Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ο σεβασμός του κράτους δικαίου, καθώς και η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων στην Ευρώπη απασχόλησαν το Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία, με την Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, που συμμετείχε στο Συμβούλιο, να υπογραμμίζει ότι το κράτος δικαίου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο της Υφυπουργού, στόχος του άτυπου Συμβουλίου ήταν ο συντονισμός των συζητήσεων για τα θέματα αυτά στις διάφορες συνθέσεις του Συμβουλίου, καθώς και η προετοιμασία του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου, στη Βουδαπέστη.
Σημειώνεται ότι στην παρέμβασή της, η κ. Ραουνά τόνισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει μόνο να παραμείνει ανταγωνιστική, αλλά να πρωτοστατήσει. Αυτό, όπως εξήγησε, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θέσης της Ένωσης στον κόσμο και της στρατηγικής της αυτονομίας.
Η Υφυπουργός ανέδειξε την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βασικών τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας όπως η ναυτιλία, οι οποίοι αποτελούν κλειδί στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε για εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, ενός χώρου όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύσσονται, με λιγότερη γραφειοκρατία και διοικητικό φόρτο.
Αναφερόμενη στην ανταγωνιστικότητα και τον σεβασμό του κράτους δικαίου, η κ. Ραουνά υπογράμμισε ότι το κράτος δικαίου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η διασφάλιση ενός σταθερού περιβάλλοντος νομοθετικής διαδικασίας συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Επεσήμανε την ανάγκη όπως οι αξιολογήσεις αντικτύπου ενσωματωθούν σε όλη τη νομοθετική διαδικασία, ως σημαντικό εργαλείο που θα διασφαλίζει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τη συνοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Υφυπουργός καλωσόρισε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αξιολόγηση αντικτύπου σε όλες τις νομοθετικές πράξεις. Όπως ανέφερε, η αξιολόγηση αντικτύπου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε κράτους μέλους της ΕΕ.
Παράλληλα, η κ. Ραουνά επεσήμανε και τη σημασία ενισχυμένης συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών στη δημόσια διαβούλευση κατά το στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας.
Η Υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της αντιμετώπισης των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, στη σκιά των δημογραφικών προκλήσεων, ενώ επεσήμανε ιδιαιτέρως την ανάγκη στήριξης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ως στρατηγική προτεραιότητα, για τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική οικονομία.
Σημειώνεται ότι αναφερόμενη στην περίπτωση της Κύπρου, η Υφυπουργός σημείωσε τις δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αντίκτυπο στην αγορά εργασίας.
Προστίθεται ότι η κ. Ραουνά αναφέρθηκε σε μέτρα που λαμβάνονται, στη σημασία ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών, καθώς και των νέων στην αγορά εργασίας, και στην ενεργοποίηση του δυναμικού που σήμερα βρίσκεται στην ανεργία.