Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης κατέγραψε η Κύπρος το 2023, ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το 2,4% του πληθυσμού να βρίσκεται στην εν λόγω κατάσταση.
Τα στοιχεία, παρουσίασε η Eurostat και με βάση αυτά, το χαμηλότερο ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης καταγράφηκε στη Σλοβενία φτάνοντας στο 2% πέρσι, στην Κύπρο σε 2,4% και στη Σουηδία, στο Λουξεμβούργο και στην Εσθονία στο 2,5% αντίστοιχα.
Τα υψηλότερα ποσοστά από την άλλη, σημειώθηκαν στην Ρουμανία σε 19,8%, στην Βουλγαρία σε 18%, στην Ελλάδα σε 13,5%, στην Ουγγαρία σε 10,4% και στην Ισπανία σε 9%.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, στην ΕΕ το 6,8% του ευρωπαϊκού πληθυσμού αντιμετώπιση σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση πέρσι, με το ποσοστό να παρουσιάζει άνοδο από 6,7% το 2022.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης είναι δείκτης που παρουσιάζει την έλλειψη απαραίτητων και επιθυμητών αντικειμένων για ικανοποιητική διαβίωση.
Ο δείκτης διαχωρίζει τα άτομα που δεν μπορούν να αγοράσουν συγκεκριμένα αγαθά, υπηρεσίες ή κοινωνικές δραστηριότητες, τα οποία ορίζονται ως η μερίδα του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν ελλείψεις τουλάχιστον σε 7 από 13 αντικείμενα, προσωπικής χρήσης ή για το νοικοκυριό τους.