You are here

Στο εδώλιο η Κύπρος για δικαιώματα δανειοληπτών

06/09/2024 11:03

Η Κομισιόν εξετάζει τα επόμενα βήματά της, έναντι της Κύπρου, αναφορικά με την αιτιολογημένη γνώμη που αποστάλθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο, της ευρωπαϊκής οδηγίας 2021/2167 για τα δικαιώματα δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα, η οδηγία έχει ως αντικείμενο τη θέσπιση κοινού πλαισίου κα απαιτήσεων για τους διαχειριστές πιστώσεων των δικαιωμάτων πιστωτή στο πλαίσιο μη εξυπηρετούμενης σύμβασης πίστωσης ή της ίδιας της μη εξυπηρετούμενης σύμβασης πίστωσης, που εκδίδεται από πιστωτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην Ένωση, οι οποίοι ενεργούν για λογαριασμό αγοραστή πιστώσεων.

Επίσης, προβλέπει κοινό πλαίσιο και απαιτήσεις για τους αγοραστές πιστώσεων των δικαιωμάτων πιστωτή στο πλαίσιο μη εξυπηρετούμενης σύμβασης πίστωσης ή της ίδιας της μη εξυπηρετούμενης σύμβασης πίστωσης, που εκδίδεται από πιστωτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην Ένωση.

Σύμφωνα με απάντηση του ευρωπαίου επιτρόπου δικαιοσύνης Ντιτιέρ Ρέιντερς, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Γεωργίου, «όσον αφορά την ανησυχία που εκφράζει ο κ. βουλευτής σχετικά με τη μεταφορά της οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167 από την Κύπρο, όντως έχει δρομολογηθεί διαδικασία επί παραβάσει λόγω μη κοινοποίησης».

«Στο πλαίσιο αυτό, στις 24 Ιανουαρίου 2024 η Επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στις κυπριακές αρχές και, στη συνέχεια, αιτιολογημένη γνώμη στις 25 Ιουλίου 2024», σημειώνει.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εκ μέρους του ευρωβουλευτή, η απάντηση του επιτρόπου αποκαλύπτει τις «συνεχείς παραλείψεις και παραβιάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εις βάρος των δικαιωμάτων των δανειοληπτών».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο κος Ρέιντερς απέστειλε γραπτή απάντηση στον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γ. Γεωργίου, ο οποίος έθεσε ενώπιον της Κομισιόν, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, «τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο με τις καταχρηστικές ρήτρες και την παραβίαση του δικαιώματος των δανειοληπτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη».

Μεταξύ άλλων, ο κος Γεωργίου έθεσε ενώπιον της Κομισιόν την ανάγκη «να τερματιστεί άμεσα η παράνομη πρακτική των τραπεζών να εφαρμόζουν σε συμβάσεις τους καταχρηστικές ρήτρες για την πρόωρη εξόφληση των δανείων».

Ευθύνη εθνικών αρχών και δικαστηρίων

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, όπως αναφέρεται, «επιβεβαίωσε την ορθότητα των επισημάνσεων του κ. Γεωργίου όσον αφορά στη σημασία εναρμόνισης της Κύπρου με την ευρωπαϊκή οδηγία 93/13/ΕΟΚ για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, τονίζοντας, δε, πως αποτελεί πρωταρχική ευθύνη των εθνικών αρχών και δικαστηρίων να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των καταναλωτών σε ατομικές διαφορές».

Μάλιστα, προστίθεται, «ο Επίτροπος δεν δίστασε να αποκαλύψει πως αυτή τη στιγμή, η Κομισιόν ολοκληρώνει την αξιολόγηση της διαδικασίας επι παραβάσει που κίνησε κατά της Κύπρου το 2013».

Όπως εξήγησε, λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, την απάντηση της 16ης Απριλίου 2021 στην αιτιολογημένη γνώμη, τις επακόλουθες αλλαγές στην κυπριακή νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών που κοινοποιήθηκαν στην Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2022 , τη σχετική διοικητική πρακτική και την περαιτέρω ανάλυση που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τον εκσυγχρονισμό, την οποία δημοσίευσε η Επιτροπή στις 18 Ιουνίου 2024 .

Με βάση την αξιολόγηση αυτή, όπως τονίζει ο Επίτροπος Ρέιντερς, η Κομισιόν θα εξετάσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της, έναντι της Κύπρου, πριν από τα τέλη του 2024.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργίου υπογράμμισε πως η πολιτεία, η κυπριακή Βουλή και τα κυπριακά δικαστήρια, «οφείλουν, επιτέλους, να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και να προστατεύσουν τους συμπολίτες μας από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών».

Μ.Χ.