You are here

Υπ. Γεωργίας: Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων

15/04/2024 16:17

Η πολιτική βούληση για να τερματιστούν οι όποιες εκκρεμότητες «είναι δεδομένη», ανέφερε η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησής της με τον ευρωπαίο επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus Sinkevičius, το πρωί της Δευτέρας, στο υπουργείο Γεωργίας. Από την πλευρά του, ο επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ζητήματα που έχει θέσει ως προτεραιότητα η υπουργός Γεωργίας.

Κατά τη συνάντηση με τον επίτροπο, όπως είπε η κ. Παναγιώτου, «εστιάσαμε σε ζητήματα, που αφορούν κυρίως τις τρέχουσες νομοθετικές εφαρμογές και τα βήματά μας προς την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων - τομείς στους οποίους η συνεργασία και καθοδήγηση του γραφείου του επιτρόπου είναι απαραίτητη προς την επίτευξη των ευρωπαϊκών, αλλά και των εθνικών μας στόχων».

«Η εφαρμογή των οδηγιών μας για τη διαχείριση των αποβλήτων παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κύπρο, δεδομένης της υψηλής παραγωγής αποβλήτων και των χαμηλών ποσοστών ανακύκλωσης», ανέφερε η υπουργός Γεωργίας, προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την υλοποίηση του εθνικού στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων 2022-2028». 

«Είναι γεγονός ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μέχρι να πλησιάσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους, που είναι και στόχοι της κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε η Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι ζήτησε από τον επίτροπο να την κάνει κοινωνό των καλών πρακτικών που ο ίδιος έχει ήδη εντοπίσει σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η προσπάθεια του υπουργείου Γεωργίας.

Οι εκκρεμότητες της Κύπρου για τις περιοχές Natura 2000

Ακολούθως, η υπουργός Γεωργίας είπε ότι με τον επίτροπο συζήτησε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν εκ μέρους της Κύπρου, οι οποίες είναι η ολοκλήρωση των διαταγμάτων για τη διαχείριση των περιοχών Natura 2000 όσο πιο σύντομα γίνεται, με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, η βελτίωση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση έργων που ενδέχεται να επηρεάζουν περιοχές Natura 2000 με βάση τον νόμο για τη φύση, καθώς και η επάρκεια του δικτύου Natura 2000.  

«Όπως έχουμε ενημερώσει και τον επίτροπο σε ό,τι αφορά στον καθορισμό των ειδικών στόχων διατήρησης και των μέτρων διατήρησης για τις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ), εργαζόμαστε αδιάκοπα για την εντατικοποίηση της διαδικασίας καθορισμού των ειδικών στόχων διατήρησης και την ετοιμασία του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου με σκοπό την επίτευξη συμμόρφωσης με την οδηγία το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε η κ. Παναγιώτου.

Ακόμη, είπε πως ξεκαθάρισε στον επίτροπο ότι η πολιτική βούληση για να τερματιστούν οι όποιες εκκρεμότητες «είναι δεδομένη», προσθέτοντας ότι έδωσε ήδη οδηγίες για να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που χρειάζονται, ώστε εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος να ολοκληρωθούν και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

«Η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων δεν γίνεται λόγω των παραβάσεων, αλλά επειδή είναι ύψιστη προτεραιότητα για μάς η προστασία του περιβάλλοντος και η διασφάλιση της ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης», τόνισε η υπουργός Γεωργίας. 

«Οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας είναι μεγάλες προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό, για όλους μας, επίπεδο αποτελεσματικότητας και ποιότητας. Η υποστήριξή σας είναι πολύ σημαντική για την ευθυγράμμιση των εθνικών μας πρωτοβουλιών με τις ευρύτερες πολιτικές και οδηγίες της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ακόμη, η Μαρία Παναγιώτου εξέφρασε την προσήλωσή της στην υλοποίηση όλων των αναγκαίων διορθωτικών ενεργειών για την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι αυτό «αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και του προγράμματος διακυβέρνησης». 

Καταληκτικά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μαζί μπορούμε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που θέτει η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη μας».

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus Sinkevičius, ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με την υπουργό Γεωργίας συζητήθηκαν τα πιο επείγοντα θέματα. Όπως είπε, παρότι διανύουμε περίοδο εκλογών και σύντομα θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη φάκελοι σε εξέλιξη που θα υπερβαίνουν τις τρέχουσες εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Έχουμε συζητήσει αυτούς τους φακέλους και ιδιαίτερα την παρακολούθηση του εδάφους, που είναι εξαιρετικά σημαντική για την Κύπρο», ανέφερε ο κ. Sinkevičius, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν και οι συνεχιζόμενες διαδικασίες επί παραβάσει, ειδικά οι δύο που απαιτούν άμεση προσοχή, που είναι η διαχείριση απορριμμάτων και η επεξεργασία αστικών λυμάτων, όπου υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση. Ακόμη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η υπουργός Γεωργίας και η ομάδα της έχουν αυτά τα θέματα ως προτεραιότητα. 

Επίσης, ο επίτροπος τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έξι άλλες διαδικασίες επί παραβάσει, οι οποίες απαιτούν επίσης προσοχή. Όπως είπε, «αυτό είναι βαρύ φορτίο για την υπουργό και την ομάδα της», κάνοντας λόγο για «προβλήματα που συσσωρεύτηκαν με τα χρόνια, αλλά απαιτούν άμεση προσοχή από την ομάδα της υπουργού».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι καλά ενημερωμένη για τις πολιτικές προτεραιότητες της Κύπρου», σημείωσε. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Sinkevičius είπε ότι συζητήθηκε εν συντομία η μελλοντική κυπριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ένα από τα βασικά θέματα θα είναι το νερό. «Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις προτεραιότητες της επόμενης Επιτροπής, αλλά το νερό είναι ένα πιεστικό ζήτημα και είναι πολύ πιθανό ότι θα βρίσκεται επίσης ψηλά στην ατζέντα της Επιτροπής, με τις περαιτέρω προεδρίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να του δίνουν επίσης προτεραιότητα» είπε.

Καταληκτικά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό το ζήτημα θα απαιτήσει ολοένα και περισσότερη προσοχή και υλοποίηση ευρωπαϊκών αποφάσεων.