Σε νέα επίπεδα ρεκόρ σκαρφαλώνει ο πληθωρισμός στην Κύπρο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι τον Απρίλιο άγγιξε το 8,6% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα, ενισχύοντας τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών που αποδυναμώνεται εδώ και μήνες.
Για κάθε €1.000 οι πολίτες βλέπουν την αγοραστική αξία των εισοδημάτων τους να μειώνεται πλέον κατά €86.
Ο πληθωρισμός τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό φτάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Κύπρο αυξήθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τον Νοέμβριο, ενώ πριν από ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2021, βρισκόταν μόλις στο 1,2%
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, τον Μάρτιο ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο φτάνοντας στο 7,13%, από 6,6% το Φεβρουάριο του 2022.
Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στον ηλεκτρισμό, στα πετρελαιοειδή και στα γεωργικά προϊόντα, τομείς οι οποίοι επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ανοδική πορεία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, με αναλυτές και οικονομολόγους να αναφέρονται στο φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, (ψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης) που μπορεί να επιφέρει περαιτέρω αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες περιλαμβανομένης της Κύπρου.
Ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού εξέφρασαν πρόσφατα και οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης στο πλαίσιο συνεδρίας του Eurogroup, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, το τελευταίο διάστημα, έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα το φαινόμενο ως την μεγαλύτερη ανησυχία και τον κυριότερο κίνδυνο που προκύπτει για την κυπριακή οικονομία.
Προς αντιμετώπιση των αυξήσεων, εμπλεκόμενοι φορείς όπως ο σύνδεσμος καταναλωτών προτείνουν την επιβολή πλαφόν, κυρίως στην ενέργεια (ηλεκτρισμό).
Στην πιο πρόσφατη παρέμβασή του ο σύνδεσμος προτείνει πλαφόν στο ρεύμα και παγοποίηση της αύξησης, που αναμένεται να κυμανθεί στο 16% στους επόμενους λογαριασμούς της ΑΗΚ, μέχρι οι καταναλωτές να είναι σε θέση να καταβάλουν το κόστος.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου Μάριος Δρουσιώτης, αναφέρθηκε μάλιστα σε προηγούμενο, όταν η ΡΑΕΚ έδωσε άδεια στην ΑΗΚ να προχωρήσει σε μείωση 65% στις υπηρεσίες χρήσης δικτύου της ΑΗΚ για 3 μήνες, με την απόφαση να ορίζει ότι η ανάκτηση των χαμένων εσόδων δεν θα γινόταν την παρούσα ή την επόμενη περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο υπέδειξε, «κανείς δεν έχει να χάσει, πρόκειται για ένα δάνειο προς τους καταναλωτές και τα έσοδα από το πλαφόν θα ανακτηθούν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και το εισόδημα του καταναλωτή».
Ωστόσο, το υπουργείο Εμπορίου έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι οι μέχρι στιγμής αυξήσεις κρίνονται δικαιολογημένες, διαμηνύοντας ότι το πλαφόν αποτελεί το έσχατο μέτρο ελέγχου των τιμών.