You are here

Συμμετοχή Υφ. Τουρισμού στο «Mediterranean Tourism Forum Minister’s Summit»

24/11/2023 09:45

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής συμμετείχε στις εργασίες του  ‘Mediterranean Tourism Forum Minister’s Summit’ που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη  Βαλέτα της Μάλτας.

Το ‘Mediterranean Tourism Forum Minister’s Summit’ έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των  προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου σε σχέση με τον τουρισμό.  

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συζήτηση όπως είχε προγραμματιστεί, επικεντρώθηκε στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.

Οι σύνεδροι αναγνώρισαν  την συνεισφορά του ψηφιακού μετασχηματισμού στην αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας παράλληλα και την ανάγκη συνεργασίας για αντιμετώπισή των όποιων προκλήσεων σχετίζονται με το θέμα.

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, τις προκλήσεις που προκύπτουν από αυτή και την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, οι σύνεδροι συμφώνησαν ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, γι’ αυτό επιβάλλεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που προϋποθέτει την συνεργασία όλων των χωρών της Μεσογείου. Συμφώνησαν ότι η οποία  τουριστική ανάπτυξη  θα πρέπει να ανήκει πλέον στο πλαίσιο της αειφορίας, σεβόμενη την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και της υπεύθυνης διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Σε δηλώσεις  πριν την έναρξη αλλά και μετά τη λήξη του συνεδρίου  ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η κλιματική αλλαγή, είναι πλέον μια αδιαμφισβήτητη απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου. Ας μην ξεχνούμε ότι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας, την περιοχή της Μεσογείου, μεταβάλλεται κατά 20% ταχύτερα σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Αυτό, σε συνδυασμό

δυστυχώς με τα τραγικά γεγονότα που βιώσαμε σε διάφορες χώρες της Μεσογείου αυτό το καλοκαίρι, ευτυχώς όχι στην Κύπρο,  καταδεικνύει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα, συλλογικά και συντονισμένα.»

Πρώτα απ' όλα τόνισε ο κ. Κουμής , «πρέπει να αναπτύξουμε ολοκληρωμένες πολιτικές, οι οποίες θα πρέπει να ενσωματωθούν στις ευρύτερες στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης. Από αυτή την άποψη, είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, τα οποία να είναι ρεαλιστικά και εφικτά.  Στις προσπάθειές μας, είναι σημαντικό να προωθήσουμε τη συνεργασία, να εμπλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερους ενδιαφερόμενους φορείς και να επενδύσουμε στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού.»

«Ως τουριστικοί προορισμοί, όλες οι χώρες της Μεσογείου, θεωρώ ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο με στόχο την ευαισθητοποίηση κάθε προσώπου που εργάζεται ή που συνδέεται με τη τουριστική βιομηχανία. Σίγουρα θα πρέπει να αναπτύξουμε κοινές πολιτικές και δράσεις. Η εφαρμογή πολιτικών που διασυνδέουν την τουριστική ανάπτυξη με τις αρχές της αειφορίας μετατρέπεται πλέον σε επιτακτική ανάγκη, και σίγουρα θεωρώ βήμα προς την ορθή κατεύθυνση την  παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη ή υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών, δράση που ως Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου την υλοποιούμε.»

Σε σχέση με το αντικείμενο του ψηφιακού μετασχηματισμού ο Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε: «Είναι ευρέως γνωστό ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ε.Ε. Είναι επίσης γνωστό ότι η ψηφιακή μετάβαση είναι αναμφίβολα ευεργετική για την κοινωνία, για κάθε χώρα ξεχωριστά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί ευεργετικά, για παροχή οφελών τόσο κοινωνικής, περιβαλλοντικής φύσεως και διοικητικής φύσεως. Η ορθή χρήση των έξυπνων τεχνολογιών μειώνει ως γνωστό το κόστος παραγωγής, βελτιώνει την αποδοτικότητα και το πιο σημαντικό δύναται να λειτουργήσει ως το κλειδί της επιτυχίας για την βιώσιμη ανάπτυξη. Θεωρώ ότι η κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί επιβάλλεται να επενδύσουμε περαιτέρω τόσο στη ψηφιακή όσο και στην πράσινη μετάβαση’.»

Είναι αξιοσημείωτο, ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Υφυπουργός Τουρισμού κατέθεσε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση που χαιρετίστηκε από όλους τους συνέδρους.

Η πρόταση αφορά την ανάγκη όπως οι χώρες της Μεσογείου και ειδικά οι Ευρωπαϊκές χώρες συνεργαστούν με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που θα λειτουργούσε ευεργετικά και προς την προσπάθεια που γίνεται από τις πλείστες χώρες για αποτροπή φαινομένων υπερτουρισμού κατά τη θερινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι τόσο η χρονική επέκταση όσο και η χωρική επέκταση θεωρούνται δράσεις που εμμέσως δύναται να συμβάλουν θετικά προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην τοποθέτηση του στο πλαίσιο του συνεδρίου  ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είναι γνωστό ότι οι πλείστες χώρες της Μεσογείου ως τουριστικοί προορισμοί,  ταλανίζονται από το πρόβλημα της εποχικότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των προορισμών χαρακτηρίζονται ως προορισμοί ηλίου και θάλασσας.

Όλοι οι προορισμοί ανεξαιρέτως καταβάλουν προσπάθειες εδώ και χρόνια για άμβλυνση αυτού του φαινομένου, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Πλέον όλοι οι προορισμοί, προσπαθούν να πετύχουν την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και ως ένα μέτρο αποφυγής δυσμενών επιπτώσεων προς το περιβάλλον.  

Θεωρώ ότι μία πρωτοβουλία από πλευράς ΕΕ για ανάπτυξη κοινωνικού τουρισμού, με την προϋπόθεσή ότι θα δύναται η ευκαιρία σε Ευρωπαίους πολίτες στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων να επισκέπτονται άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, ή και προς τις χώρες της Μεσογείου που δεν συμπεριλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο σε δεύτερη φάση,  θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση.

Θεωρώ ότι μία τέτοια πρακτική θα ήτανε ωφέλιμη πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα υπό την έννοια της ενδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής συνείδησης, και σίγουρα θα ήτανε ωφέλιμη και για τους προορισμούς υπό την έννοια της επέκτασης της τουριστικής περιόδου με παράπλευρα οφέλη και για το περιβάλλον υπό την έννοια ότι μία τέτοια πρακτική δύναται να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των προορισμών σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.’

Τονίζεται ότι οι σύνεδροι, εξέφρασαν την πρόθεση για στήριξη της εισήγησης αλλά και την έντονη διάθεση τους για περαιτέρω συζήτηση του θέματος.