Δώδεκα έργα στήριξης των μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2024.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, τα 12 έργα είναι τα ακόλουθα:
-Ίδρυση γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
-Επίσημη σύσταση της Γραμματείας Συντονισμού και Υποστήριξης του Κυβερνητικού Προγράμματος (SCSGP) και διαρθρωτική αναθεώρηση της Κυπριακής Προεδρίας.
-Βελτίωση των λειτουργιών του συστήματος εγγύησης καταθέσεων.
-Μεταρρύθμιση, ανάπτυξη και ενίσχυση του συστήματος πολιτικής προστασίας.
-Υποστήριξη του νεοσύστατου Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
-Ψηφιοποίηση της νομοθετικής διαδικασίας μέσω της ανάπτυξης, χρήσης και υποστήριξης μιας πλατφόρμας προετοιμασίας νομοθεσίας.
-Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις διαδικασίες δημόσιας πολιτικής και προϋπολογισμού στην Κύπρο.
-Καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.
-Ενίσχυση της Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη και την καταπολέμηση των παρατυπιών και της απάτης που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2021-2027.
-Καταπολέμηση της νοθείας προσφορών στις δημόσιες συμβάσεις: Βελτίωση της συμμόρφωσης και του ανταγωνισμού για τις δημόσιες συμβάσεις.
-Προαγωγή της ψυχικής υγείας των νέων με την αντιμετώπιση των κινδύνων του διαδικτυακού τζόγου και των τυχερών παιχνιδιών.
-Τεχνική υποστήριξη για πιο αποτελεσματικό και ανθεκτικό NPM (Implementing Parther: The Council of Europe)
Σημειώνεται ότι το 2023 η ΕΕ ενέκρινε 14 έργα μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο και το 2022, 11. Το 2021, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός έργων που έφθασε τα 17.
Η Κύπρος έχει μέχρι στιγμής επωφεληθεί από 90 έργα που χρηματοδοτούνται από το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης ή από τον προκάτοχό του, το Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.
Η υποστήριξη αφορούσε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας διοίκησης, της βελτίωσης της νομοθεσίας, των δημοσίων δαπανών, της χρηματοοικονομικής παιδείας, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ψηφιοποίηση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Την περίοδο 2017-2024, το μεγαλύτερο μέρος των έργων αφορούσε την πράσινη μετάβαση (18%), τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση (17), τη δημόσια διοίκηση και διακυβέρνηση (16%) και τη διαχείριση δημόσιων εσόδων και δημοσιονομικών (15%).
Δεκαπέντε από τα έργα ήταν μέρος μιας πολυεθνικής προσπάθειας για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων προς όφελος πολλών κρατών μελών.
Η Επιτροπή στηρίζει 170 νέα έργα
Σημειώνεται ότι χθες η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι επέλεξε έναν νέο γύρο 170 έργων στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI), για να στηρίξει τα κράτη μέλη στον σχεδιασμό και την εφαρμογή συνολικά 307 μεταρρυθμίσεων το 2024, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τον εκσυγχρονισμό των κρατών μελών.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών στην ΕΕ, από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις και τις δημόσιες διοικήσεις, την εφαρμογή του βιομηχανικού σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας και την υλοποίηση άλλων μεταρρυθμίσεων που είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών, έως τη στήριξη της ισότητας των φύλων και την αντιμετώπιση της διαρροής εγκεφάλων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε νέους και παιδιά.
Με βάση τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του TSI — γύρω στα 780 έργα για περίπου 1.200 μεταρρυθμίσεις — ο νέος γύρος έργων θα παράσχει εξατομικευμένη τεχνική υποστήριξη στα κράτη μέλη, ώστε να τα βοηθήσει να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για κάθε κράτος μέλος, υλοποιώντας έτσι τις εθνικές και ενωσιακές προτεραιότητες στην πράξη.
Το 2024, το TSI θα στηρίξει τις ανταλλαγές δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη συνεργασία στη δημόσια διοίκηση (PACE), μιας πρωτοβουλίας που δρομολογήθηκε για την προώθηση της μάθησης μεταξύ ομοτίμων δημοσίων υπαλλήλων από διαφορετικά κράτη μέλη. Στις ανταλλαγές αυτές θα συμμετάσχουν 200 δημόσιοι υπάλληλοι από 12 κράτη μέλη, ώστε να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους σε βασικούς τομείς, όπως η βιώσιμη χρηματοδότηση, η ψηφιοποίηση της διοίκησης, η χρήση των κονδυλίων της ΕΕ και ο γραμματισμός στα δεδομένα.
Το TSI βοηθά τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν βασικές πολιτικές προτεραιότητες
Όπως επισημάνθηκε, οι μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται από το TSI το 2024 θα συμβάλουν στις κοινές πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ και των κρατών μελών: Το 31% των επιλεγμένων μεταρρυθμίσεων θα επικεντρωθεί στη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αφορούν πρωτίστως το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας, τη βιοποικιλότητα και τις πράσινες μεταφορές.
Το TSI θα βοηθήσει επίσης τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές δημόσιες διοικήσεις να υιοθετήσουν τεχνολογίες και ψηφιακά συστήματα και να εξοικειωθούν με την ΤΝ, με το 27% των επιλεγμένων μεταρρυθμίσεων να σχετίζονται με την ψηφιακή μετάβαση.
Για παράδειγμα, το TSI θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους η ΤΝ μπορεί να συμβάλει στην ασφαλή και αποτελεσματική επεξεργασία δεδομένων στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας και της απασχόλησης, καθώς και τρόπους για να διασφαλίσουν ότι οι δημόσιες διοικήσεις προωθούν την ισότητα των φύλων, αξιοποιώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά της ΤΝ. Το TSI θα καλύψει επίσης τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό γραμματισμό, για να βοηθήσει τα κράτη μέλη και τους πολίτες να προσαρμοστούν στην αυξανόμενη χρήση ψηφιακών διαύλων για την ολοκλήρωση πολύπλοκων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όπως οι αποταμιεύσεις, οι συντάξεις και οι επενδύσεις.
Ένα άλλο βασικό σκέλος των μεταρρυθμίσεων του TSI για το 2024 είναι η αντιμετώπιση και ο μετριασμός των επιπτώσεων της δημογραφικής αλλαγής σε διάφορους τομείς, όπως τα συστήματα υγείας και πρόνοιας, η μετανάστευση, η δημόσια τάξη και η κατάρτιση του προϋπολογισμού.
Επιπλέον, το 2024, τα παιδιά και οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο 31 μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν από έργα σε όλα τα κράτη μέλη, με τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις να εστιάζουν στην εκπαίδευση καθώς και στην ψυχική υγεία και ευεξία των παιδιών και των νέων.