Την ανάγκη το όνομα της Κύπρου και η φήμη της να αλλάξει προς το καλύτερο, τόνισαν εμπλεκόμενοι φορείς του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, στο χθεσινό 8ο συνέδριο για τις επαγγελματικές υπηρεσίες.
Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε με επίκεντρο τις οικονομικές κυρώσεις και τις επιπτώσεις στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, ο Μιχάλης Περσιάνης πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, εξήγησε ότι οι κυρώσεις ήταν κάτι θετικό για την χώρα καθώς οι ικανότητες συμμόρφωσης για χρόνια ήταν χαμηλές, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στάθηκε ακόμη στο κομμάτι της βιωσιμότητας, επισημαίνοντας ότι το επίκεντρο πρέπει να είναι η σταθεροποίηση του κέρδους και όχι η αύξηση του.
Πολλές επιχειρήσεις, τράπεζες, δικηγόροι και υπηρεσίες πέτυχαν εκπληκτική δουλειά, είπε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν καλύτερα πράγματα στο ζήτημα της βιωσιμότητας.
Αναφέρθηκε ακόμη σε περιπτώσεις άλλων χωρών όπου οι πολιτικοί δεν εμπλέκονται με παρεμβάσεις σε υποθέσεις σκανδάλων, αφήνοντας τις αρμόδιες αρχές να εξάγουν έρευνες. Με την εμπλοκή τους στοχοποιείται η χώρα, εξήγησε, καθώς το θέμα είναι νομικό και εγκληματικό και όχι πολιτικό ή εθνικό.
Ο πρόεδρος της Invest Cyprus, Ευγένιος Ευγενίου, αναφέρθηκε στο «Όραμα 2035» και στην επικέντρωση των εταιρειών στον τομέα της τεχνολογίας.
Ήδη, σημείωσε, υπάρχει ένα σημαντικό σύμπλεγμα τέτοιων εταιρειών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, όπως στην αγορά εργασίας σε περίπου πάνω από 10% για την οικονομία.
Σε σχέση με τις κυρώσεις πρόσθεσε ότι οι εταιρείες που θέλουν να εγκατασταθούν στην Κύπρο, αξιολογούν το τοπίο με την ανατροφοδότηση που λαμβάνεται να υποδεικνύει ότι η χώρα πετυχαίνει πολύ υψηλό σκορ σε όλους τους τομείς, εκτός από τη φήμη του ονόματος της.
Ο κ. Ευγενίου τόνισε την ανάγκη διαχείρισης της κατάστασης ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα, ενώ το κράτος όπως είπε θα πρέπει να δράσει και να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς τα έξω ότι η Κύπρος προχωρά μακριά από τέτοιες καταστάσεις.
Την ανάγκη να κοιτάξουμε πέραν από τις κυρώσεις και των προβλημάτων των τελευταίων χρόνων, επισήμανε ο Κρις Κουτουρούσιης, πρόεδρος του CYFA. Τόνισε ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι οι κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν και πώς η εγρήγορση είναι αναγκαία.
Συμπλήρωσε αναφορικά με την ανάπτυξη του επιχειρηματικού μοντέλου της χώρας, ότι θα πρέπει να είναι εις γνώση και των επιχειρήσεων που προσελκύονται, σημειώνοντας ότι ξένες εταιρείες που θέλουν να έρθουν στην Κύπρο έχουν πλέον δεύτερες σκέψεις.
Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν κι άλλες κυρώσεις στο μέλλον, εξ ου και θα πρέπει να υπάρχει ελαστικότητα αλλά και η αντίληψη ότι οι κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν.
Η Τζώρτζια Κωντσταντίνου Παναγιώτου, μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ανέφερε ότι η επέκταση των συνεπειών στον τομέα των υπηρεσιών ήταν μία απρόσμενη εξέλιξη.
Συμπλήρωσε πώς ο ΠΔΣ είχε ρόλο καθοδηγητή στην προσπάθεια η επίδραση των κυρώσεων να είναι όσο πιο μικρή γίνεται, ενώ τόνισε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια στην ανάγκη διατήρησης της φήμης και του ονόματος της Κύπρου.
Στόχος, εξήγησε, είναι οι επαγγελματίες να αποφεύγουν τέτοια ρίσκα ώστε να προστατευθεί η νομική κοινότητα και να μην είναι εκτεθειμένη. Ανέφερε επίσης ότι οι προσπάθειες που διεκπεραιώνονται θα πρέπει να είναι προς την ίδια κατεύθυνση.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Πιερής Μάρκου, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει κάτι περισσότερο για την επένδυση και προστασία του ονόματος της χώρας.
Πρέπει να γίνεται συνεχής αξιολόγηση των πελατών που έρχονται στην Κύπρο, πρόσθεσε, ώστε να υπάρχει επιβεβαίωση ότι ο τομέας ακολουθεί τα ρυθμιστικά πλαίσια και πώς γίνεται η σωστή παρακολούθηση των δεδομένων.
Σε σχέση με τις προκλήσεις του τομέα των υπηρεσιών, παρατήρησε ότι άλλαξαν φύση και τόνισε εξίσου την ανάγκη για εγρήγορση.