Τη συμβολή ξένου οίκου θα επιδιώξει η κυβέρνηση για την εκπόνηση νέου επενδυτικού προγράμματος, το οποίο θα αφορά και επενδύσεις μέσω της παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου αλλά και επενδύσεις στις οποίες θα παρέχονται εναλλακτικά προνόμια στους αγοραστές, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα.
Ο κ. Πάλμας σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι «τους αμέσως επόμενους μήνες το νέο πρόγραμμα και με τη συμβολή ξένου οίκου θα πάρει σάρκα και οστά».
Υπενθύμισε ότι από το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα έχει κερδίσει πάρα πολλά η οικονομία ενώ πολύς κόσμος είχε εξασφαλίσει δουλειά.
Ο κ. Πάλμας διευκρίνισε επίσης ότι πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα την 1η Νοεμβρίου δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα αλλά σημείωσε ότι θα έπρεπε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο ώστε να υποβληθούν όλα τα έγγραφα των αιτήσεων που εκκρεμούν ή να υπογραφούν οι συμφωνίες μεταξύ των ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών που έχουν ολοκληρωθεί. «Δεν μπορούσαμε να τους κρεμάσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου εσωτερικών την Παρασκευή 16/10/2020, οι αιτήσεις που εκκρεμούν για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου ανερχόταν στις 586. Από το σύνολο αυτών των αιτήσεων, οι 410 αφορούν αιτήσεις του 2019 και οι υπόλοιπες 176 κατατέθηκαν εντός του 2020.
Πρόσθεσε ότι λόγω του μεγάλου αριθμού εγγράφων που απαιτούνται και της αυστηρής γραφειοκρατικής πλέον διαδικασίας στην υποβολή νέων αιτήσεων αλλά και λόγω των γνωστών προβλημάτων της πανδημικής κρίσης, είναι πρακτικά αδύνατο να υποβληθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων μέσα σε δύο εβδομάδες.
Ζητούμε να έχουμε λόγο στο νέο πρόγραμμα
Πάντως η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος και ο σύνδεσμος εγκεκριμένων λογιστών ζητούν να έχουν ρόλο και λόγο στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα.
Ο γενικός διευθυντή του ΣΕΛΚ, Κυριάκος Ιορδάνου, δήλωσε στη StockWatch ότι θα ζητήσουμε να συμμετάσχουμε στη συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός νέου προγράμματος όπως είχαμε πράξει και στα προηγούμενα ασχέτως εάν δεν είχαμε κληθεί ώστε να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα χωρίς κενά και παραλείψεις διότι στο υφιστάμενο αντί να κυνηγούμε να φέρουμε επιχειρηματίες, πουλούσαμε απλά ακίνητα. Ίσως αυτό να ήταν η παθογένεια του.
Όσον αφορά την εισήγηση της προέδρου της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Δήμητρας Καλογήρου ότι οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να ασκούν πιο αυστηρό έλεγχο στους εποπτευόμενους τους (παρόχους του επενδυτικού προγράμματος), είπε ότι «ο ΣΕΛΚ ζήτησε την έκθεση της τριμελούς επιτροπής για να τη μελετήσουμε ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει την έκθεση».
Ξεκάθαρη και η δήλωση του νέου προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Χρίστου Κληρίδη, «εμείς θέλουμε να έχουμε και ρόλο και λόγο στην τελική διαμόρφωση του νέου επενδυτικού προγράμματος».
Σημείωσε ότι «θα έχουμε τη δική μας άποψη και τοποθέτηση γενικότερα στα θέματα των επενδύσεων αλλά και επί του νέου επενδυτικού προγράμματος διότι οι καταχρήσεις του προγράμματος που έπληξαν την αξιοπιστία της χώρας σε διεθνές επίπεδο πρέπει να τερματιστούν».
Πρόσθεσε, ότι σκοπεύει να προωθήσει στο συμβούλιο του συλλόγου πρόταση για διορισμό ειδικής επιτροπής η οποία θα είναι υπεύθυνη για τα θέματα των επενδύσεων.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου είπε ότι είχε πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με διάφορες αρχές - ΚΤ, ΣΕΛΚ, δικηγορικό σύλλογο – κατά την οποία συζητήσαμε την ενίσχυση των εποπτικών ελέγχων των εταιρειών οι οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο επενδυτικό πρόγραμμα ώστε να κλείσουμε τις τρύπες που υπήρχαν και επέτρεπαν τις παρανομίες, μάλιστα είχαμε πει ότι θα πρέπει να επιβληθούν και οι ανάλογες κυρώσεις εκεί και όπου χρειάζεται.
Η κ. Καλογήρου, διευκρίνισε ότι όλες οι εποπτικές αρχές βρίσκονται κάτω από τον νόμο Anti Money Laundering (AML), γι’ αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι εποπτικοί έλεγχοι για να διορθωθούν και τα δικά τους κενά.
Επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι το υπουργείο εσωτερικών αλλά και οικονομικών δεν είχαν επαρκή αριθμό λειτουργών για να ασχοληθούν με τα θέματα των πολιτογραφήσεων λέγοντας ότι θα πρέπει να στελεχωθούν με επαρκές και κατάλληλο προσωπικό.
Σχετικά με το νέο πρόγραμμα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είπε ότι «σίγουρα θα έπρεπε να δώσουμε και τις δικές μας εισηγήσεις. Πιστεύω όμως ότι η κυβέρνηση ίσως να υιοθετήσει κάποιες εισηγήσεις της τριμελούς επιτροπής που είχε υποβάλει στο πλαίσιο της εξέταση για βελτίωση του υφιστάμενου προγράμματος».