You are here

Επίτροπος Νομοθεσίας: Έμφαση σε λύσεις για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης

16/12/2024 13:10

Την έμφαση που δίνει το γραφείο της στην εξεύρεσή πρακτικών λύσεων για επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης, σημείωσε η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου στο Συμπόσιο της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.

Όπως είπε η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης αποτελεί όχι μόνο πλήγμα για τη θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου, αλλά και παραβίαση του ίδιου του δικαιώματος των πολιτών στη δίκαιη δίκη, όπως κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα. Παράλληλα, πρόσθεσε, εμπεριέχει σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις για τους πολίτες και το Κράτος.

«Η αργή δικαιοσύνη δεν είναι δικαιοσύνη», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει θετικά βήματα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται ενώπιον των δικαστηρίων, όπως η μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων, η δημιουργία νέων εξειδικευμένων Δικαστηρίων, οι προσλήψεις νέων δικαστών, οι νέοι Θεσμοί Πολιτικής Δικονομίας και το πρόγραμμα εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων στα δικαστήρια.

Σημείωσε παράλληλα ότι, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), τέθηκε ως στόχος η μείωση του υψηλού αριθμού των συσσωρευμένων εκκρεμουσών υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων και η αύξηση της συνολικής αποδοτικότητας και ποιότητας του δικαστικού συστήματος.

Αναφέροντας ότι ως Επίτροπος Νομοθεσίας, είναι, μεταξύ άλλων, αρμόδια για την αναθεώρηση της νομοθεσίας, είπε ότι «στο πλαίσιο της σύνταξης σημαντικών νομοσχεδίων για την κυβέρνηση, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα δίνεται έμφαση στην εξεύρεσή πρακτικών λύσεων από άποψης επιτάχυνσης των διαδικασιών».

Αυτά, όπως είπε, συμπεριλαμβάνουν τη θέσπιση χρονικών ορίων στη λήψη αποφάσεων από τα Δικαστήρια. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η σύνταξη του περί Προσφύγων Νόμου που στοχεύει στη βελτίωση διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, μέσω ταχύτερων δικαστικών διαδικασιών. Εξέφρασε την ελπίδα, ότι αυτές οι αλλαγές θα τύχουν θετικής ανταπόκρισης από τη Βουλή και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για την θεσμοθέτηση του θεσμού του Επιτρόπου Νομοθεσίας αναδεικνύει την πρόθεση ενδυνάμωσης του θεσμού που λειτουργεί στη Δημοκρατία για περισσότερα από πενήντα χρόνια, συμβάλλοντας στην αναθεώρηση του δικαίου.

Όπως είπε, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα καθορίσει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της Επιτρόπου, επιτρέποντας στο Γραφείο να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων χωρών.

Σκέψεις για αντιμετώπιση των καθυστερήσεων

Η κ. Χριστοδουλίδου Ζεννέτου αναφέρθηκε σε κάποιες πρώτες σκέψεις της, προς μελέτη με κατεύθυνση την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, όπως η αναθεώρηση του δικαίου της διαιτησίας, η αναθεώρηση του δικαίου της επίλυσης εξωδικαστικά διαφορών, ακόμα και η αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας των δικηγόρων. Ακόμα, πρόσθεσε, η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου της αποτελεσματικότητας των νόμων, διαδικασία που υπάρχει σε άλλες χώρες.

Η Επίτροπος είπε ακόμα ότι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα Δικαστήρια, όχι μόνο μέσω του iJustice, αλλά και μέσω άλλων καινοτόμων πρακτικών κατά την διάρκεια της ακρόασης, αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των καθυστερήσεων.

«Η ανταλλαγή γνώσεων, η υιοθέτηση καλών πρακτικών και η διεθνής συνεργασία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες, που προσδοκούμε ότι θα αποδειχθούν καθοριστικοί για την ανάπτυξη και στην περαιτέρω προαγωγή του έργου όλων μας προς την βελτίωση της δικαιοσύνης στη χώρα μας», τόνισε.

Ανέφερε ακόμα ότι ως Επίτροπος Νομοθεσίας θα είναι δίπλα στην κυβέρνηση, έτοιμη να συνεισφέρει για βελτίωση του συστήματος δικαιοσύνης στη χώρα μας.