Ποσοστό 96% των κυπριακών επιχειρήσεων θεωρούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό σημαντικό για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, ενώ ποσοστό 89% θεωρεί ότι η ψηφιακή μετάβαση θα αποφέρει νέες ευκαιρίες για την επιχείρηση τους.
Το Digital Cyprus Survey παρουσίασε η Capacitor Partners μαζί με την IMR/University of Nicosia στο πλαίσιο του συνεδρίου CITEA Digital Cyprus, για τις ανάγκες των κυπριακών επιχειρήσεων σε θέματα τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού.
Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 78% κατανοεί επακριβώς την έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού, με το 20% να δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρο και το 2% πως δεν κατανοεί την έννοια. Το 68% θεωρεί ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πολύ σημαντικός για την επιχείρηση του, ποσοστό 28% αρκετά σημαντικός, ποσοστό 3% λίγο σημαντικός και μόλις 1% καθόλου σημαντικός.
Το 5% των κυπριακών επιχειρήσεων θεωρεί ότι η ψηφιακή μετάβαση θα δημιουργήσει κινδύνους και απειλές, ενώ ακόμη ένα 5% θεωρεί ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν θα επηρεάσει καθόλου την επιχείρηση του.
Όσον αφορά στους τρόπους με τους οποίους η μετάβαση αναμένεται να επηρεάσει τις κυπριακές επιχειρήσεις, ποσοστό 86% απάντησε πως θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης, ενώ το 6% θεωρεί ότι θα δημιουργήσεις κινδύνους και απειλές. Το 8% απάντησε ότι δεν επηρεαστεί.
Σε σχέση με την ετοιμότητα των κυπριακών επιχειρήσεων για την ψηφιακή μετάβαση, το 30% θεωρεί ότι η επιχείρηση του είναι πολύ έτοιμη, το 48% δηλώνει αρκετά έτοιμη, ποσοστό 20% λίγο έτοιμη και ποσοστό 2% καθόλου έτοιμη.
Σε παρόμοια ποσοστά, οι συμμετέχοντες απάντησαν κατά 40% ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται πολύ υψηλά στην στρατηγική της επιχείρησης του, το 24% μέτρια και ποσοστό 2% χαμηλά.
Στο ερώτημα σε ποιο βαθμό θα βοηθούσαν δέκα στρατηγικές στο ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης τους, ποσοστό 92% δήλωσε την έμφαση στην ανάπτυξη ή ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού, το 89% την έμφαση σε τεχνολογίες και τακτικές που αφορούν στην κυβερνοασφάλεια, το 88% θεωρεί σημαντική την βελτίωση της ψηφιακής παρουσίας, ποσοστό 85% την μετάβαση σε υποδομές cloud technologies και το 84% την έμφαση στην χρήση εφαρμογών cloud/software για διοίκηση και οργάνωση.
Επιπλέον, ποσοστό 81% θεωρεί ότι χρειάζεται έμφαση στη χρήση των ψηφιακών μέσων, ποσοστό 70% στη χρήση τεχνολογιών δημιουργίας λογισμικών ή αυτοματοποίησης διαδικασιών με πλατφόρμες low code/no code, ποσοστό 68% στη δημιουργία στρατηγικής και χρήση τεχνολογιών για την τηλεργασία, το 66% σε επενδύσεις σε τεχνολογίες αυτοματοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης και το 62% στη χρήση τεχνολογιών blockchain για πιστοποίηση εγγραφών ή συναλλαγών.
Αναφορικά με πρακτικές που ακολουθούνται από τις κυπριακές επιχειρήσεις, το 76% χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία για επικοινωνία και συντονισμό του προσωπικού, το 75% για επικοινωνία και συντονισμό με πελάτες και συνεργάτες, το 73% προσαρμόζει αγαθά/υπηρεσίες σε νέες συνθήκες, το 72% παρέχει τεχνολογικό εξοπλισμό στο προσωπικό του και το 67% προωθεί αγαθά/υπηρεσίες μέσω των ΜΚΔ.
Ποσοστό 65% προβαίνει σε αγορά ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών αυτοματοποίησης, το 55% διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα ή υπηρεσίες προς πελάτες/συνεργάτες, το 50% υιοθέτησε την τηλεργασία και το 49% διαθέτει τμήμα/άτομο ICT.
Οι κυπριακές επιχειρήσεις σε ποσοστό 84% απάντησε θετικά για την προσαρμογή αγαθών/υπηρεσιών σε νέες συνθήκες, το 81% στην παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού για το προσωπικό, το 79% σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ψηφιακά εργαλεία για επικοινωνία και συντονισμό με πελάτες και συνεργάτες, το 78% θα κάνει χρήση ψηφιακών εργαλείων για επικοινωνία και συντονισμό μεταξύ του προσωπικού και ποσοστό 77% αναμένεται να αγοράσει ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογίες αυτοματοποίησης.
Ακόμη, ποσοστό 77% σκοπεύει να προωθήσει αγαθά/υπηρεσίες μέσω των ΜΚΔ, το 66% αναμένει να λειτουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα/υπηρεσίες προς πελάτες/συνεργάτες, το 57% σκοπεύει να υιοθετήσει την τηλεργασία και το 55% να δημιουργήσει τμήμα/άτομο ICT.
Προκλήσεις μετασχηματισμού
Αναφορικά με τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις σε σχέση με την ψηφιοποίηση, το 62% θεωρεί πρόκληση την ανάπτυξη/ενίσχυση και εκπαίδευση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού, το 54% την κατανόηση των διαθέσιμων ψηφιακών λύσεων/στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού, το 48% την εξεύρεση πόρων για αγορά ψηφιακών εφαρμογών και εργαλείων, το 39% το πως θα επηρεάσει η αλλαγή την διοίκηση και τον τρόπο λειτουργία της επιχείρησης και το 36% την εξεύρεση πόσων για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 97% όσων έχουν χρησιμοποιήσει ψηφιακές τεχνολογίες θεωρούν ότι έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην επιχείρηση τους.