Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «θα συνεχίσει» τις αυξήσεις των επιτοκίων της στη σύνοδο που θα πραγματοποιήσει τον Ιούλιο για τη νομισματική πολιτική της, ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, δήλωσε την Τρίτη η Πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στις προοπτικές μας, θα συνεχίσουμε τον Ιούλιο την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε με την ευκαιρία ενός φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
«Στο εγγύς μέλλον, είναι απίθανο η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με βεβαιότητα πως τα επιτόκια έχουν φθάσει στο υψηλό σημείο τους», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
Εξάλλου, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της που έδωσε στην δημοσιότητα, η ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι «ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «η φύση της πρόκλησης του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ αλλάζει».
«Βλέπουμε μείωση του πληθωρισμού, καθώς οι κλυδωνισμοί που αρχικά οδήγησαν τον πληθωρισμό σε άνοδο εξασθενούν και οι δράσεις της νομισματικής μας πολιτικής μεταδίδονται στην οικονομία.
Ωστόσο, η μετακύλιση αυτών των σοκ εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, καθιστώντας τη μείωση του πληθωρισμού πιο αργή και τη διαδικασία του πληθωρισμού πιο επίμονη», υπογράμμισε.
Ανέφερε επίσης ότι αυτό οφείλεται «στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός διαπερνά την οικονομία σταδιακά, καθώς οι διάφοροι οικονομικοί παράγοντες προσπαθούν να μετακυλήσουν το κόστος ο ένας στον άλλον» και ενώ έχει προβλεφθεί εδώ και αρκετό καιρό από τους εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ, «έχουμε αναθεωρήσει την εκτίμησή μας καθώς έρχονται νέα στοιχεία».
Η κ. Λαγκάρντ είπε ακόμη ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να επιτύχει δύο βασικούς στόχους, αναφέροντας ότι ο πρώτος στόχος είναι «να διασφαλίσουμε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν σταθερές», καθώς θα εξελίσσεται η διαδικασία αύξησης των μισθών.
Παρόλο που επί του παρόντος δεν βλέπουμε ένα σπιράλ μισθολογικών αυξήσεων ή μια αποδυνάμωση των προσδοκιών, όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός πάνω από το στόχο, τόσο μεγαλύτεροι γίνονται οι κίνδυνοι αυτοί, ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επαναφέρουμε εγκαίρως τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%».
Δεύτερον, σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, «για να συμβεί αυτό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις απορροφούν το αυξανόμενο κόστος εργασίας στα περιθώρια κέρδους».
Εάν η νομισματική πολιτική είναι επαρκώς περιοριστική, η οικονομία μπορεί να επιτύχει αποπληθωρισμό συνολικά, ενώ οι πραγματικοί μισθοί ανακτούν μέρος των απωλειών τους, πρόσθεσε.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από την πολιτική της ΕΚΤ η οποία θα περιορίσει τη ζήτηση για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την τιμολογιακή συμπεριφορά που παρουσίασαν πρόσφατα.