Την άμεση και πλήρης απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου από τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευση, πρότεινε η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου.
Κατά την σημερινή συζήτηση των τροποποιητικών κανονισμών «περί την Λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης του 2024», ανέφερε ότι σήμερα απαγορεύεται πλήρως η χρήση των κινητών στα Δημοτικά Σχολεία, ενώ στην Μέση Εκπαίδευση επιτρέπονται μόνο στα διαλείμματα, κάτι που δημιουργεί όπως είπε σωρεία προβλημάτων.
Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι η απαγόρευση χρήσης κινητών εφαρμόζεται ήδη στα ιδιωτικά σχολεία χωρίς να παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα. Επίσης ότι αρκετοί διευθυντές δημοσίων σχολείων επιβάλουν την πλήρη απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων.
Πρόσθεσε επίσης ότι «σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα που έχουμε παγκόσμια, αλλά και στην Κύπρο, κατά το διάλειμμα δημιουργούνται ευκαιρίες στα παιδιά να κάνουν κατάχρηση του κινητού και οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές».
«Κυρίως όμως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ψυχική τους υγεία, εκτός από τη σωματική που έχει να κάνει με τις ζαλάδες, με πονοκεφάλους που έχουν παρουσιαστεί, που έχουν αναφερθεί, σημαντικά είναι η απομόνωση, η αποξένωση, η διασύνδεση της χρήσης με χαμηλά μαθησιακά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και εμείς πρέπει να παρέμβουμε», πρόσθεσε.
Τα κριτήριά τους, είπε η Υπουργός Παιδείας, είναι καθαρά παιδαγωγικά, «άρα τα επιχειρήματά μας στηρίζονται στο ότι θέλουμε ένα σχολείο υγιές, ένα σχολείο μακριά από εξαρτήσεις, ένα σχολείο, το οποίο να δημιουργεί ευκαιρίες στα παιδιά να μιλούν, να συζητούν, να έχουν δημιουργικές ασχολίες κατά την ώρα του διαλείμματος», προσθέτοντας ότι και το διάλειμμα είναι σχολικός χρόνος, που μπορεί να αξιοποιηθεί διαφορετικά.
«Συνεπώς, θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη να έχουμε έγκριση της εισήγησής μας, η οποία είναι ισορροπημένη, δεν αφορά σε πλήρη απαγόρευση, αφορά στη μεταφορά του κινητού, απενεργοποιημένου, στην τσάντα, αφορά στο να έχουμε θυρίδες στα σχολεία μας», σημείωσε.
Ήδη, είπε η κ. Μιχαηλίδου, αρκετά σχολεία έχουν προχωρήσει με αυτό το μέτρο «και έχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε την εγκατάσταση θυρίδων», διευκρινίζοντας ότι «ο περιορισμός χρήσης του κινητού δεν διασυνδέεται καθόλου με τη χρήση των νέων τεχνολογιών» για αξιοποίηση των οποίων ήδη προχωρά το Υπουργείο σε επιμορφώσεις.
Η Υπουργός είπε, επίσης, ότι ο ρόλος του σχολείου είναι να διαπαιδαγωγεί, να στηρίζει και να ενδυναμώνει, προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που ένα παιδί έρχεται από το δημοτικό χωρίς κανένα πρόβλημα με την πλήρη απαγόρευση, για ποιο λόγο εμείς να του ανοίγουμε τις πόρτες στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο να μπορεί να φτάσει και σε πολύ ακραία περιστατικά;».
Όπως ανέφερε, «όλα τα δεδομένα πια στην Κύπρο δείχνουν ότι είναι η ώρα του διαλείμματος η χειρότερη περίοδος, αντί να είναι δημιουργικός χρόνος, γιατί εκεί μένουν μόνα τους τα παιδιά και έχουν το κινητό τους για να προβούν σε οποιεσδήποτε άλλες δράσεις», τονίζοντας ότι «θα στηρίξουμε την πρότασή μας, γιατί πιστεύουμε ότι είναι χρέος μας, είναι ευθύνη μας και από εκεί και πέρα είναι και ευθύνη των βουλευτών μας να το προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο».
Ερωτηθείσα τι θεωρεί ως κατάχρηση του κινητού και ποιος είναι αυτός που θα κρίνει κατά πόσο ισχύει εξατομικευμένα σε κάθε παιδί την ώρα του διαλείμματος, η Υπουργός είπε ότι «γι’ αυτόν τον λόγο εμείς είμαστε υπέρ της απαγόρευσης και την ώρα του διαλείμματος και η παιδονομία θα γίνεται με παιδαγωγικά κριτήρια».
Σε ερώτηση εάν θα θεσμοθετηθούν ποινές, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι οι ποινές βρίσκονται ήδη στην υφιστάμενη νομοθεσία, ξεκινούν από την απλή επίπληξη και φτάνουν μέχρι την αποβολή.
Δηλώσεις βουλευτών
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του είπε ότι «νομίζω είναι μια χρήσιμη αλλαγή», προσθέτοντας ότι « εκείνο που χρειάζεται κατά την άποψη μας όπως συζητήθηκε σήμερα είναι η περαιτέρω συζήτηση των εκπαιδευτικών με τα παιδιά», καθώς αυτοί θα εφαρμόσουν την νομοθεσία.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι το ζήτημα της χρήσης των κινητών στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης χρειάζεται όντως ρύθμιση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, σε δηλώσεις του είπε «ως ΑΚΕΛ εξαρχής καταθέσαμε τη διαφωνία μας γιατί θεωρούμε ότι το σχολείο έχει πρώτιστα ρόλο παιδαγωγικό να παίξει για να μπορούμε να διαπαιδαγωγήσουμε με σωστό τρόπο τα παιδιά μας, να κάνουν σωστή χρήση της τεχνολογίας, των κινητών τηλεφώνων στο βαθμό που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει».
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «όπως μας ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, οι τροποποιήσεις που φέρνει το Υπουργείο αποτελούν μια ισορροπημένη πρόταση η οποία συμβάλλει στην υλοποίηση των παιδαγωγικών στόχων που έχουν τεθεί, δηλαδή να έχουμε ένα υγιές, μαθητοκεντρικό σχολείο, όπου τα παιδιά απερίσπαστα αφοσιώνονται στην εκπαίδευση τους, μακριά από εξαρτήσεις και από δυσάρεστα φαινόμενα που παρατηρούνται σήμερα, όπως του εκφοβισμού, της κοινωνικής αποξένωσης και των παραβατικών συμπεριφορών».