You are here

Πιέσεις ΕΕ για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα

13/07/2024 13:52

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πιέσει άλλες χώρες στη φετινή σύνοδο κορυφής της COP29 για το κλίμα να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της διαπραγματευτικής θέσης της ΕΕ, που περιήλθε εις γνώση του πρακτορείου Reuters.

Η φετινή σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τον Νοέμβριο, πρόκειται να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση, με μεγάλες οικονομίες όπως η ΕΕ των 27 να βρίσκονται υπό πίεση να συμφωνήσουν να δεσμεύσουν περισσότερα χρήματα για να βοηθήσουν τα φτωχότερα έθνη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Το προσχέδιο που εξασφάλισε το πρακτορείο, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πριν το οριστικοποιήσουν οι χώρες της ΕΕ τον Οκτώβριο, σημειώνει πως η ΕΕ ήλπιζε να καταλήξει σε συμφωνία στο COP29 για έναν νέο παγκόσμιο στόχο για χρηματοδότηση για το κλίμα.

Ωστόσο, έδειξε ότι οι Βρυξέλλες θα έχουν και άλλες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι χώρες θα πρέπει να εντείνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους για μείωση των εκπομπών, ακολουθώντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην περσινή σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Όλες οι χώρες θα πρέπει να εργαστούν σε νέες εθνικές δεσμεύσεις για το κλίμα "ευθυγραμμισμένες με τον στόχο του 1,5°C και τους στόχους ενεργειακής μετάβασης που συμφωνήθηκαν στο Ντουμπάι, ιδίως η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, τριπλασιάζοντας παράλληλα την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διπλασιάζοντας τα ετήσια κέρδη ενεργειακής απόδοσης έως το 2030", σύμφωνα με το προσχέδιο.

Οι χώρες αντιμετωπίζουν προθεσμία στις αρχές του 2025 για να υποβάλουν νέες εθνικές δεσμεύσεις για το κλίμα στον ΟΗΕ.

Οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα τον περασμένο μήνα οδήγησαν σε μικρή πρόοδο σχετικά με το πώς οι χώρες θα ενεργούσαν στη συμφωνία τους να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, με ευρωπαϊκά έθνη και νησιωτικά κράτη που είναι ευάλωτα στο κλίμα να τονίζουν ότι οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου είχαν εμποδίσει τις προσπάθειες συζήτησης.

Η ΕΕ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος συνεισφορέας παγκοσμίως στη χρηματοδότηση για το κλίμα.

Οι Βρυξέλλες είπαν ότι σχεδιάζουν να συνεχίσουν αυτή τη στήριξη, αλλά υποστήριξαν ότι οι μεγαλύτερες χρηματοδοτικές συνεισφορές πρέπει να συνδυαστούν με ισχυρότερες ενέργειες από άλλες χώρες για τη μείωση των εκπομπών CO2, που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Η ΕΕ πρόκειται επίσης να πιέσει στη σύνοδο COP29 για άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως η Κίνα, να συμβάλουν στον στόχο χρηματοδότησης του ΟΗΕ για το κλίμα.