You are here

Ντράγκι: Επιτακτική η ενίσχυση ανταγωνιστικότητας μετά την εκλογή Τραμπ

08/11/2024 20:31

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα για να φτάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, απέκτησε νέα επιτακτικότητα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές, δήλωσε την Παρασκευή ο Μάριο Ντράγκι, καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες ότι αυτός μπορεί να επιτευχθεί.

Ο Τραμπ προειδοποίησε πριν από την προεδρική νίκη του στις ΗΠΑ ότι το μπλοκ των 27 χωρών θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» επειδή δεν αγοράζει αρκετές αμερικανικές εξαγωγές και απείλησε με δασμούς 10% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντράγκι, μιλώντας σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ πριν παρουσιάσει την έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στους ηγέτες της ΕΕ την Παρασκευή, δήλωσε ότι η αίσθηση της κρίσης έχει βαθύνει.

«Η αίσθηση του επείγοντος σήμερα είναι μεγαλύτερη από ό,τι πριν από μια εβδομάδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Αναφερόταν στις αμερικανικές εκλογές, αλλά θα μπορούσε να πει το ίδιο και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κατάρρευση της γερμανικής κυβέρνησης την Τετάρτη. Δεδομένων των εσωτερικών προβλημάτων του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο γαλλογερμανικός κινητήρας, που συνήθως κινεί την ΕΕ έχει αποδυναμωθεί, αν δεν έχει σπάσει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται των αντιπάλων της στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση λόγω παραγόντων όπως η περιορισμένη καινοτομία, η γραφειοκρατία, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και η εξάρτηση από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες.

Οι ηγέτες της ΕΕ υπέγραψαν την Παρασκευή τη «Διακήρυξη της Βουδαπέστης», έναν μακρύ κατάλογο με προθεσμίες για μια βαθύτερη ενιαία αγορά, περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις και μια ενοποιημένη αγορά ενέργειας.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το νέο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα καταρτίσει σχέδια κατά τις πρώτες 100 ημέρες του για να βοηθήσει τη βιομηχανία να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και θα υποβάλει προτάσεις για τη διεύρυνση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ έως τον Ιούνιο.

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι το μπλοκ χρειάζεται πρόσθετες επενδύσεις ύψους 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αλλά κράτη της ΕΕ έχουν ήδη διαφωνήσει με την ιδέα ότι μέρος αυτών θα πρέπει να προέρχεται από κοινά περιουσιακά στοιχεία της ΕΕ.

Την Παρασκευή, ο Ντράγκι δήλωσε ότι το πιο επείγον πράγμα που πρέπει να γίνει δεν είναι η κοινή χρηματοδότηση, αλλά η αντιμετώπιση του κατακερματισμού της ενιαίας αγοράς και των κεφαλαιαγορών.

Ωστόσο, οι συζητήσεις για μια Ένωση Κεφαλαιαγορών έχουν τραβήξει σε μάκρος εδώ και μια δεκαετία λόγω των παγιωμένων εθνικών συμφερόντων, των διαφορετικών επιχειρηματικών κουλτούρων και κανονισμών στα μέλη της ΕΕ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το μπλοκ πρέπει να κινηθεί επειγόντως για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος που θα κατευθύνει τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις σε κλίμακα και να εξετάσει «νέες μεθοδολογίες» για να το επιτύχει αυτό, δήλωσαν αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Είναι ακριβώς το είδος του θέματος που μια γαλλογερμανική συναίνεση θα μπορούσε να φέρει εις πέρας, αλλά οι δύο χώρες διαφωνούν με τη γαλλική ιδέα να επιτραπεί σε μια μικρή ομάδα χωρών να προχωρήσει.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να συσπειρωθεί πριν από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, να του εξηγήσει τις επιπτώσεις ενός δασμολογικού πολέμου και να συζητήσει την οικονομική συμπεριφορά του κοινού τους ανταγωνιστή, της Κίνας.

Ωστόσο, ο Lucas Guttenberg, ανώτερος σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης Bertelsmann Stiftung, δεν εντυπωσιάστηκε.

«Ως απάντηση στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, οι ηγέτες της ΕΕ καταλήγουν σε μια τεχνοκρατική σαλάτα λέξεων που δεν λέει τίποτα, δεν παρέχει καμία κατεύθυνση και δεν βλάπτει κανέναν», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο X.