Η έμφαση που δίδεται μετά την απαγόρευση της χρήσης των κινητών στα σχολεία αφορά την παιδαγωγική διάσταση του θέματος, «δηλαδή να πείσουμε τα παιδιά και όχι να τα τιμωρήσουμε σε πρώτη φάση», δήλωσε την Παρασκευή η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ερωτηθείσα για το πώς κυλά η πρώτη μέρα εφαρμογής των Κανονισμών που εγκρίθηκαν για το θέμα της χρήσης των κινητών τηλεφώνων από μαθητές στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.
Σε δηλώσεις της στη Βουλή, όπου συμμετείχε στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, και ερωτηθείσα, εξάλλου, για το θέμα της λειτουργίας του εναλλακτικού σχολείου φοίτησης, η κ. Μιχαηλίδου είπε πως αυτό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στα μέσα του τετραμήνου, "άρα από τον Φεβρουάριο αναμένεται να λειτουργήσει σε άλλο χώρο με τον ίδιο στόχο", σημειώνοντας πως έχουν επιλογές για τον χώρο όπου θα γίνει, και σε συνεργασία με τους συνεργάτες της θα γίνει η τελική επιλογή του χώρου.
Όσον αφορά το θέμα των κινητών τηλεφώνων, η Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως "όπως είχατε δει και από την εγκύκλιο που κυκλοφόρησε έγκαιρα, η έμφασή μας είναι στην παιδαγωγική διάσταση του θέματος. Δηλαδή να πείσουμε τα παιδιά και όχι να τα τιμωρήσουμε σε πρώτη φάση. Άρα όλη αυτή η χρονιά θα αναλωθεί για συζήτηση, κυρίως με τα μεγάλα παιδιά, για υπόδειξη των θετικών αυτού του μέτρου".
"Ήδη πολύ περισσότερες χώρες μάς ακολουθούν και είναι μια από τις φορές που νιώθουμε και εμείς περήφανοι ότι κάναμε κάτι έγκαιρα και δεν περιμέναμε να ακολουθήσουμε τις άλλες χώρες. Είναι σημαντικό για μας το ότι οι εκπαιδευτικοί μας ενημερώνονται για το θέμα και θα δώσουν ευκαιρίες και εκεί και όπου υπάρχουν προβλήματα θα είμαστε εκεί για να τα επιλύσουμε», συμπλήρωσε.
Επίσης, είπε η Υπουργός, «δίνουμε έμφαση και στους εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης του διαλείμματος στο 'Πρασινίζω το Σχολείο μου' που είναι ένα πρόγραμμα που ήδη αρχίσαμε για να έχουμε χώρους πρασίνου σε όλα τα σχολεία, στο να έχουμε δημιουργικές δραστηριότητες και χώρο για τα παιδιά μας και στο να τους αφήσουμε ελεύθερους να μιλήσουν μεταξύ τους, να υπάρχει επικοινωνία, αντί να είναι σκυφτοί στο κινητό τους και να έχουμε και διάφορα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας μέσα από την τεχνολογία».
Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα των παρεμβατικών προγραμμάτων και για το πώς προχωρά το Υπουργείο με τους μαθητές με ακραία παραβατική συμπεριφορά, και αν βρέθηκε ο χώρος στον οποίο θα στεγαστούν, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι παρεμβατικά προγράμματα «ονομάζουμε τα προγράμματα τα οποία εφαρμόζουμε κυρίως από την προδημοτική εκπαίδευση».
«Είναι προγράμματα πρόληψης, τα οποία εφαρμόζουμε για να προλάβουμε αναλφαβητισμό αλλά και συμπεριφορά. Εσείς αναφέρεστε στο εναλλακτικό σχολείο φοίτησης, για το οποίο γίνεται ανασχεδιασμός για να λειτουργήσει από το δεύτερο τετράμηνο. Δεν πρόκειται να το υλοποιήσουμε στα μέσα του τετραμήνου, άρα από τον Φεβρουάριο αναμένεται να λειτουργήσει σε άλλο χώρο με τον ίδιο στόχο. Στόχος είναι να δώσουμε ευκαιρία στα παιδιά αυτά να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο σχολείο», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον έχει βρεθεί ο χώρος για το εναλλακτικό σχολείο φοίτησης, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι έχουν επιλογές αυτή τη στιγμή και σε συνεργασία με τους συνεργάτες της θα έχουν και την τελική επιλογή του χώρου.
«Ο χώρος πρέπει να τύχει και της έγκρισης των ειδικών για να προσφέρεται γι’ αυτά τα παιδιά. Εξάλλου, θυμίζω ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με μικρό αριθμό παιδιών, μόνο για την επαρχία της Λευκωσίας προς το παρόν, για να αξιολογηθεί και να μπορεί να επεκταθεί και αλλού», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα για το πώς προχωρεί ο διάλογος για το Σύστημα Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών, η Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι «έχουμε ήδη θεσμοθετήσει το πρώτο σκέλος, την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, του εκπαιδευτικού έργου, και προχωρούμε με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού».
«Η πρόθεσή μας είναι εντός του 2024, αν είναι δυνατόν, να έχουμε μια πρώτη πρόταση, την οποία θα υποβάλουμε στη συνέχεια στη Βουλή, αφού περάσει και από νομοτεχνικό έλεγχο. Δεν είναι ένα θέμα στο οποίο όλοι θα συμφωνήσουν. Εμείς στηριζόμαστε στα επιστημονικά δεδομένα, στα παιδαγωγικά κριτήρια και με βάση αυτά θα δουλέψουμε, έτσι ώστε να δώσουμε ευκαιρίες για ένα πιο δημοκρατικό, πιο σύγχρονο, όχι ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών μας, δίκαιο για τους ίδιους και τα παιδιά μας», κατέληξε.