You are here

Καθηγητής ΤΕΠΑΚ καταγγέλλει Α. Θεμιστοκλέους για απρεπή συμπεριφορά

24/01/2024 12:32

Για αντιδεοντολογική και απρεπή συμπεριφορά καταγγέλλει τον ανεξάρτητο βουλευτή, Αντρέα Θεμιστοκλέους, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Αντώνης Θεοχάρους, ζητώντας να εξετασθεί το θέμα συμπεριφοράς του εν λόγω βουλευτή.

Παράλληλα, ενημερώνει ότι παρόλο που ο κ. Θεμιστοκλέους χαίρει βουλευτικής ασυλίας, ο ίδιος προτίθεται να προχωρήσει σε λήψη δικαστικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον πρόεδρο και τα μέλη κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, αναφέρει ότι κατά την συνεδρία της επιτροπής την προηγούμενη Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, δέχθηκε φραστική επίθεση από τον βουλευτή Αντρέα Θεμιστοκλέους σε δύο περιπτώσεις.

Πρώτη φορά όταν του δόθηκε ο λόγος από τον πρόεδρο της Επιτροπής για να τοποθετηθεί ενώπιον της επιτροπής, όσον αφορά τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση πόρων του ΤΕΠΑΚ και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του ελέγχοντος λειτουργού προϋπολογισμού.

Και την δεύτερη, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του κ. Θεμιστοκλέους, όπου αναφέρθηκε προς το πρόσωπο του υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα έπρεπε να σαπίζω στη φυλακή», και ότι «έγινα καρφί για να γλυτώσω», καθώς και ότι «έχω κάνει πλαστογραφία, ψευδείς παραστάσεις και καταδολίευση» αναφερόμενος σε εκκρεμούσα δικαστική διαδικασία.

Προσθέτει επίσης ότι του καταλόγισε ότι έγινε μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση για να γλυτώσει τη φυλακή, κάτι που όπως υποστηρίζει δεν ισχύει.

Ο κ. Θεοχάρους αναφέρει ότι η στάση και συμπεριφορά του βουλευτή, πέραν από αντιδεοντολογική, καταπατά τα ανθρώπινα και συνταγματικά του δικαιώματα και παρεμβαίνει σε εκκρεμούσα δικαστική διαδικασία.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι εκφεύγει από το κανονιστικό πλαίσιο της Βουλής, τόσο σε επίπεδο δεοντολογίας, όσο και κανονιστικό.

Μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο σημείο 6 (Μέρος ΙΙ) που προβλέπει ότι «ο βουλευτής συμπεριφέρεται με σεβασμό προς όλους τους καλουμένους ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής μη προβαίνοντας σε προσωπικές επιθέσεις και/ή χρησιμοποιώντας ανοίκειες εκφράσεις ή μειώνοντας οποιοδήποτε πρόσωπο, ομάδα προσώπων ή μέλος ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται ή αυτοπροσδιορίζονται βάσει χαρακτηριστικών, ανεξαρτήτως του εάν συμφωνεί ή όχι με τα διαμειφθέντα και/ή κατατεθέντα ενώπιον της επιτροπής».

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, συνέχισε σήμερα την εξέταση των καταγγελιών του διευθυντή διοίκησης και οικονομικών (ΔΔΟ) του πανεπιστημίου Κώστα Χόππα, για κακοδιαχείριση των οικονομικών, ανθρώπινων και άλλων πόρων του ΤΕΠΑΚ.

Η συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, διακόπηκε μετά από την κατάρρευση ενός από τους βασικούς προσκεκλημένους.

Συμφωνεί με καταγγελίες ο Ελεγκτής

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε τοποθέτησή του, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι συμφωνεί με τις επισημάνσεις και τις εισηγήσεις του κ. Χόππα.

Δήλωσε ότι σήμερα δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες, λόγω του μοντέλου αυτοδιοίκησης που χρησιμοποιούνται, αναφέροντας πως θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλία το ΥΠΑΝ, να βγουν οι μελέτες από τα συρτάρια.

«Η ενδεχόμενη μεταφορά των καθηκόντων του ελέγχοντος λειτουργού στον Πρύτανη θα ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, ενώ αναφέρθηκε και σε πόλεμο που δέχθηκε από ακαδημαϊκούς του ΤΕΠΑΚ.

Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για παθογένειες και ανυπαρξία πειθαρχικών οργάνων στο ΤΕΠΑΚ και «σαθρή κατάσταση». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην καταδίκη ακαδημαϊκού του ΤΕΠΑΚ και την «ποινή-χάδι», όπως είπε, που επέβαλε το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ σε αυτό το άτομο (αναγκαστική αφυπηρέτηση με όλα τα ωφελήματα). 

Αναφέρθηκε σε άλλες δύο περιπτώσεις, μιλώντας για καταγγελίες περί στημένων εκλεκτορικών σωμάτων, καθώς και για περίπτωση ενός καθηγητή του ΤΕΠΑΚ, που απασχολείται παράλληλα σε ΑΕΙ της Ελλάδας και προσπαθούσε να πιάσει δουλειά και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Επιπρόσθετα, κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να αφουγκραστεί τις καταγγελίες του Κώστα Χόππα, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι αν η Κυβέρνηση δεν δείξει την αναγκαία βούληση, θα πρέπει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας να κάνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο Χόππας «προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε όσους τον αποκαλούν ψεύτη και σε όσους καιροφυλακτούν για να του σκάψουν τον λάκκο».

Αντιπρύτανης: Ανεδαφικές οι καταγγελίες

Στην τοποθέτησή του, ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, Ευάγγελος Ακύλας, παρέπεμψε στις τοποθετήσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Ζαφείρη, στην προηγούμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. 

«Φυσικά και έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό, κάτι που παραδέχθηκε και ο κ. Χόππας. Προσφέρουμε πολύ μεγάλο έργο», είπε ο κ. Ακύλας, προσθέτοντας ότι «δεν απεικονίζει την πραγματικότητα το κατηγορητήριο που προβλήθηκε από τη συντριπτική πλειονότητα του Τύπου». 

Έκανε ακόμη λόγο για ανεδαφικές καταγγελίες και εξέφρασε τη διαφωνία του με τον Γενικό Ελεγκτή ότι έκλεισε το θέμα του ελέγχοντος λειτουργού. «Δεν είναι ζήτημα ελέγχου της νομιμότητας η μεταφορά των καθηκόντων. Υπάρχει στρέβλωση, αυτή είναι η ομόφωνη άποψη του Συμβουλίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν φοβόμαστε τον έλεγχο, αλλά να είναι καλοπροαίρετος και να έχει ουσία».

Ουρ. Τζαμαλούκας: Ψευδείς οι καταγγελίες

Ο Ουράνιος Τζαμαλούκας, Πρόεδρος της Συντεχνίας Ακαδημαϊκών του ΤΕΠΑΚ, είπε ότι τα έγγραφα που προσκόμισε ο κ. Χόππας «είναι ψευδή».

Ο Μιχάλης Σιριβιανός, εκ μέρους της Συντεχνίας Ακαδημαϊκών του ΤΕΠΑΚ, είπε ότι ο Πρύτανης έχει όλη την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης του στρατηγικού προγραμματισμού. Απαντώντας στον Παύλο Μυλωνά, που είπε ότι ο Σιριβιανός υπερασπίζεται την ανάγκη της ύπαρξης του «ενός και μόνου ηγέτη», ο κ. Σιριβιανός διευκρίνισε ότι είναι εναντίον της αρχής του «ενός και μόνου ηγέτη», προσθέτοντας ότι υπάρχουν έλεγχοι που διασφαλίζουν το αυτοδιοίκητο και τη χρηστή διαχείριση. 

Ο Μιχάλης Σιριβιανός ανέφερε ότι ο Κώστας Χόππας ασκεί υπέρμετρα διευρυμένο έλεγχο, σημειώνοντας ότι, εάν μια λανθασμένη πρότασή του δεν γίνεται δεκτή, τότε προχωρεί σε καταγγελίες. «Δεν είμαστε υφιστάμενοι του Χόππα, αλλά του Πρύτανη. Υπάρχει στρέβλωση», συμπλήρωσε.

Κ. Χόππας: 14 προβλήματα στο ΤΕΠΑΚ

Στην τοποθέτησή του, ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, Κώστας Χόππας, αναφέρθηκε στο σημείωμα που είχε συντάξει και αποστείλει στον τότε Πρόεδρο του ΔΣ του ΤΕΠΑΚ, Φρίξο Σαββίδη, στις 15/10/2021 και κατόπιν είχε υποβάλει στις αρχές του 2022 στο Συμβούλιο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, όπου ανέφερε προβλήματα και εισηγήσεις. Όπως, εξήγησε εντόπισε 14 προβλήματα, μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν την οικονομική διαχείριση, τα έσοδα από μεταπτυχιακά προγράμματα και τις ανάγκες διαχείρισης των κτηριακών υποδομών του ΤΕΠΑΚ. 

Ο κ. Χόππας ανέφερε ότι είναι Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών εδώ και 9 χρόνια. Πρόσθεσε ότι το ΤΕΠΑΚ πραγματοποίησε 120.000 πληρωμές και ότι ο ίδιος σταμάτησε 3 προβληματικές πληρωμές, για τις οποίες -όπως είπε- δέχεται συκοφάντηση και δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια, κάτι που συμβαίνει από τον Δεκέμβριο του 2020.

Δεν βλέπουν θετικά την μεταφορά καθηκόντων αρμόδια υπουργεία

Από την πλευρά της, η Τέρψα Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν βλέπει θετικά το ενδεχόμενο μεταφοράς των καθηκόντων του ελέγχοντος λειτουργού στον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ. «Θα εξετάσουμε τα της οικονομικής διαχείρισης του ΤΕΠΑΚ μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και θα επανέλθουμε», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι τα θέματα που έχουν προκύψει διερευνώνται μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.

Η Μαρία Κυπριανού, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία συμφωνεί με τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών και την Ελεγκτική Υπηρεσία για τη μη μεταφορά καθηκόντων του ελέγχοντος λειτουργού στον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ. 

Νέα νομοθεσία ζητά η επ. Παιδείας

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, απευθυνόμενος προς τις εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει εντός έξι μηνών τη νέα νομοθεσία για τα Πανεπιστήμια.

 Ο κ. Μυλωνάς, αναφερόμενος στη μεταφορά της Ξενοδοχειακής Σχολής στο ΤΕΠΑΚ, είπε ότι δεν θα δεχθεί κατηγορίες για πόλεμο, που πηγάζει από την Επιτροπή Παιδείας.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Παιδείας είναι υποχρεωμένη να προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, προσθέτοντας ότι τον ξενίζει η αντίδραση ακαδημαϊκών και η ενόχλησή τους όταν ελέγχονται. «Γιατί τόσες υποθέσεις εναντίον προσωπικού του ΤΕΠΑΚ δεν έχουν διερευνηθεί;», διερωτήθηκε.

Καταγγελία για τριπλοθεσίτη ακαδημαϊκό

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, σημείωσε ότι η καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή για τριπλοθεσίτη ακαδημαϊκό πρέπει να διερευνηθεί. «Δεν συζητάμε θέμα μεταφοράς καθηκόντων ελέγχοντος λειτουργού», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό για τα πανεπιστήμια, τα οποία, όπως είπε, «φυτρώνουν σαν μανιτάρια και κάποτε θα οδηγηθούν σε μαρασμό».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, απευθυνόμενος προς τον Αντιπρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Ευάγγελο Ακύλα, τον ρώτησε πού στηρίζει τη θέση του για τον ελέγχοντα λειτουργό, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να υπάρχει ειδικός σε θέματα διαχείρισης. Παράλληλα, έθεσε θέμα νομοθεσίας και στρατηγικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Καυκαλιάς, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ ρυθμίζεται ποιος είναι ο ελέγχων λειτουργός. Διερωτώμενος γιατί αυτή η ρύθμιση γίνεται μέσω του προϋπολογισμού και όχι μέσω της νομοθεσίας, τόνισε ότι πρέπει να γίνει ρύθμιση.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι αυτήν τη στιγμή ισχύει μια νομοθεσία περί ελέγχοντος λειτουργού, προσθέτοντας ότι μέχρι να αλλάξει αυτή η νομοθεσία, πρέπει αυτή να γίνει σεβαστή. «Έγινε στρατηγικός σχεδιασμός στο ΤΕΠΑΚ, αυτό είναι θετικό. Το θέμα είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Πολιτείας για τα δημόσια πανεπιστήμια», υπέδειξε, τονίζοντας ότι «άλλο είναι να προσπαθούμε να διορθώσουμε στρεβλώσεις σε πανεπιστήμια νεαρής ηλικίας και άλλο οι επιθέσεις κατά των πανεπιστημίων και της λειτουργίας τους».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, διερωτήθηκε αν είχε ανάγκη η Κύπρος από διπλές σχολές και διπλά τμήματα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος που ήγειρε αυτό το ζήτημα. Απευθυνόμενος προς τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστο Χριστοφίδη, είπε ότι το ΤΕΠΑΚ έχει διαμορφωθεί με αποφάσεις και ενέργειες του ΑΚΕΛ, με τον κ. Χριστοφίδη να απαντά ότι «αυτά είναι αστειότητες».

Της Ελένης Χαραλάμπους