πλαίσιο ενεργειών εντάσσεται και η προσπάθεια για απλοποίηση και συντόμευση της διαδικασίας εξασφάλισης θεώρησης εισόδου στην Κύπρο από χώρες από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψουν σημαντικές αφίξεις τουριστών.

Με απώτερο στόχο την άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας, γίνεται επίσης προσπάθεια για διεύρυνση των τουριστικών αφίξεων τη χειμερινή τουριστική περίοδο, μέσω σχεδίων δράσης για προσέλκυση τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων.

Στο ίδιο πλαίσιο προσπαθειών, εντάσσεται και η προώθηση έργων τουριστικής υποδομής περιλαμβανομένων νέων μαρίνων και γκολφ.

Δράσεις για επίτευξη των στόχων

Για την επίτευξη του στόχου του εμπλουτισμού και της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τέσσερις σχετικές δραστηριότητες ως εξής:

-Αναβάθμιση και εμπλουτισμός υποδομών και υπηρεσιών.

-Διασφάλιση ποιότητας και βελτίωση/εκσυγχρονισμός του κανονιστικού πλαισίου που ρυθμίζει τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων.

-Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης. Αφορά την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, που στελεχώνει τις τουριστικές επιχειρήσεις και φορείς, και περιλαμβάνει δράσεις που αποσκοπούν:

-Εποπτεία και παρακολούθηση έργων ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά τον στόχο της προβολής του τουριστικού προϊόντος, προβλέπονται δύο δράσεις, που αφορούν:

- Γενική προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

-Προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού.

Επικαιροποιείται η εθνική στρατηγική

Σε σχέση με την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, το υφυπουργείο σημειώνει ότι κρίθηκε σκόπιμη προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι σύγχρονες τάσεις και ανάγκες της διεθνούς τουριστικής αγοράς, σύμφωνα με το υφυπουργείο.

Όπως καταγράφεται, η επικαιροποιημένη Στρατηγική βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.

Στον προϋπολογισμό του 2025 περιλαμβάνεται ποσό €30.000 που θα καλύψει το κόστος υπηρεσιών για την υλοποίηση των όρων που καθορίστηκαν στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030 (ΕΣΤ), καθώς και για την αναθεώρηση, όπως σημειώνεται.

Της Μαρίας Χαμπή